İhracatta otomotivle güldük tekstille üzüldük

İhracatta otomotivle güldük tekstille üzüldük

Türkiye’nin ihracatı haziran ayında yüzde 1,8’lik artışla 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Otomotivde satışların yüzde 16,4 artması toplamdaki yükselişte başrolü oynadı. 2017’yi düşüşle geçiren tekstil sektöründe ise kayıplar geçtiğimiz ay da devam etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Haziran 2017 ihracat rakamlarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de katıldığı toplantıda açıkladı. Verilere göre, ihracat haziranda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolara ulaştı. Sınırlı orandaki artışta Ramazan Bayramı nedeniyle Haziran ayında 24 iş yaşanması etkili oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

İhracatta genel olarak artış yaşansa da 2017’yi düşüş trendinde sürdüren tekstilde sorunun devam ettiği gözlendi. Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı haziran ayında yüzde 8,6 azalarak 1,4 milyar dolara geriledi. Tekstil sektörü yılın ilk yarısını yüzde 5,8’lik kayıpla 17,5 milyar dolarlık ihracatla kapatmış oldu.       

İhracat rakamlarında şu noktalar dikkat çekti:

Haziran’da miktar bazında ihracat yüzde 4,1, ilk 6 ayda ise yüzde 12,6 artış gösterdi.

122 ülkeye ihracat artarken, 109 ülkede gerileme yaşandı.

İhracatın lideri otomotiv yüzde 16,4’lık artışla 2,5 milyar dolarlık hacme ulaştı.

Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde; yüzde 178 ile gemi ve yat sektörü elde etti.

Tarım ürünlerinde ise en fazla ihracat artışını yüzde 63 artış ile Zeytin ve Zeytinyağı sektörü yakaladı.

Almanya’ya yapılan ihracatta yüzde 4,4, İngiltere’ye yüzde 2,1, İtalya’ya yüzde 1,8, ABD’ye yüzde 14,1, Irak’a ise yüzde 4,4 artış yaşandı.

“En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yüzde 89 ile Rusya’da yakaladı. Bu ülkeye yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu.

Bu yılın ocak ayında 149 milyon dolar ihracat yaptığımız Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi ile bu rakam 237 milyon dolara yükseldi.

AB’ye ihracat yüzde 2,8 artış gösterdi ve AB’nin ihracatımızdaki payı 50,5 oldu.

İhracat Afrika’da yüzde 6, Ortadoğu’da ise yüzde 9,9 azaldı. Ortadoğu’daki gerilemede İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşanan düşüş etkili oldu.

Haziran ayında 43 il ihracatını artırırken, 37 ilin ihracatında gerileme yaşandı. 

Bursa’nın ihracatı yüzde 0,1, Kocaeli’ninki yüzde 9,5, İzmir’inki yüzde 2,3 artarken, İstanbul’un ihracatı yüzde 2,2, Ankara’nınki ise yüzde 10,9 geriledi.   

 

'TÜRKİYE REFORMLARLA SINIF ATLADI'

İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ihracatında güçlü performansın devam ettiğini belirterek, “Belki dolar cinsinden arzuladığımız noktada değiliz ama miktar olarak ihracat artmaya devam etti ve değer olarak ihracat çok güçlü bir toparlanma sürecinde” dedi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’nin reformlar ve doğru politikalar sayesinde sınıf atladığını söyledi. Türkiye’nin 2000’li yılların başında alt orta gelir grubunda bir ülke olduğunu anımsatan Şimşek, “Aslında üst gelir ülke grubuna girmeye ramak kalmış. Allah’ın izni ile, yeni reform hamlesi ile bunu da başaracağız” dedi. Şimşek, şunları kaydetti: “hracat, işimizin ana omurgasını oluşturmalı. Türkiye’nin ihracata ihtiyacı var. Dengeli, sürdürülebilir yüksek büyüme için, orta gelir tuzağına girmemek için, Türkiye’nin cari açık gibi darboğazı aşması için ihracat dışında bir seçeneğimiz yok. Rahmetli Özal başarmıştı, biz başardık, şimdi bunu daha üst seviye taşımak lazım.”

AB’nin payı yüzde 50,5’e yükseldi

Haziran ayında AB’ye ihracatın yüzde 2,8 arttığını ifade eden Büyükekşi, “Böylelikle Haziran’da AB’nin ihracatımızdaki payı 50,5 oldu. İlk 6 ayda ise AB’ye ihracatımız 3 milyar dolar artış kaydetti” dedi. Haziran ayında Kuzey Amerika’ya ihracatın yüzde 17,8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 17, Uzakdoğu’ya ise yüzde 21,1 artış gösterdiğini söyleyen Büyükekşi, ilk 6 ayda AB’den sonra ihracata artışına en büyük katkıyı 936 milyon dolar artış ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 659 milyon dolar artış ile Ortadoğu ülkelerinin verdiğini kaydetti.

Gaziantep halıda dünya ikincisi

İhracat rakamlarının açıklandığı Gaziantep’in toplam ihracattan aldığı payın 2016’da yüzde 4.5 olduğunu belirten Büyükekşi, “Bu başarıda halı ihracatımızın artışının büyük etkisi oldu. Antep sayesinde Türkiye, dünyanın en fazla halı ihraç eden ikinci ülkesi oldu” dedi. İller bazında ihracatı da değerlendiren Büyükekşi, “İlk 10 ilin 6’sı Haziran’da ihracat artışı gerçekleştirdi. En yüksek artışı ise otomotiv sektöründe yeni yatırımın etkisiyle yüzde 267 ile Sakarya’da görüldü” dedi.

Bayram 1,3 milyar etkiledi

Büyükekşi, haziranda ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolar olduğunu kaydetti. “Bu sınırlı artışın ana sebebi ise geçtiğimiz yıl haziranda 26 iş günü olmasına rağmen bu yıl Ramazan Bayramının etkisiyle 24 iş günü olması” diyen Büyükekşi, geçen yıl Ramazan Bayramının temmuz ayının başında olduğunu, bu yıl haziran ayına denk geldiğini dile getirdi. Büyükekşi, “Bu farkın toplam parasal değeri yaklaşık 1,3 milyar dolar. Bu kayıp olmasaydı şu an yüzde 12,8 artış açıklıyor olacaktık” diye konuştu. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN