İnşaatçıların gözü 140 milyarlık KDV iadesinde

İnşaatçıların gözü 140 milyarlık KDV iadesinde

KDV alacaklarına üç ayda iade yolu gözükmesi inşaatçıları sevindirdi. Bugün TBMM Plan ve Bütçe’ye gelecek yasa tasarısının, durgun dönemde inşaatın can simidi olduğu belirtiliyor. Sektör, iadelerin finansman sorununu çözeceğini ve teslimleri hızlandıracağını vurguluyor.

Devletin, şirketlerin devreden KDV alacaklarına üç ay içerisinde iade yolu açması, KDV ödemesini yıllardır bekleyen inşaat sektöründe büyük sevinçle karşılandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, Türkiye için toplam 156 milyar lira olarak açıkladığı devlette biriken KDV farkı iadesinin, özellikle son dönemde yavaşlama eğilimi gösteren inşaat sektörüne can simidi olacağı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, bahsedilen KDV Kanunu Tasarısı bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilecek. Söz konusu toplam 156 milyar liralık rakamın bir kısmı kamu, bir kısmı özel sektörün alacaklarından oluşuyor. Plan ve Bütçe’de görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurul’a getirilecek olan yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından yasalaşacak. Yeni sistem başladığında, KDV alacağının doğması ve kesinleşmesinin ardından devlet bunu en geç üç ay içerisinde ödeyecek. Ödenmezse faiziyle birlikte ödenecek. Kararı büyük bir heyecanla karşılayan inşaat sektör temsilcileri, özellikle kentsel dönüşüm konutlarında yüzde 17’lik KDV yükünün üstlenildiğini ve söz konusu farkı devletten alabilmek için yıllardır beklediklerini söyledi. Sektörün milyarlarca liralık bir alacağının tahmin edildiğine işaret eden konut üreticileri, iadelerin başlaması halinde, durgun piyasa ve yüksek faiz ortamında finansman sıkıntısının aşılabileceğini, teslimlerin hızlanacağını ve inşaata can simidi olacağı değerlendirmesinde bulundu.  Sektör temsilcileri, şu görüşlerini paylaştı:

SEKTÖRE CAN SUYU OLUR

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaatta kullanılan her malzemede yüzde 17 KDV farkı olduğuna işaret ederek, “Dolayısıyla bunlar hemen alınamıyordu. Bir yıl, hatta 5 yıl bekleyenler vardı. Erken ödenirse finansal sıkışıklığı olan firmalara can suyu olacaktır” dedi. Teknik Yapı olarak yaklaşık 120 milyon liralık bir KDV alacaklarının söz konusu olduğuna işaret eden Durbakayım, “Yazdan önce çıkmasını temenni ediyoruz” dedi. Banka faizleri nedeniyle bugünlerde finansal maliyetlerin çok yükseldiğini belirten Durbakayım, “Finansal yük azalacak” dedi.

BEŞ YILA KADAR SÜRÜYORDU

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, KDV iadelerinde sürecin kısaldığını, bu durumun sektöre bir rahatlık getireceğini belirterek, “KDV iadeleri öyle böyle alınıyordu. Ancak, sıkıntılı alınıyordu. Bu durum sektöre hareketlilik getirecektir. Sektörde de bir durağanlık var, ivedilikle ödenmesi sektöre bir katkı sağlar. Durağanlığı biraz rahatlatmış olur. Eskiden 6 ay, 1-1.5 yıl sürüyordu. Bakan Bey, ‘bir hafta, 15 gün gibi sürede neticeyi alacaksınız’ dedi. Sadece yap-satçılar değil, devletle iş yapanlar da var ve 3-5 milyarın üzerindedir alacaklar. Şimdi hızlı bir şekilde incelenip verilecek” dedi.

YASANIN ÇIKMASINI BEKLİYORUZ

Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (Kiler GYO) Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, devletin KDV farklarını iadesine ilişkin yasa tasarısının çıkmasını beklediklerini söyledi. Söz konusu KDV iadelerinin alımlarında sıkıntılar yaşandığına işaret eden Nahit Kiler, “Biran önce yasalaşırsa sorun giderilir” dedi. Türkiye geneline ilişkin 100 milyar liralık bir KDV alacağından söz edilebileceğine işaret eden Kiler, kendilerinin de 25 milyon lira civarında bir bekleyen KDV alacaklarının söz konusu olduğunu söyledi. Kiler, “Bu KDV alacakları yine yatırımlara gider” dedi.

İADELER BİRAN ÖNCE YAPILMALI

Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Metin Gül, KDV farklarını uzun süredir beklediklerini ve yaklaşık 80 milyon lira KDV alacakları olduğunu açıkladı. Bu işte çok geç kalındığını vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda bu konunun acilen çözülmesi lazım. KDV yatıralı dört sene oldu. Maliyetler yüzde 30 arttı, fiyatlar da yaklaşık yüzde 30 düştü. İnşaat lokomotif bir sektör ve inşaatta yaşanan bir sıkıntı bütün piyasayı dara düşürür. Sektörde 3-5 milyar lira gibi bir alacak olabilir. Bu iadelerin yapılması inşaatı harekete geçirir. Bütün işler biter, anahtar teslimleri daha hızlı yapılır.”

GECİKİRSE DEVLET FAİZ ÖDÜYOR

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçtiğimiz hafta katıldığı Vergi Konseyi Genel Kurulu’nda şunları söylemişti:

2019 bütçesini yaparken buradan oluşacak yükleri de dikkate alacağız.

* Yerine göre nakit, yerine göre mahsuben iade yapacağız. Yerine göre teminat olarak kullanılmasının önünü açacağız.

Söz konusu tasarı şu değişiklikleri içeriyor: Yüklenilen KDV dışında olan diğer KDV de iade edilebilecek.

* Mükelleflerin KDV iadelerini üç ay içerisinde alabilmelerine, aksi takdirde kendilerine faiz ödenmesine imkân sağlanıyor.

140 MİLYAR LİRALIK ÖDEME YAPILMIŞ OLACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, devreden KDV’lerin belirli bir program dahilinde iade edilmesiyle yıllardır süren büyük bir sorunun çözüme kavuşturulacağını söyledi. Koçer, “Reel sektöre 140 milyar lira civarında bir ödeme yapılmış olacak” dedi. Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı değerlendiren Koçer, tasarıyla, işletmelerin finansman yükünün  ortadan kalkacağını ifade etti. Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülke ekonomimizdeki rolü ve önemi her geçen gün artan, küçük ve orta ölçekli işletmeler için can suyu niteliğinde, aynı zamanda KDV Kanunu bakımından bir reform niteliğinde olan tasarı; milyonlarca esnafı, üreticiyi ve işletmeyi ilgilendiriyor. Tasarıda yer alan Ar-Ge, inovasyon ve tasarım faaliyetlerine yönelik makine, teçhizat alımlarına uygulanacak KDV istisnası ile sanayi 4.0 hazırlıkları hızlanacak, yapılacak KDV iadeleri ile ihracatçımızın eli güçlendirilecek. Devreden KDV’lerin  belirli bir program dahilinde iade edilmesiyle yıllardır süren büyük bir sorun çözüme kavuşturularak, reel sektöre 140 milyar lira civarında bir ödeme yapılmış olacak. Yapılacak düzenlemeyle, belirlenen bir oranda KDV beyanında bulunacak küçük işletmelerimizin KDV yükümlülüklerini yerine getirmeleri kolaylaşacak ve hasılat esaslı vergi sistemiyle üzerlerindeki vergi yükü hafifletilmiş olacak. Okul, yurt, yuva, ibadethane gibi yapıların inşasında söz konusu mal ve hizmetlere sağlanacak KDV istisnası ile hayır işleri desteklenmiş olacak.” Nejat Koçer, yabancılara yönelik sağlık hizmetlerine sağlanacak KDV istisnasıyla da sağlık turizminin destekleneceğini vurguladı. Koçer, tasarının gündeme geldiği ilk andan itibaren ilgili kesimlerde büyük heyecan yarattığına değinerek, tüm kesimler tarafından desteklendiğini ifade etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN