İki gün önce gelen indirim bugün geri gitti

İki gün önce gelen indirim bugün geri gitti

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından 2 gün önce benzinin litre fiyatına 7 kuruş indirim yapıldı. Fakat sürücüler bu habere pek de sevinemedi. İndirimin ardından benzinin fiyatı bugün tekrar 9 kuruş arttı. Motorinde ise bir fiyat değişikliği şu anlık gözükmüyor.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Her geçen gün artan elektrikli veya yarı elektrikli araç sayılarıyla fosil yakıtlara olan talep çok azda olsa düşüyor. Buna rağmen akaryakıt fiyatları ise hâlâ artış kaydediyor. Son zamanlarda artan petrol fiyatları, dalgalı kur  ve vergi oranları dünyadaki en pahalı akaryakıtı kullanmamızı sağlıyor. Ekim sonunda en son gelen zamla birlikte motorinin fiyatı yaklaşık 4,92 liraya, benzin ise 5,48’e kadar çıkmıştı. KARAR Gazetesi’nin yaptığı analizler sonucunda akaryakıta zam geleceğini yazmıştık. Nitekim üstünden çok geçmeden benzine yaklaşık 13 kuruşluk zam geldi. Ekim ayında da gelen zamlarla birlikte 3 defa yapılan zamlar neredeyse 35 kuruşu buldu. En son 22 Kasım 2017’de beklenmedik bir şekilde benzinin litre fiyatında 7 kuruşluk indirim gerçekleşti. Benzinin litresi 5,61 liradan 5,54 liraya, kadar indi. Araç sahiplerini sevindiren bu haber pek de uzun sürmedi. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’nın (PÜİS) açıklamasında “Rafineri çıkış fiyatlarında değişiklik beklendiği için 24 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere benzinde 9 kuruş fiyat artışı bekleniyor” denildi. Yani kaşıkla verilen indirim, kepçe ile geri alındı. Benzinin litre fiyatına bu ayın ilk 10 günü 25 kuruş fiyat artışı yapılmış, iki gün önce ise 7 kuruş indirime gidilmişti. Önceki günde LPG fiyatlarına 5 kuruşluk yapıldı. Bunun ardından LPG fiyatları ortalama 3.45 TL seviyelerine taşındı.

‘MADEM ZAM OLACAKTI İNDİRİM NİYE YAPTINIZ?’

İki gün öncesinde dolar kurunun 3.97’nin, Brent petrolün uluslararası satış fiyatının ise 64 doların üzerinde olduğunun altını çizen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sürekli olarak benzin ve motorine zam yapılıyor. İki gün önce Türk lirasının dolar karşısındaki değeri 3.97 TL iken bugün 3.90 seviyesinde, Brent petrolün varili ise 64 doların üzerinde iken bugün 63 dolar seviyesinde ve halen de düşüş eğiliminde. Yani dolar ve petrol fiyatları yükselirken benzine yapılan indirimi de dolar ve petrol düşüşte iken yapılan 8-10 kuruşluk zammı da kimse anlamış değil. Adeta vatandaşın aklıyla dalga geçiliyor. Artık benzin ve motorine tavan fiyat getirilmesi kaçınılmaz oldu. Çünkü bu zamlar enflasyonu azdırdıkça azdırıyor. Bu zamlara müdahale edilmedikçe enflasyon da faizler de düşürülemez” diye konuştu.

PETROL VE DOLAR DÜŞTÜ BENZİN ÇIKTI

Önceki gün 62,75 dolardan güne başlayan ve en yüksek 63,39 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, dün 63,20 dolardan açıldı. Batı Teksas türü ham petrolün varili ise 57,87 dolardan alıcı buldu. OPEC’in 30 Kasım’da yapacağı olağan toplantıda Mart 2018’de sona erecek üretim kısma anlaşmasını 9 ay daha uzatma kararı alması beklentisi de piyasaları etkilemeye devam ediyor. Brent petrolde teknik olarak 63,19 ile 63,24 dolar aralığının direnç, 63,09 ile 63,14 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. 3,90 lira olan dolar kuruyla karşılaştırdığımızda petrolün varil fiyatı 245 liraya denk geliyor. İki gün önce yapılan indirimde de varil fiyatı yaklaşık 249 lira idi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN