İhracatçı yeşil ışıkla ticarete uçuyor

İhracatçı yeşil ışıkla ticarete uçuyor

Bakanlık tarafından ihracat yapan firmalara verilen yeşil pasaport desteği, şirketlerin yüzünü güldürdü. 5 binden fazla firma yetkilisi yeşil pasaport alırken, yetkililer bunun ihracat rakamlarına yansıyacağını belirtti.

Ekonomi Bakanlığının, ihracatçıların işlemlerini kolaylaştırarak önlerini açmayı, dünyanın her noktasında daha aktif ve daha görünür olmasını sağlamayı hedefleyerek uygulamaya koyduğu hususi damgalı (yeşil) pasaport uygulamasına talep yoğun oldu. Uygulamanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 15 Ağustos’a kadar 4 bin 105 firmanın 5 bin 44 yetkilisine yeşil pasaport verildi. 15 Ağustos itibarıyla 71 farklı şehirde yerleşik firmalardan başvuru alınırken, bu başvurularda ilk sırayı yüzde 44,2 ile İstanbul aldı.

Bu ili, yüzde 7,2 ile Bursa, yüzde 6 ile Gaziantep ve yüzde 6 ile İzmir, yüzde 3,8 ile Ankara, yüzde 3 ile Kocaeli izledi. Bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren yeşil pasaport kullandığını anlatan Denizli İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu, özellikle vize engellerinin yeşil pasaportla aşıldığına dikkati çekti. Bazı ülkelere gitmek için günlerce konsolosluklarda sıra bekleyip geri dönüş bile alamadıklarını aktaran Uzunoğlu, yeşil pasaportla 100’den fazla ülkeye rahatça girme imkanına kavuştuklarını söyledi.

Uzunoğlu, yeşil pasaport verilecek yetkili sayısının tespit edilmesinde ihracat tutarlarının baz alınmasının çok doğru olduğunu da vurgulayarak, “Bu limitler ihracatçıyı daha fazlasını yapmaya motive ediyor. Yeşil pasaport özel bir uygulama. Çok dallanıp budaklanmasın. Bu işi gerçekten layıkıyla yürütebilecek insanlara verilsin. Öte yandan devletimizden yeşil pasaportla vizesiz girilebilecek ülke sayısı artırmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İHRACAT HACMİNE GÖRE DEĞERLENDİRMEYE ALINDI

Pasaport Kanununda yapılan değişiklikle ihracatçılara hususi damgalı pasaport verilebilmesinin önü açılırken, uygulamada son 3 yılda ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebileceği hükme bağlanmıştı. Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasında (10 milyon dolar dahil) olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebiliyor.

22 BİN YETKİLİYE VERİLECEK

Bakanlıkça yaklaşık 22 bin ihracatçı firma yetkilisine hususi damgalı pasaport verilmesi öngörülüyor. Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş ve çocuklarına yeşil pasaport verilmezken, ilgili maddede belirtilen tutarda mal ihracatı yapan firmaların resmi dış ticaret istatistikleri esas alınarak Ekonomi Bakanlığınca belirlenmesi ve her yılın 15 Şubat tarihine kadar Bakanlığın bölge müdürlükleri ile ihracatçı birlikleri genel sekreterliklerine bildirilmesi gerekiyor. Hususi damgalı pasaport müracaatı, talep formu aracılığıyla yapılıyor. Uygulamayla ihracatçının, Türkiye ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok önemli noktaya zaman kaybı olmadan ulaşıacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN