Hayali konut mağduru aileler isyanda

Hayali konut mağduru aileler isyanda

İnşaat ruhsatı almadan ön ödemeli konut satışı yasak olmasına karşın vatandaşlar ‘hayali daire’ kurbanı oldu. İstanbul’da sadece 5 projede binlerce aile, aldıkları hayali katlara 100 milyonlarca lira para ödeyerek dolandırıldı.

HAMİDE HANGÜL / EKONOMİ SERVİSİ

Tüketici mağduriyetlerini önlemek için maketten satış olarak da bilinen, inşaat ruhsatı almadan ön ödemeli konut satışı yasak olmasına karşın binlerce aile “ruhsatsız ev” kurbanı oldu. İstanbul’da sadece 5 projede ve ağırlıklı Esenyurt bölgesinde binlerce ailenin ruhsatı olmadığı halde kendilerine vaade edilen hayali katlara 100 milyonlarca liranın üzerinde para kaptırdı. Bu firmalardan biri Osmanlı İnşaat. Firma ile hak sahipleri arasında 2010 yılı başından itibaren gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri imzalandığını belirten mağdur aileler, bu kapsamda Osmanlı İnşaat’ın, Diyanet-Sen projesi adı altında daireler yapacağı ve teslim tarihinin 30 Nisan 2012 olarak vaad edildiğini belirtiyorlar.  Esenyurt’ta başlatılan projede izin ruhsatının üzerinde kat çıkıldığını, 10 kat olması gereken yerde 15 kat atıldığını ve satışın da buna göre yapıldığını vurguluyorlar. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, o dönemde Esenyurt’ta kat ruhsatı olmayan inşaatları durdurduğuna işaret eden inşaat mağdurları, kendilerine hayali daire satıldığını ve bu yollara zarara uğratıldığını ifade ediyorlar. Bu nedenle bin 30 ailenin mağdur olduğunu belirten hak sahipleri, sadece bu projede zararlarının 300 milyon lira olduğunu vurguluyor. Konuyu yargıya taşıdıklarını, mahkemenin şirkete kayyum atadığını ancak sorunun çözülmediğini, sekiz yıldır hukuk mücadelesi verdiklerini ancak halen mağduriyetlerinin giderilmediğinin altını çiziyor. İstanbul Esenyurt bölgesinde din görevlilerinin yanına, Osmanlı İnşaat’tan ev alan Beylife, Beylik Evler ve Elisa mağdurlarının da eklendiği belirtiliyor. İnşaat mağduriyeti yaşanan bir diğer İnşaat firması ise Bulut İnşaat. Esenyurt’ta evleri teslim edilmeyen binlerce aile 7 yıldır sorunun çözümünü bekliyor. Satın aldığı Eviva Rezidans’ta tapu alamadıklarını ifade eden aileler, evin ikinci, sonra da üçüncü bir kişiye daha satıldığının altını çiziyorlar. İstanbul’da yarım kalan bir diğer inşaat projesi Uluhan Grup’un Acunkent evleri. Kasım 2012’de teslim edilmesi gereken ancak halen teslimi yapılmayan proje nedeniyle 600 aile mağdur durumda. Ailelerin zaman zaman protestolarla seslerini duyurmaya çalıştığı Esenyurt Acunkent’te 670 konut, 178 dukkan ve 53 ofis yer alacaktı. Evler, 2011 yılında 130 bin liradan satışa çıkmıştı.

CEZA DAVASI ARALIKTA

Osmanlı İnşaat’ın Diyanet-Sen projesinden ev alan ve sekiz yıldır çözüm bekleyen mağdur bir aile, projenin ilk satışa çıktığında 120 bin lira olduğunu söyledi. Bu şekilde bin 30 ailenin soruna çözüm beklediğini ifade eden Diyanet-Sen evleri projesi mağduru, sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdiklerini bildirdi. Mağdurlar, şöyle konuştu: “Söz konusu proje, imar planına aykırı bir şekilde yapılmıştır. Sonrasında mevcut haline ruhsat alınmasına rağmen son 4 yıldır herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Kayyum raporlarına göre, şirketin mağdur ettiği aile sayısı bin 30 kişi. Bugünkü rakamla hesaplandığında ailelerin zararı 300  milyon TL tutarında. Dava açıldı, şirkete kayyım atandı, aralık ayında da ceza davası olacak. Biz kat artırımı yapılarak sorunun çözümünü bekliyoruz.”

EVLİLİK TARİHİMİ 3 KEZ DEĞİŞTİRDİM

Bahçeşehir’de bir projeden ev alan ve aylık 4 bin lira taksit ödeyen bir proje mağduru da dairesini teslim alamamaktan yakındı. Teslim tarihinin sürekli ertelendiğine işaret eden mağdur vatandaş, “Ev teslim edilmediği için evlilik tarihimi 3 kez değiştirdim. Evin durumunu öğrenmek için şantiyeye gittiğimizde oraya da almıyorlar. Biz ayda 4 bin lira taksit ödüyoruz, ancak ev parasını tamamen ödediği hale dairesine teslim alamayanlar da var. Toplam 315 daire var ve fiyatlar yaklaşık 450 bin liradan başlıyor, ancak dairelerin halen hiç biri teslim edilmedi” diye konuştu.

TAPUYU 2.5 YILDIR ALAMADIK

Bağdat Caddesi’ndeki evini dönüşüm için müteahhide veren bir kat maliki de inşaat mağdurlarından. Kendilerine verilen sözün tutulmadığına işaret eden hak sahibi, şunları söyledi: “Bizim 28 dairelik bir apartmanımız var. Evimiz sağlam olsun diye bu işe girdik ve en kötü ihtimalle teslim tarihi 18 ay olarak konuşuldu.  Müteahhidin de 14 dairesi olacaktı. Ancak aradan 2.5 yıl geçmesine rağmen bir sonuç alamadık” Bağdat Caddesi’nde yaşanan başka mağduriyetlere de işaret eden kat maliki, “Bu bölgede işi bırakan, evi yıkıp yarım bırakarak kaçan, hatta hiç başlamadan giden müteahhitler olduğunu duyuyoruz. Biz de şimdi dava açmaya hazırlanıyoruz” dedi.

100 MİLYONLARCA LİRA KAYIP

Ev sahibi olmak için yıllarca uğraştıkları birikimlerini ortaya koyan binlerce aile, bazı müteahhitlerin taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle zarara uğradı. 100 milyonlarca lirasını kaptıran aileler sorunun çözümü için hükümetten destek bekliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN