Hazineden döviz büroları için kritik düzenleme

Hazineden döviz büroları için kritik düzenleme

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, döviz  bürolarının daha sıkı denetim altına alacak yeni bir düzenleme yapacaklarını  belirterek, "Yapacağımız  düzenleme ile döviz büroları daha etkin denetlenecek,  şeffaflıkları, mali alt yapı ve güvenilirlikleri artırılacak. Piyasa verileri de  özel bilgi sistemleri ile daha yakından takip edilecek." dedi.

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halihazırda döviz  bürolarının kuruluş, şube açma, faaliyet, yükümlülük ve denetimlerine dair usul  ve esasların "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar"a ilişkin  tebliğ ile düzenlendiğini hatırlattı.

Hazine Müsteşarlığınca yapılan değerlendirmelerde ve araştırmalarda  mevcut sistemde döviz bürolarının işlemlerinin etkin olarak izlenemediği ve bu  işlemlere ilişkin istatistiki verilerin bulunmadığının tespit edildiğini anlatan  Şimşek, söz konusu tebliğin döviz alım satımına ilişkin yeni araçların  kullanımına yönelik olarak piyasadan gelen talepleri yeterince karşılamadığının  görüldüğünü kaydetti.

Kayıtlılığın artırılması ve daha hesap verilebilir yapı oluşturulması  amacıyla döviz bürolarına yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını bildiren  Şimşek, şöyle devam etti:

"Döviz bürolarının daha kurumsal bir yapıya dönüştürülmesi gerektiği  ve faaliyet konuları ile sermaye büyüklüklerine göre birbirinden ayrıştırılması  ihtiyacından hareketle Hazine Müsteşarlığınca yeni tebliğ çalışmaları başlatıldı.  Buna göre döviz bürolarını A ve B grupları olmak üzere iki gruba ayıracağız. A  grubu döviz büroları, B grubunun yapabildiği işlemlerin yanı sıra banka transferi  yoluyla yabancı para alım satım işlemi, elektronik para kuruluşu ve ödeme  kuruluşlarının acenteliği faaliyeti de yapabilecek. Ayrıca işlemlerini ATM,  internet ve kredi kartı hariç banka kartı aracılığıyla gerçekleştirebilecek.  Böylece finansal teknolojilerin kullanımı da yaygınlaştırılacak."

DAHA YÜKSEK SERMAYE YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Şimşek, tüm yetkili müesseselerin sermaye yapılarının  güçlendirileceğini, faaliyet alanlarının genişletileceğini belirterek, döviz  bürolarının yükümlülüklerinin de artırılacağını söyledi.

Bu kapsamda, iki grup döviz büroları için farklı ve mevcut  düzenlemelerde yer alandan daha yüksek miktarlarda sermaye yükümlülüğü  getirileceğini bildiren Şimşek, "Özellikle A grubunun yapabildiği yeni işlemler  açısından bu grupta yer alan şirketler daha kurumsal bir yapıya dönüştürülecek.  Söz konusu şirketlere, müşteri tanıma kuralı, çerçeve sözleşme veya tek seferlik  alım satım sözleşmesi imzalama yükümlülüğü gibi yeni yükümlülükler getirilecek ve  transfer emirlerinin nasıl verileceği ayrıntılı olarak düzenlenecek." diye  konuştu.

ŞEFFAFLIK ARTIRILACAK

Şimşek, söz konusu değişikliklerle  döviz bürolarının daha etkin  denetleneceğini, şeffaflıklarının, mali alt yapı ve güvenilirliklerinin  artırılacağını vurguladı.

Piyasa verilerinin de özel bilgi sistemleri ile daha yakından takip  edileceğine işaret eden Şimşek, "Ayrıca etkin ve adil bir rekabet ortamı  sağlamasını teminen yetkisiz olarak faaliyet gösteren işletmeler için caydırıcı  önlemlerin alınmasına yönelik mevzuat çalışmalarını da en kısa sürede  tamamlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN