İnternette kota kalkarsa şirketler zam yapar

İnternette kota kalkarsa şirketler zam yapar

Ev interneti aboneliğinde kota kısıtlaması 2018’de sona eriyor. Düzenlemenin işletmelere ağır mali yük getireceğini savunan sektör temsilcileri, “Tüketiciye olumsuz fiyat, kampanya olarak yansıyacağı da unutulmamalı” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de evde internet aboneliği kotasının gelecek yıldan itibaren kaldırılacak olması işletmecilerin tepkisine neden oldu. Adil Kullanım Kotası (AKK) kapsamında, limitini dolduran kullanıcılara 3mbps’lik düşük hızda internet verilmesinin, 31 Aralık 2018’den itibaren sona erecek olmasının tüketicilere de olumsuz yansıyacağı savunuldu. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), söz konusu düzenlemeye ilişkin, “Sektörde hizmet sunan işletmecilere altından kalkması çok güç mali ve operasyonel yükümlülükler getiren bu düzenlemenin, uzun vadede tüketiciye olumsuz fiyat, kampanya ve şartlar olarak yansıyacağı unutulmamalıdır” değerlendirmesinde bulundu. TELKODER’in, “2016 yılı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu” yayımladı.

Raporda, Türkiye’de telekomünikasyon sektörü büyüklüğünün 15,06 milyar dolar olduğu açıklandı. Raporda, sabit ses trafiğindeki yüzde 18,58 oranındaki düşüşle birlikte sabit telefon abone sayısındaki düşüş eğiliminin 2016’da da devam ettiği belirtiliyor. Buna göre 2010’da 16 milyon olan sabit telefon abonesi sayısı, 2015’te 11,49 milyon kişiyken, 2016 sonunda daha da azalarak 11,08 milyona düştü. 2015 yılında 48,6 milyon olan toplam genişbant abone sayısı da 2016’da 62,2 milyona ulaştı. Veriler incelendiğinde, meydana gelen bu artışın temel kaynağının mobil cepten internet abone sayısındaki artış olduğu anlaşılıyor.

TELKODER raporunda, mobil genişbant, kablo İnternet,xDSL ve fiber abone sayısındaki artışların beklenenden düşük olduğu ve son yıllarda büyüme gösteren mobil bilgisayardan internet abone sayısının yüzde 22,5 düşüş yaşadığı ortaya konuldu. Bu durumun nedeni olarak, sektörde eşit rekabet şartlarının gelişmemesi, kullanıcıların talebini artıracak, farklı kalite, hız ve kotalardan oluşan bir hizmet çeşitliği sunulamaması gösterildi.

4,5G VE MOBİL İNTERNETTE HIZLI YÜKSELİŞ

Mobil internet kullanım oranlarına bakıldığında, 1 Nisan 2016’dan itibaren sunulmaya başlanan 4,5G hizmetine yönelik abone sayısının 2016 sonunda 51 milyona ulaşması dikkat çekiyor. 3G abone sayısının çok büyük bir kısmının 4,5G aboneliğine geçtiği ve mobil internet kullanım miktarının son bir yıl içerisinde yüzde 103 arttığı görülüyor. Rapora göre, 4,5G ile trafiğin ciddi ölçüde artması yeni yatırımları daha da ivedi hale getiriyor. Orta vadede ve özellikle 5G’ye geçiş ile ortaya çıkacak olan büyük kapasitenin taşınabilmesi için yaygın fiber şebekelerin gerekliliğine işaret eden TELKODER, fiber uzunlukları ve yaygınlık oranları dikkate alındığında, henüz yeterli altyapı olmadığına dikkat çekiliyor.

FİYATLARA OLUMSUZ YANSIR

Raporda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından, sektörde tüketici haklarının korunmasına yönelik tedbirlerin arttırılması için alınan Adil Kullanım Noktası (AKN) hızlarının yeniden belirlenmesi ve 2018 yılında da kaldırılmasını öngören düzenlemeye de değinildi. Sektörde hizmet sunan işletmecilere altından kalkması çok güç mali ve operasyonel yükümlülükler getirecek bu düzenlemenin tüketici haklarının korunması ve hizmet kalitesi açısından olumlu bir yaklaşım olduğu ifade edilen raporda, “Düzenlemelerin uzun vadede tüketiciye olumsuz fiyat, kampanya ve şartlar olarak yansıyacağı unutulmamalıdır” denildi.

VERGİ VE CEZALAR GELİRLERİ ERİTTİ

TELKODER’in raporunda, telekomünikasyon sektörünün dolar bazında büyümediği, sektörün 2016 yılında zarar etmeye başladığı, sektör üzerindeki mali yükün giderek arttığı belirtiliyor. 2016 yılı sonu itibariyle 21,4 milyar dolar olması gereken sektör gelirlerinin 6,36 milyar dolar gibi yüksek bir oranının vergiler ve cezalar kapsamında sektörden doğrudan çıktığına ve sektör büyüklüğünün 15,06 milyar dolar olarak belirlendiğine dikkat çekiliyor. Raporda, sektördeki toplam karlılığının 2016 yılında eksiye düşmesinin ciddiye alınması gereken bir durum olduğu ve mevcut politikaların sorgulanması ve rekabet odaklı bakış açısının güçlendirilmesi gerektiği savunuluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN