İş dünyasının Fitch’ten korkusu yok

İş dünyasının Fitch’ten korkusu yok

Notumuzu bugün açıklayacak olan Fitch Ratings’ten gelecek olumsuz bir karara hazır olduklarını söyleyen iş adamları, kurumun objektifliğini kaybettiği görüşünde. İş dünyası, yatırımcının her zaman bu kurumları dikkate almadığı da belirtiliyor.

İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in bugün yapması beklenen Türkiye değerlendirmesinde notun düşürülmesini gerektirecek bir durum olmadığını belirtirken, kararın sonucu her ne olursa olsun Türkiye ve ekonomisine duydukları güvenle yola devam edeceklerini ifade ediyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, 2013 yılından bu yana içeriden ve dışarıdan birçok saldırıya maruz kalan Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme sürecinin sürdüğünü, bu bağlamda Fitch’in elinde teorik olarak Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesini gerektirecek herhangi bir done olmadığını söyledi. Olpak, Fitch, Moody’s ve S&P gibi kuruluşların, ülkelerin ve şirketlerin borç maliyetini artıran bu tarz kararlarının bugüne kadar birçok ülkenin yaşadığı ekonomik krizin sebebi olduğu belirterek, şunları kaydetti:

“Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi durumunda, bu kararı soğukkanlılıkla değerlendirmeliyiz. Biz, ülkemize ve ekonomimize güveniyor ve her türlü şoku atlatarak yolumuza devam edeceğimize inanıyoruz. Biz her fırsatta kredi değerlendirme kuruluşlarının, ülkelerin yatırım notu üzerinde yaptığı değerlendirmelerin sorgulanması gerektiğini vurguluyoruz. Bu kuruluşların ‘yatırım yapılamaz’ dediği 2010 ve 2011 yıllarında Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım artmış, Moody’s ve Fitch’in ‘yatırım yapılabilir’ dediği 2013’te ise Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım azaldı.” Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ise Fitch’ten bir yetkilinin geçen günlerde yüksek ihtimalle notun düşürüleceğini ifade etmesinin tam bir talihsizlik olduğunu, Fitch’in objektifliğini kaybettiğini ve açıklamanın adeta bir kara propaganda anlamına geldiğini söyledi. Koca, Fitch’in taraflı davrandığını önceden bir kez daha ilan ettiğini belirterek, “Bu kuruluşların analizlerinin genellikle subjektif boyutları var. Yatırımcı her zaman onları tam olarak dikkate almıyor. Bu açılardan not düşürülse bile çok yüksek bir etkisi olacağını düşünmüyorum” dedi.    

KARARLARINDA OBJEKTİF DEĞİLLER

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Fitch’i, reel sektörün yatırıma bakışını doğru analiz etmeye davet ettiğini belirterek, “Fitch’in de, S&P’nin de, Moody’s’in de özel sektörün beklentilerini objektif şekilde yatırım notu hesaplarına kattığına inanmıyorum” dedi. Çağlar, Fitch’in, alacağı yeni kararda Moody’s ve S&P’nin peşinden gitmeyeceğini, Türkiye’nin kredi notunu düşürmeyeceğini umduğunu ifade ederek, “Kredi notu elbette önemli ama şüphesiz reel yatırımcı bir ekonomiye tek başına Fitch’in gözlüğüyle bakmayacaktır. Temenni ediyorum ki Fitch ekonomide gerçek resmi bırakıp yanlış algıyla hareket etmez” açıklamasında bulundu.

TL ÜZERİNDE BASKI ARTACAK

S&P ve Moody’s tarafından Türkiye’nin notunun indirilmesi sonucunda Türkiye’den kısmi sermaye çıkışları yaşandığını, bu sermaye çıkışlarının da döviz kurları üzerinde yukarı yönlü baskı uyguladığını ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu kuruluşlara verilebilecek en iyi yanıt daha fazla üretmek, yapısal reformlara hız vererek ülkemizi daha ileri seviyelere taşımak. Bu kuruluşlar önümüzdeki dönemde ekonomimizin gösterdiği sağlam duruşla birlikte bu hatalarından geri döneceklerdir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN