İhracatçının dijital kıyameti

İhracatçının dijital kıyameti

Türk bilişim uzmanlarının yerli yazılım feryadı SAP’nin İran ile yapılan ticarette uyguladığı ‘dijital ambargo’ kararı ile bir defa daha haklı çıktı. Fakat, yerli malı kullanımını yaygınlaştırmayı hedefleyen Turquality programında dahi SAP kullanan firmalara destek veriliyor.

GÜVEN ADALI / İSTANBUL

Geçtiğimiz günlerde Alman yazılım devi SAP’nin tüm müşterilerine İran ile yapılan ticarette uygulamalarının kullanılamayacağını açıklaması üzerine Türkiye’de pek çok firma zor durumda kaldı. ‘Dijital ambargo’ kararı yerli yazılımın önemini tekrar yüzümüze çarpsa da yabancı ürün sevdamızın yerli malı teşviklerine dahi sıçramış. Yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak için hayata geçirilen, Türk markalarının desteklenerek “Türk Malı” imajının ve Türkiye’nin itibarının güçlendirilmesini hedefleyen Turquality programında dijital ambargo uygulatan SAP’yi kullanan firmalara devlet desteği verildiği ortaya çıktı. Konuya dair açıklamada bulunan İstanbul Ticaret Odası Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu, “Hükümet yerli ve milliyi yaygınlaştırmak için destekler veriyor. Fakat yabancı bir yazılım kullanıldığında nasıl teşvik alınabildiğini ben dahi anlamıyorum. Belki bu uygulamayı hayata geçirenler daha iyi anlatabilir” dedi. Kamuda yabancı yazılımların kullanılması konusunda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade eden Nalbantoğlu, “Bunlar yarın da tehdit olacaktır. Sırf Amerikan politikalarına uymadığınız için Amerika yarın çıkıp ‘benim yazılımımı kullanan firmalar şu şirketlerle iş yapamaz’ da diyebilir. Burada devletin enerji, finans gibi stratejik alanlarda yerli yazılımı kullanmak zorunda olduğunu bir defa daha gördük. Yazılım stratejik bir konudur. Bunun unutulmamasını istiyoruz. SAP’nin yaptığı işi Logo, Uyumsoft gibi pek çok yerli bilişim firması gerçekleştirebilir. Fakat bir türlü derdimizi anlatamıyoruz” diye konuştu. SAP, Oracle gibi firmaların kuruldukları ülkenin kanununa tabi olduğuna işaret eden Nalbantoğlu, alınan kararın normal olduğunu belirterek, “Söz konusu firmalar tabii ki ülkesinin tarafını tutacaktır. Dijital ambargo da yeni bir olay değildir. Önceki yıllarda da benzer durumlarla karşılaşıldı. SAP sadece bunu tekrar hatırlattı” ifadelerini kullandı. Şirketlerin bütün kaynaklarını yönetmeyi planlayan SAP uygulamalarını kullandığını belirten Nalbantoğlu, kurumlarda maaşın hesaplanmasından, satın almaya kadar pek çok işlemin SAP ile yapıldığına işaret etti. Nalbantoğlu, “Türkiye’deki ilk 100 şirketin 90’ı hatta devlet kurumları dahi bu uygulamayı kullanıyor. SAP ambargo kararı aldı diye de uygulamayı hemen değiştiremezsiniz. Süreç en az 2 yıl sürer. Devletin üzerine düşen görevler var. 2014’e kadar borsamız yerli yazılımdı. Bunu daha da geliştirmek yerine yurtdışından yazılım aldık. Fakat sonraki dönemde defalarca kesintiler oldu. Borsa işleme kapandı. ‘Yerli sorun çıkarır yabancı kusursuzdur’ anlayışının yanlış olduğunu gördük ama borsadaki fırsatı da kaçırdığımızı düşünüyoruz.”

‘YAZILIMSIZ TANK OLMAZ’

Türkiye’de bilişim firmalarının üretmeyle ile ilgili sıkıntısı olmadığına işaret eden Bekir Sami Nalbantoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sorun ticarileştirme ve sürdürülebilirlik. Devlet müşterimiz olmazsa finans, enerji kamu hizmetlerinde yerli kullanmazsa bu sorunlarla daha çok karşılaşırız. Evet yerli yazılıma geçmenin sancıları olacaktır ama bunu tüm ülkeler yaşadı. Doğum sancısını bugün çekmezsek yarın kucağında kimin çocuğu olur bilinmez. Tank üretebilirsiniz ama yazılım sizin değilse günü geldiğinde o tank hiçbir işe yaramayabilir.”

18-01/10/1.png

‘BİLİŞİM İHALELERİ KANUNU GEREKLİ’

Bekir Sami Nalbantoğlu, “Yerli ürünle güvende hissetmiyoruz kendimizi. Önce algının yönetilmesi lazım. Yerli malı haftasında elma ile uğraşmaya gerek yok. Kümeleme çalışması yapılabilir. Yabancı yazılım kullanan kurumlara yönelik stres analizi yapılabilir” dedi. Bilişim ihalelerini hazırlayan bürokratların konuya hakim kalifiye elemanlardan oluşması gerektiğine işaret eden Nalbantoğlu, “Kalifiye elemanlar bunu ihale etmediği sürece yerli yazılımın önemini anlatamayız. Bu nedenle de bilişim ihaleleri kanunu gibi bir yasal zemine de ihtiyacımız var”  diye konuştu.

100 MİLYAR TL’LİK PAZAR

Türkiye’deki yazılım sektörünün pazar büyüklüğünü değerlendiren Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek, “‘2016 yılında Türkiye Bilişim Derneği ve Deloitte tarafından yapılan araştırmada, Türkiye yazılım pazarının büyüklüğünün 2017’de TL bazında yüzde 5 ila 10 arasında bir büyümenin olacağı öngörülmüştü. Kabaca 100 TL’lik bir pazardan bahsedebiliriz. Alt başlıklara baktığımızda iletişim ve haberleşme teknolojileri, diğer tarafta donanım,  yazılım, hizmet olmak üzere 4 tane kategori var. Yazlım payı yüzde 11-12 seviyesinde” ifadelerini kullandı.

18-01/10/2-1515541967.png

ALINAN KARAR BÖYLE DUYURULDU

“New York ve Frankfurt borsalarında işlem gören global bir şirket olan SAP SE, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Almanya ve operasyonlarını yürüttüğü ülkelerin ambargo kurallarına uymakla yükümlüdür. İran’ın nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşma JCPOA’nın getirdiği değişiklikler ışığında, pek çok işletmenin İran’da faaliyetlerini yeniden değerlendirmesi ve İran pazarına girişi ile oluşabilecek riskler nedeniyle, iş ortaklarımızı yetkili uluslararası kurumlardan gerekli izinler alınmaksızın herhangi bir SAP ürün ve servisini ambargo uygulanmış herhangi bir şahsa, şirkete veya kuruluşa doğrudan veya dolaylı olarak tedarik etmemesi, dağıtmaması veya taahhütte bulunmaması konusunda bilgilendirdik. Dürüstlük ve şeffaflık, SAP’nin benimsediği iş yapış prensiplerinin en önemli yapı taşını oluşturmaktadır. Şirketimizin dünya çapında yaptığı tüm sözleşmelerde standart İhracat Kontrol maddesi olarak “Ambargolu ülkelerde ilgili kurumlardan gerekli ihracat izinleri alınmadan SAP ürün ve servislerinin kullanılamayacağına” dair bir madde yer almaktadır. Ek olarak, İran ile iş ilişkisi olduğu tespit edilen müşterilerimizden, ambargo kurallarına uygun davrandıklarını teyit etmelerini talep etmekteyiz.  Bizim için önemli olan, SAP ürün ve servislerinin tabii olduğumuz ambargo kuralları ve mevzuatlarına uygun bir şekilde kullanılması için gerekli tüm önlemleri almaktır.”

K NEDİR?

Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi olan SAP, 1972 yılında Almanya’da kuruldu. Şirket kurulduğu günden bu yana iş uygulamaları alanında yazılımlar geliştiriyor ve bu alanda dünya lideridir. 2001 yılında Türkiye Ofisi açılan şirketin geliştirdiği yazılımların Türkiye’de yirmiden fazla sektörden yüz binden fazla kullanıcısı bulunuyor. SAP’nin dünya çapında ise 190 ülkede 310.000’den fazla müşterisi bulunuyor. SAP uygulamaları iş dünyasında gittikçe artan rekabet koşullarında yöneticilerin doğru kararları almasını amaçlamakla birlikte genel olarak şirketlerin iş süreçlerinde uluslararası standartları yakalamasını sağlıyor. Aynı zamanda tüm süreçleri ve sistemleri bir araya toplayarak ihtiyaçları daha kolay anlayıp hızlı çözümler üretmeye yardımcı oluyor. Bunu yaparken de çok fazla teknik elemana ihtiyaç duyulmuyor ve birçok operasyonel maliyeti minimuma indiriyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN