Gıdadan kıstık giyime harcadık

Gıdadan kıstık giyime harcadık

İç piyasada perakende satışlar aylık yüzde 1.3 azalmasına karşın yıllık yüzde 2.6 arttı. En fazla gıda, elektrikli eşyalar, mobilya ve kitap harcamalarını kısan vatandaşlar, giyim, ayakkabı, akaryakıt ve internet üzerinden yapılan alışverişi son bir yılda artırdı.

Türkiye’de perakende satışlar temmuz ayında düşüş göstermesina karşın, yıllıkta yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2017 verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 2,3 azalırken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,2 arttı. Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 5,1, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 3,9, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 1,3 azalırken, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0,3, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 3,9 artış kaydetti. Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı. Aynı ayda gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4,8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,9 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,3 geriledi. Gıda dışı sektörlerin geçen yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 5, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 19,9, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 4,3 yükseldi. Elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 8,6, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 4,9 düşüş gösterdi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,8 azaldı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 1,6 azalırken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,1 artışla kayıtlara geçti. Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 9,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 13, otomotiv yakıtı satışları yüzde 18,9 yükseldi.

ÖTV İNDİRİMLİ MOBİLYADA GERİLEME

Tüketicilerin harcamaları incelendiğinde, gıdanın hem yıllık, hem de aylıkta düştüğü görüldü. Böylelikle, geçen yılın temmuz ayında yüzde 1,3 azalan gıda harcamaları, aylık bazda yüzde 1.8 geriledi. Elektrikli ev eşyalarında sıfırlanan ve mobilyada yüzde 8’e çekilen elektrikli eşya ve mobilya satışları son bir yılda yüzde 8.6 düştü. Aylık gerileme yüzde 3.9 oldu. Giyim harcamaları aylık yüzde 1,3 düşüş göstermesine karşın, geçen yılın temmuz ayına göre adeta harcama rekoru kırdı ve satışlarını yüzde 19,9 artırdı. Böylelikle yıllık harcamalarda en yüksek payı aldı. Akaryakıt hariç gıda dışı harcamalar yıllık yüzde 4,8 artarken, aylık yüzde 2,3 azaldı. Posta veya internet üzerinden satışlar her iki dönemde de istikrarlı bir yükseliş sergileyerek sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 3,9 artış kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN