Hurda araca 10 bin yeni eve 20 bin destek

Hurda araca 10 bin yeni eve 20 bin destek

Üretim ve istihdamla ilgili düzenlemeleri içeren torba tasarı Meclis’e sevk edildi. Buna göre, çeyiz desteği 5 bin liradan 7 bin 500 liraya çıkartıldı. Konut hesabında devlet katkısı 15 bin liradan 20 bin liraya yükseltildi. Hurda araçta 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi olacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, istihdam, yatırım ve üretim teşviklerinden konut hesabına, hurda indiriminden çeyiz desteğine kadar pek çok konuda düzenleme getiren torba yasa tasarısını Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sevk ettiklerini bildirdi. Ağbal, TBMM’ye gönderilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nı değerlendirdi. Buna göre, vergi yükü sabitlenerek, asgari ücretin kalıcı olarak yıl içinde azalmasının önleneceğini bildiren Ağbal, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde sabit tutulmasıyla, asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi artışından etkilenmemesinin sağlandığını aktardı. Ağbal, yatırım, üretim, ihracat, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin teşvik edileceğini belirterek, “Sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin yatırım teşvik belgesi aranmadan imalat sanayiinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası getiriliyor. Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, teknoparklarda, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ve üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 31 Aralık 2019’a kadar KDV istisnası sağlanıyor. Yatırım teşvik belgeli olsun veya olmasın imalat sanayiinde veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31 Aralık 2019’a kadar alınan yeni makine ve teçhizat, mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilecek” dedi. Ağbal, yeni kurulan ve yatırım teşvik belgesi alan sermaye şirketlerince, yurt dışından sermaye olarak Türkiye’ye getirilen dövizin, kuruluşu takip eden hesap döneminin sonuna kadar belli şartlarla kur değerlemesine tabi tutulmaması ve böylece kur değerlemesinden kaynaklanan kazancın vergilenmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığını aktardı. Bakan Ağbal, istihdamın artırılmasına yönelik kapsamlı ve güçlü teşvik mekanizmaları getirdiklerine de işaret ederek, şunları kaydetti: “2020 sonuna kadar işe alınan sigortalılar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getiriliyor. İmalat sektöründe çalışan küçük işletmelerimize ve esnafımıza, 2018 yılında uygulanmak üzere, 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük en fazla iki kişi ilave istihdam sağlamaları halinde gelir vergisi stopajı, damga vergisi, sosyal güvenlik primi ve asgari ücret üzerinden iki ayda bir ücret desteği veriliyor. Gündüz bakımevi ve kreş hizmeti şartıyla, kadın istihdamında brüt tutarının yüzde 15’ini geçmemek üzere gelir vergisi istisnası getiriliyor.”

100 LİRA ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

İşverenlere 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan, 100 lira tutarındaki asgari ücret desteği uygulamasına 2018 yılında da devam edileceğini aktaran Bakan Naci Ağbal, gençlerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla 18-25 yaş arasındaki sigortalılara ait sigortalı işe giriş bildirgesinin, çalışılmaya başlanılan tarih itibarıyla verilmesine imkan sağlanacağını bildirdi.  Öğrenci olan yetim çocukların, hizmet akdine tabi çalışmaları halinde de aldıkları aylığın devam ettirilmesi ve aylığı kesilmiş olanlardan şartlara haiz olanlara yeniden aylık bağlanmasının öngörüldüğünü belirten Ağbal, öğrenim gören çocukların, anne veya babasından dolayı hak kazanmış olduğu pasaport hakkının, çalışması halinde de devam edeceğine işaret etti.

ALTYAPIya KDV İSTİSNASI

Maliye Bakanı Ağbal, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerince yapılan kanalizasyon, su, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme, yol gibi alt yapı yatırımlarna KDV istisnası sağlanacağını söyledi. Trafikten çekilen hurda araçta da ÖTV indirimi olacağını açıklayan Bakan Ağbal, “16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmek suretiyle trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkanı getiriliyor” dedi.

ÇİFTÇİYE DESTEK HURDAYA ÖTV

* Konut hesabında devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya, yüzde 20 devlet katkısı yüzde 25’e çıkarılıyor. 

* Bu kapsamdaki konutların tapu harcında indirim ve düşük faizli kredi için Bakanlar Kuruluna yetki alınıyor.

* Çeyiz desteğinde devlet katkısı yüzde 20’den yüzde 25’e, azami katkı 5 binden 7 bin 500 liraya yükseltiliyor.

* Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’te iki ay olan cayma süresi üç katına kadar artırılacak.

* * İlave 5 bin sözleşmeli öğretmene atama hakkı veriliyor

Terörle mücadelede hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına ikinci istihdam hakkı veriliyor.

* Haczedilmiş malların,  tespit edilen değerinin yüzde 10 fazlasının ödenmesi şartıyla haciz kaldırılıyor.

* Ev hizmetlerinde çalışanlara getirilen sigorta bildirim ve prim ödemesi kapıcılık için de olacak.

* Yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV sıfırlanacak.

* 16 yaş ve üzeri araçlar hurdaya ayrıldığında, yeni araç alımlarına 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi sağlanıyor.

* 2020 sonuna kadar ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getiriliyor.

* Çiftçi ve esnafa verilecek hazine faiz destekli kredilerin kamu katılım bankalarınca da verilebilmesi sağlanacak.

* Kaçak madencilik yapanlar 10 yıl men cezası alacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN