Güvenli alışverişin 5 altın kuralı

Güvenli alışverişin 5 altın kuralı

Türkiye’de kredi kartının kullanımı gittikçe artarken dolandırıcılar da türlü yöntemlere başvuruyor. Bu nedenle Bankalararası Kart Merkezi, güvenli alışveriş ortamının sağlanması amacıyla vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Türkiye’de banka veya kredi kartı kullanıcılarının sayısı her geçen yıl artarken kart kullanıcıları da daha bilinçli ve daha güvenli ödeme yapmaya ihtiyaç duyuyor. Bu hedefle Bankalararası Kart Merkezi (BKM dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı.

1- POS kullanımında: Kartınızın POS cihazı dışında başka bir cihazdan geçirilmediğinden ve-  - kart numaranızın not edilmediğinden emin olun. 

2-ATM’lerde: Tanımadığınız kişilerden yardım almayın. İşlem yaptığınız ATM’den şüphe duyarsanız derhal bankanıza haber verin. Paranızın ATM’de sıkışması durumunda kendi telefonunuzdan derhal bankanızı arayın, kartınızı kapattırmadan ATM başından ayrılmayın. ATM’de şifrenizi girerken dışarıdan görünmemesine özen gösterin.

3-Kart Kullanımında: Kredi kartı ekstreleri ve hesap hareketlerinizi düzenli olarak kontrol ederek tarafınızca yapılmayan ya da hesabınıza yansımayan işlem tespit etmeniz durumda hemen bankanızla irtibata geçin. Acil durumlarda hızlıca ulaşmak için banka telefon numaralarını telefonunuza kaydedin. Kart şifrenizi en yakınlarınız ve banka personelleri de dâhil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayın.

4-İnternetten yaptığınız alışverişlerde: Bilinen ve güvenilir siteleri tercih edin. İşlemlerinizi güncel anti-virüs yazılımları ile korunan, güvendiğiniz cihazlar üzerinden gerçekleştirin. Girmek istediğiniz sitenin adresini tarayıcınıza kendiniz yazarak bu tarz bağlantıların içlerine gizlenmiş zararlı yazılımları önleyebilirsiniz. SMS, e-posta ve sosyal medya üzerinden yönlendirildiğiniz veya arama motorları üzerinden giriş yaptığınız web sitelerinin adreslerinin bankanıza ait olduğundan emin olun ve sertifikalarını mutlaka kontrol edin. Bankalara aitmiş görüntüsü verilen sitelere, banka logosu ve adı kullanılsa bile kart ve kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara itibar etmeyin, kart ve kişisel bilgilerinizi girmeyin. Sosyal paylaşım sitelerini kullanıp sizden güvenlik açısından kritik bilgileri (Kart bilgisi, şifre, telefonunuza gelen onay kodu, ürettiğiniz tek kullanımlık şifre vb.) almayı deneyen dolandırıcılara dikkat edin.

5-Şifrelerinizi ve kart bilgilerinizi paylaşmayın: Telefonla arayıp kendini polis, savcı, bankacı veya sigortacı olarak tanıtan veya “Tebrikler ödül kazandınız!” diyerek sizden kişisel veya bankacılık bilgilerinizi isteyen kişilere karşı dikkatli olun ve bilgilerinizi asla paylaşmayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN