Her arabada ‘çeyrek araçlık’ fiyat artışı var

Her arabada ‘çeyrek araçlık’ fiyat artışı var

2017’de kurda çok büyük artışlar olduğunu söyleyen Hyundai Genel Müdürü Göker, sektörde yıl başına göre ortalama yüzde 25’e yakın zam olduğunu ekledi. Göker, bir yere kadar dayandıklarını fakat, herkes gibi kur farkını yansıttıklarını vurguladı.

ALİ YILDIRIM / İSTANBUL

Geçen yılı rekor satış adetiyle kapatan otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bu yıl yüzde 5 seviyelerinde küçülme ön görüyor. Pazarı değerlendiren Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, 2018 beklentilerini ve Hyundai’nin 2017 performansını değerlendirdi. Kasım 2016’da yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesinin ardından tüketicilerin araç alımlarını öne çekmesi nedeniyle, otomotiv pazarında 2017’ye yüzde 10 daralma tahminiyle girildiğini aktaran Göker, bu yılın ilk çeyreğinde döviz kurundaki yükselmenin de etkisiyle pazarın düşük seyrettiğini ifade etti. Göker, 2017'nin ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 9 daralan otomotiv pazarının, temmuz ayından sonra yavaş yavaş toparlanmaya başladığını ve 11 ayda 2016’nın aynı döneminin yüzde 3 altında seyrettiğini dile getirdi. Hyundai’nin ise geçen yıl 11 ayda yaptığı 44 bin 600 adetlik satışı bu yıl aynı dönemde yüzde 2,3 artırarak 45 bin 611’e yükselttiği bilgisini veren Göker, “Toplam pazarda geçen sene 11 ayda 7’nci sıradaydık, bu sene 5’inci sıraya çıktık. 4’üncülüğü devam ettirdiğimiz binek pazarında da payımızı yüzde 6,6’dan yüzde 6,9’a çıkardık. Bu sene hedeflerimizi tutturacağız ve yılı 52 binin üzerinde satışla kapatacağız” diye konuştu. Otomotiv sektörünün en zayıf noktalarından birinin döviz kuru olduğuna işaret eden Göker, “2017'de kurlarda çok büyük artışlar oldu. Biz euroyu takip ediyoruz. Yıl başında 3,70’di, şimdi 4,53 seviyesinde. Kur, özellikle de ithal otomobilleri çok etkiliyor. Gerçi yerliler de etkileniyor. Ara malzemelerin dövizle alınmasından dolayı. Sektörde yıl başına göre ortalama yüzde 25’e yakın zam oldu. Bir yere kadar dayandık ama sonra herkes kur farkını yansıtmak zorunda kaldı” yorumunu yaptı. Kurlardan sonra sektörü etkileyen esas faktörün ÖTV olduğunu belirten Göker, “Yeni ÖTV'den dolayı aracın çıplak fiyatı esas alınıyor. Aynı otomobil, içinde bir iki ekipmanı farklı, dolayısıyla fiyatı değişiyor. Bugün alıyorsunuz yüzde 45’lik dilimden, iki gün sonra alıyorsunuz, kur yükseldiği için, yüzde 50’lik dilimden. O aradaki fark çok kafaları karıştırdı. Çünkü fiyatları çok etkiliyor. Yerli otomobillerde dahi yüzde 45’lik dilimde çok az model kaldı. Orada 40 bin lira ve 70 bin lira seviyelerine tekrar çalışıldığını duyduk” görüşlerini aktardı.

KÖTÜ SENERYODA BİLE 900 BİN

Önder Göker, aralık ayında otomotiv pazarında 130-140 bin civarında satış beklediklerini ve 2017’nin 11 ayında 820 bin olarak gerçekleşen toplam pazarın, yılı 950-970 bin seviyesinde tamamlamasını tahmin ettiklerini bildirdi. Gelecek yıl için otomotiv pazarına yönelik 2 senaryo olduğunu anlatan Göker, “İyi senaryoda bu sene kadar olur. Kötü senaryoda ise bu senenin yüzde 10 altı olur. Ama 900 binden aşağı olmaz. Zaten pazar, son 10 yıla bakarsanız 750 bin, son 5 yıla bakarsanız 850 bin civarında. Ama bir sürü şey toparlandı. 900-950 arasında bir yerde oturacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı. Göker, Hyundai'nin ise 2018'de bu yıla yakın bir performans sergilemeyi, 50-60 bin satış yapmayı, yüzde 5,5-6 pazar payı elde etmeyi ve 5'incilik konumunu korumayı hedeflediğini söyledi.    

KONA İKİNCİ ÇEYREKTE KONACAK

Hyundai i10’un A segmentinde yüzde 78 payla birinci sırada yer aldığını ve segmentini sürükleyen dominant model olduğunu dile getiren Önder Göker, şunları kaydetti: “Yerli olarak ürettiğimiz i20’nin segmentindeki payı yüzde 16 ve gayet başarılı. Accent segmentinde yüzde 10 pay alıyor. Yeni i30’un payı yüzde 4’lere çıktı. Yeni Elantra ile de gayet başarılıyız, bu sene 5 binin üzerinde satacağız ve segment payımız yüzde 3-4’lere ulaşacak. Tucson da segmentinde benzinli SUV’lar içinde birinci. Bu seneyi 8 bin civarında Tucson satacağız.” Göker, gelecek yıl getirecekleri yeni modeller olacağı bilgisini vererek, “Bu sene planlayıp gerçekleştirmediğimiz Kona modeli 2018’in ikinci çeyreğinde gelecek. Kona ile B-SUV, Tucson ile C-SUV segmentinde epey ses getireceğiz. Tucson ve Kona ile beraber SUV segmentinde Hyundai'nin sesi daha çok duyulacak” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN