Her şey sabit dururken borsa sallandı

Her şey sabit dururken borsa sallandı

Doların ve uluslararası piyasaların sakin seyrettiği iki günde borsa 104 bini gördü. Yurt içindeki siyasi ortam ve yabancı yatırımcıdaki beklentinin azalmasının piyasaları etkilediğini belirten uzmanlar, kayıpların haftalarca sürmeyeceği görüşünde.

GÜVEN ADALI

2017’nin parlayan yıldızı Borsa İstanbul, rekor üstüne rekor kırarak haftaya 110 bin seviyesinden başlamasının ardından sonraki iki gün büyük düşüşler yaşadı. Yaşanan negatif dalgaya rağmen hisse bazında yabancı yatırımcının yoğunlukta olduğu bankacılık hisseleri yerine diğer şirketlerde gerçekleşen büyük düşüşler, borsadaki kan kaybının derinleşmesine mani oldu. Yurt dışı piyasaların yükselişini sürdürdüğü ve Türk Lirası (TL) karşısında doların değer kaybettiği dönemde yaşanan düşüş trendini değerlendiren uzmanlar, bu hareketin iç siyasetteki yoğun gündemden kaynaklanmış olabileceği görüşünü paylaştı.

BIST 100 endeksinde daha çok hisse bazlı hareketler olduğuna değinen Alnus Yatırım Ararştırma Uzmanı Vahap Taştan, yabancı yatırımcının da yavaş yavaş endeksin buralarda yorulma gösterdiğine ikna olmaya başladığına işaret etti. “Şok bir hareket ve trend dönüşü olarak görmüyorum. Küresel bir hareket olmadığı için de piyasanın yeniden 107 bin 500’lere doğru hareketi şaşırtmaz” diye konuşan Taştan, piyasanın geleceğine dair şu yorumu yaptı: “Biraz daha orta vadede üçüncü çeyrek bilançolarının iyi geleceği görüşündeyiz. Bu nedenle 100 bin üzeri macera henüz tamamlanmış değil. Son çeyreğe ilişkin ise küresel borsalarda trend dönüşleri bekliyorum. Bu nedenle son çeyrek hem Türkiye hem de dünya piyasaları için zor geçebilir.

Dolar/TL, hisse senedi piyasalarına göre daha sakin bir seyir içerisinde. Yükselen tahvil faizlerine karşın, TL üzerindeki baskılar dengeli. 3,50 altına hala bir hareket beklentim yok. Piyasa kısa vadede ise 3,5225’in altına geçmekte isteksiz.” BIST 100 endeksindeki iki günde gerçekleşen yüzde 3,5’e yakın kayba dair değerlendirmelerde bulunan İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise yaşanan gelişmenin bir kâr realizasyonu olduğunu ifade etti. Endekste gerçekleşen büyük yükselişin ardından bir düzeltme amaçlı geri çekilme gerçekleştiğini söyleyen Turşucu, “Bilançoların tamamlanmaya başlaması, endeksin pozitif ayrışması bu kâr satışlarında etkili olmuş olabilir.

Endekste 105 bin 800 altında kapanışlar oluşursa 103 bin seviyesindeki 50 günlük ortalamaya kadar düşüş sürebilir” yorumunda bulundu. Bu hafta yaşanan düşüşler ile yılbaşından bu yana yaşanan yükseliş trendinin sona erdiğini iddia eden Tuşucu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bundan sonra ya yatay bir bant içerisinde dalgalanma göreceğiz ya da endeks daha düşük bir açıyla yukarı seyrini koruyacak. Fakat haftalar sürecek bir düşüş beklemiyorum. Çünkü gelen bilançolar buna izin vermeyecektir. Şu anda düştükçe ucuzlayan bir borsa var. Bu unutulmamalı. Önümüzdeki günlerde havacılık, demir çelik, petrokimya, otomotiv gibi sektörler ön plana çıkabilir.”

DÜNYADA YÜKSELİŞ HAKİM

Dış piyasalarda ılımlı hava devam ediyor. Avrupa hisseleri, geçtiğimiz hafta ABD ve Kuzey Kore liderleri arasında şiddetlenen sözlü savaşa bağlı olarak beş ayın en düşük sevyiesine inmesinin ardından yükselişinin üçüncü gününe girdi. Alman borsası yüzde 1’e yakın prim yaparken Londra borsası dün hafif de olsa yükselişini korudu. Kuzey Kore ve ABD arasındaki gerilimin tırmanmaya ara vermesiyle Güney Kore borsası yüzde 0.5 yükselirken, geçen ay gördükleri tarihi zirvenin oldukça altında seyrediyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi bugün yüzde 0.2 yükselirken Japonya’nın Nikkei endeksi günü yüzde 0.1 oranında düşüşle 19 bin 729 puandan kapandı. Günü yatay kapatan Wall Street’te hiçbir endeks belirgin bir hareket kaydetmedi. Dow Jones endeksi yüzde 0.02 oranında yükselişle 21 bin 998 puandan, Nasdaq endeksi yüzde 0.11 oranında düşüşle 6 bin 333 puandan, S&P 500 endeksi yüzde 0.05 oranında düşüşle 2 bin 464 puandan kapandı.

101 BİN 400 SEVİYESİ GÖRÜLEBİLİR

Şeker Yatırım’dan paylaşılan teknik analizde şu ifadeler yer aldı: “Endeks kısa vadede 105.400 üzerinde kaldıkça kısa vadeli yükseliş trendini koruması beklenir. Bu seviye altında satışların güçlenerek sırasıyla 103.200 ve 101.400’lere doğru devamı beklenmelidir. Kısa vadede 105.400-106.000 aralığı üzerinde tutundukça 107.800-108.700 aralığına tepki yükselişleri oluşması beklenmektedir. Endeks 108.700 altında kaldıkça tepki yükselişleri oluşsa da ilk hedef 105.400 olmak üzere satış baskısı ve kısa vadeli dip arayışının devamı beklenmektedir. Kısa vadede 107.800-108.700 aralığına yükseliş satış, 105.400-106.000 aralığına düşüş ise trade amaçlı alım fırsatı olarak izlenebilir. Endeksin güne sınırlı tepki alımı ile başlaması bekleniyor.”

BEYAZ EŞYA VE HAVACILIK SEKTÖRLERİ ÖNE ÇIKIYOR

Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan’ın, borsa yatırımcılarına sektörel tavsiyeleri ise şöyle: “Havacılıkta, geçen yılın kayıp olması itibariyle bu yıl trafik verilerinde çift haneli büyümeler görülüyor. Beyaz eşyada ise ihracat pazarlarındaki iyileşme ve büyük ÖTV indiriminin uzatılması neticesinde yüksek satış ve karlılık rakamları almaya devam edeceğiz. Özellikle ilk çeyrekteki iyi bilançoların, yaz mevsiminde beyaz eşya satışlarında görülen artış nedeniyle 2 ve 3. çeyreklere de yansımasını bekleriz. Otomotiv tarafında en önemli unsur ana ihracat pazarı olan Avrupa’daki ekonomik toparlanmadır. Artan dış talep ve yükselen EUR/USD paritesi, ihracatının çoğu bu bölgeye olan ve önemli derecede EUR geliri olan bu şirketlere pozitif katkı yapacaktır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN