İstanbul Kapalıçarşı'dan döviz fiyatları! Dolar ve Euro'da son durum! 1 Dolar kaç TL? 16 Temmuz

İstanbul Kapalıçarşı'dan döviz fiyatları! Dolar ve Euro'da son durum! 1 Dolar kaç TL? 16 Temmuz

İstanbul Kapalıçarşı'dan döviz fiyatlarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Haftanın ilk günü serbest piyasalarda hafif hareketlenme ile güne başladı. Dolar ve Euro fiyatlarındaki son durumu sayfamızdan görebilir, 1 Doların kaç TL'ye denk geldiğini güncel rakamlarla öğrenebilirsiniz. İşte 16 Temmuz döviz kurları.

Serbest piyasada dolar 4,84 liradan, euro ise 5,6690 liradan haftaya başladı. İstanbul Kapalıçarşı’da 4,8380 liradan alınan dolar 4,84 liradan, 5,6670 liradan alınan euro ise 5,6690 liradan satılıyor. Önceki kapanışta dolar 4,8330 liradan, euro ise 5,6310 liradan satılmıştı.

İŞSİZLİK VERİSİ ÖNCESİ DOLAR 4.84,  EURO 5.66 LİRADA

Cari işlemler açığının yüksek gelmesi ile geçen hafta sert yükselen dövizler, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından, Türkiye’de açıklanacak işsizlik verisi öncesi erken işlemlerde tarihi düzeylere yakın seyrediyor. Haftanın ilk gününde dolar 4.86 liranın, euro 5.69 liranın ve sterlin 6.45 liranın üzerine çıktı.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu “BB+” dan “BB”ye düşürdü, görünümü ise "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Cari açık Mayıs ayında yüzde 9.6 artışla 5.89 milyar dolar ile beklentilerin üzerine çıkmasıyla geçen hafta dolar 4.97 liranın, euro 5.82 liranın, sterlin de 6.59 liranın üzerine çıkarak tarihi zirvelerini tazelemişti.

Borsa İstanbul Endeksi (BIST 100) ise geçen haftanın son gününde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomiye ilişkin açıklamalarının ardından yüzde 0.36 artışla 89 bin 896 puandan kapandı. ABD’de TÜFE Haziran’da beklentiler doğrultusunda aylık yüzde 0.1 olurken, yıllık TÜFE yüzde 2.9 ile altı yılın zirvesine tırmandı. ABD’de enflasyonun güçlenmesi ise küresel yatırımcılarda ABD Merkez Bankası’nın faiz artırmaya kademeli olarak devam edeceği beklentisini güçlendirerek gelişen ülke paralarını baskılıyor.

Erken işlemlerde;

- en düşük 4.8278 ve en yüksek 4.8649 lirayı gören dolar günlük yüzde 0.36 düşüşle 4.83-4.84 lira aralığında,

- en düşük 5.6516 ve en yüksek 5.6976 lirayı gören euro günlük yüzde 0.14 düşüşle 5.66 – 5.67 lira aralığında,

- en düşük 6.3982 ve en yüksek 6.4501 lirayı gören sterlin ise günlük yüzde 0.32 düşüşle 6.40-6.41 lira aralığında işlem görüyor.

 

“Daha ne kadar düşeceğiz?”

İş Yatırım, “Daha ne kadar düşeceğiz?” başlıklı günlük piyasa analizinde Türkiye varlıklarında dünyadan bağımsız bir satıcı seyrin devam ettiği, küresel piyasalarda ise bir toparlanma görüldüğü vurgulandı ve şu değerlendirmeler yapıldı:

“Dünya piyasalarında Wall Street’ten başlayarak Avrupa’ya ve Asya’ya yayılan bir toparlanma görülüyor. Güçlü dolar, yükselen faizlere rağmen görülen toparlanmada Çin’in ABD ile ticaret savaşını yumuşatmaya çalışacağı beklentisinin etkili olduğu söyleniyor.

“Türkiye varlıklarında dünyadan bağımsız satıcılı seyir devam ediyor.

“Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın piyasa dostu ekonomi politikalara ve yapısal reformları vurgulayan açıklamasına rağmen yabancı yatırımcıların satışı devam ediyor.

“Son üç günde yüzde 15’e yakın değer kaybeden MSCI Türkiye’nin MSCI Gelişmekte olan ülkelere oranı 1996 yılından beri gördüğü en düşük seviyelere geriledi.

“Döviz piyasasında ve tahvillerde de dünyadan negatif ayrışıyoruz.

“ABD vadelileri ve Asya borsalarının seyri Borsa İstanbul’da yüzde 0.5 civarında pozitif bir açılışa işaret ediyor.

“Ancak çok son üç günde yaşananlardan sonra yatırımcılar Türkiye varlıklarını alırken temkinli davranacaklar.

“Bugün piyasa kapandıktan sonra yapılacak Fitch değerlendirmesinde görünümün negatif olarak değiştirilmesi piyasalar üzerinde etkili olmayacaktır.”

SPK "PİYASA BOZUCU EYLEMLERLE" İLGİLİ DÜZENLEMESİNİ KALDIRDI

 Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 'İçeriden bilgi edinerek hisse alımı' yapılmasına geçici süre izin veren ve Cuma günü yayınlanan düzenlemelerden "spekülasyonlar ve yaratılan olumsuz algı nedeniyle" vazgeçti.
 
SPK'dan yapılan açıklamada, "pay piyasalarını ve yatırımcıları desteklemeye yönelik 13.07.2018 tarihli ve 30/831 sayılı Kurul Kararı’nın kamuya açıklanmasının ardından oluşan spekülasyonlar ve yaratılan olumsuz algının mezkur Kurul Kararı ile piyasaya sağlanması umulan faydaların ortaya çıkmasına mani olacağı değerlendirildiğinden, Kurul Karar Organı’nın 15.07.2018 tarihli toplantısında, söz konusu kararın kaldırılmasına karar verilmiştir" denildi.
 
SPK'nın internet sitesinden duyurduğu karar şöyle:
 
"Kurul Karar Organı’nın 15.07.2018 tarihli ve 31/832 sayılı kararı ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasında fayda görülmüştür.
 
1) VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasının uygulanmasına ilişkin olarak alınan 13.07.2018 tarihli ve 30/831 sayılı Kurul Kararı, payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından yapılan pay geri alım programlarının desteklenmesi ve bu şirketlerin iştirak ve bağlı ortaklıkları tarafından 30.06.2018 tarihli mali tabloların açıklanmasına kadar geçecek sürede yapılacak pay alım işlemlerine ilişkin belirsizliklerin ortadan kaldırılması amacıyla piyasadan gelen talep üzerine alınmıştır.
 
Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasına uyum konusunda sadece alım işlemlerine yönelik olarak düzenleme yapan söz konusu Kurul Kararı ile payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketlerin paylarının ve yatırımcılarının desteklenmesi amaçlanmıştır.
 
2) “Bilgi Suistimali” (Insider trading) suçu Sermaye Piyasası Kanunu’nun 106 ncı maddesi ile düzenlenmekte olup, 13.07.2018 tarihli Kurul Kararı ile bu suça ve cezasına yönelik herhangi bir değişiklik getirilmemiştir. Kaldı ki, Kanun ile suç olarak düzenlenmiş fiillere yönelik Kurul Kararı ile herhangi bir değişiklik yapılmasının mümkün olmadığı izahtan varestedir.
 
Buna ek olarak, 13.07.2018 tarihli Kurul Kararı, Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasının uygulanmasına yönelik olup, söz konusu Tebliğ’deki düzenleme Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104 üncü maddesinde de açıkça yer aldığı üzere, suç oluşturmayan eylem ve işlemleri konu almaktadır.
 
3) 13.07.2018 tarihli Kurul Kararı, VI-103.1 sayılı Yöneticilerin Net Alım Satım Kazançlarını İhraççılara Ödemeleri Hakkında Tebliğ’in uygulanmasına ilişkin herhangi bir değişiklik getirmemiştir.
 
Bu Tebliğin 5 inci maddesi uyarınca, ihraççıların yöneticilerinin, herhangi bir altı aylık dönem içerisinde ilgili sermaye piyasası araçlarında gerçekleştirdikleri alım, satım, alım ve satım veya satım ve alım işlemlerinden kazanç elde etmeleri durumunda, elde ettikleri net kazancı ihraççılara ödemeleri gerekmekte olup, söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda elde edilen menfaatin iki katı tutarında idari para cezası öngörülmüştür.
 
4) Bununla beraber, yukarıda amacı ve kapsamı açıklanan, pay piyasalarını ve yatırımcıları desteklemeye yönelik 13.07.2018 tarihli ve 30/831 sayılı Kurul Kararı’nın kamuya açıklanmasının ardından oluşan spekülasyonlar ve yaratılan olumsuz algının; mezkur Kurul Kararı ile piyasaya sağlanması umulan faydaların ortaya çıkmasına mani olacağı değerlendirildiğinden, Kurul Karar Organı’nın 15.07.2018 tarihli toplantısında, söz konusu kararın kaldırılmasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN