İç payasada zayıflayan sipariş ihracatta güçlü

İç payasada zayıflayan sipariş ihracatta güçlü

Perakende ticaret, hizmet ve inşaatta talebin yavaşladığına işaret eden güven endeksleri, iç piyasada zayıflayan siparişlerin dış satımda güçlendiğini ortaya koydu. Ağırlıklı AB’ye yapılan ihracatta yeni siparişler artarken, istihdam beklentisi yükseldi.

Avrupa Birliği’ne her iki üründen birini satan Türkiye’ye yabancıların ihracat siparişleri arttı. Bu durum perakende ticaret, hizmet ve inşaatta talebin azaldığı ortamda, yabancıların yeni mal siparişleriyle imalat sanayinde çarkların hızlandığını ortaya koydu. Söz konusu tablo resmi verilere de yansımış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı sektörel güven endekslerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi ocakta 102 iken, şubatta yüzde 1,3 azalarak 100,7’ye geriledi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini ve hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise yükseldi. Hizmet sektöründe şubatta bir önceki aya göre, iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla yüzde 2,5 ve 4,5 azalırken, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 2,8 artış kaydetti. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, ocakta 106,2 iken bu ay yüzde 1,5 düşerek 104,7 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı arttı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 7,6 azaldı, iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endeksleri sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 3,3 artış gösterdi. Endeksler, iç piyasada perakende ticaret, hizmet ve inşaatta düşüşe işaret etmesine karşın, yabancıların artan siparişlerin imalat sanayisine doping oluşturduğuna işaret etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat 2018 iktisadi yönelim ve reel kesim güven endeksini açıkladı. İmalat sanayisinde 2 bin 107 iş yeri yanıtlarından oluşturulan sonuçlara göre, gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, toplam sipariş ve toplam istihdam miktarı artışı ortaya koydu. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku miktarı, genel gidişat ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi ise azalışı gösterdi.

MAKİNA YATIRIMLARINDA AZALIŞ İŞARETİ

Reel sektör güven endeksi, son üç ayda üretim hacmi miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin, bir önceki aya göre zayıfladığını ortaya koydu.

İhracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise güçlendiği görüldü.

İç piyasa sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise azalış bildirenler lehine döndüğü gözlendi.

Mevcut toplam siparişlere ilişkin olarak, bir önceki ayda mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler lehine olan seyrin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler lehine döndüğü görüldü.

Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise güçlendiği gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarına ilişkin olarak bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği görüldü.

* Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlendi.

İNŞAATTA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ

TÜİK’in sektörel güven endeksleri inşaat sektöründe siparişlerin azaldığını da ortaya koydu. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ocakta 87 iken, şubatta 3,7 azalarak 83,8 değerine geriledi. Gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısında ise artış kaydedildi. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 10,1 düşerken,  toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 1,3 yükseldi.    

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN