İstanbul'daki riskli binalarda korku dolu yaşam: Artan kiralar 'tabut' evlere mahkum etti

İstanbul'daki riskli binalarda korku dolu yaşam: Artan kiralar 'tabut' evlere mahkum etti

Beklenen İstanbul Depremi'ne rağmen kentte çok sayıda riskli binada yaşam devam ediyor. Kiracıların kiraları uygun olduğu için kaldığı dairelerde, ev sahipleri de yüksek kiralar nedeniyle binalarında oturmaya devam ediyor. Kiracı Mezgin Güneş "En büyük korkum deprem. Çocuklarımı her an deprem olur diye yanımdan ayıramıyorum. Büyük bir deprem bekleniliyor ama mecburiyetten kalıyoruz" dedi.

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. Merkez üssü Kocaeli Gölcük olan 7,4 büyüklüğündeki deprem İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da can ve mal kaybına neden olmuştu. Resmi kayıtlara göre 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği depremde fay hattının ortasının kırılması 'Büyük Marmara Depremi'nin ne zaman meydana geleceğiyle ilgili endişe yaratıyor.
İstanbul’da büyük bir depremin beklenmesine rağmen birçok vatandaş riskli binalarda yaşamlarını sürdürmeye korkarak devam ediyor. Fatih, Sultangazi, Bağcılar, Bahçelievler gibi ilçelerde kolonları hasarlı, demirleri çürümüş ve paslı 40 yaşın üstünde birçok bina bulunmakta.

'RİSKLİ AMA YAPACAK BİR ŞEY YOK'

Sultangazi'de 35 yıllık bir binada oturan Mustafa Şen "1999 depremini yaşadım. Kamyonun tepesinde günlerce kaldık. Ama döngü yine kendi evine döndürdü. Eski bir bina. Riskli bina ama yapacak bir şey yok. En az kira 2 bin 500 lira. Ben ev sahibiyim. Yeni ve sağlam bir eve geçemem. Yeni binaya geçsek 5 bin lira kirası var. Korkuyorum ama yapacak bir şey yok. İmkânım olsa çeker giderim ama imkanım yok" dedi.

‘APARTMAN SALLANDIĞI İÇİN ŞİKÂYET ETTİM AMA GERİ DÖNÜŞ OLMADI’

Bahçelievler'deki 44 yıllık binada oturan Yeşim Güler de "Bir kamyon geçtiğinde apartmanımız oynuyor. Bardaklar ses yapıyor, vitrinimiz oynuyor. Korkudan dolayı burada çok fazla kalmıyorum. Buraya iki günlüğüne geldim. Kendi evimde duramıyorum.

1999 depremini yaşadığım için o korkuyu hala yaşıyoruz. Kızlarım geldiğinde evde kalamıyorlar. Ben ev sahibiyim. Apartman sallandığı için şikayetlerde de bulundum ama geri dönüş alamıyoruz" diye konuştu.

‘KORKUYORUZ AMA YAŞAMAYA DEVAM EDİYORUZ'

Bağcılar'da yaşayan Mehmet Bulut da "30-40-50 senelik binalar var. Binalarda da çatlak var ama bir şekilde oturuyoruz. Biz korkuyoruz. İstanbul genelinde yapılaşma olarak buradaki sokaklar çok dar, binaların hepsi bitişik. Sağımdaki binayı elle itseniz yıkılacak derece bir bina.
Balkonun demirleri çürümüş. Korkuyoruz ama bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Sıva çatlağı olduğu söylendi. Benim dairemde var bir çatlak. Bir değil 3-4 çatlak var. Biri kolonda ama sıva çatlağı denilip insanların gönlüne ferahlık veriyorlar ama değil. Buradaki 20 binayı araştırsalar belki bir tanesi sağlam çıkar" ifadelerini kullandı.

'HER AN DEPREM OLUR DİYE ÇOCUKLARIMI YANIMDAN AYIRMIYORUM'

Bağcılar'daki 40 yıllık binada kiracı olarak yaşayan Mezgin Göçer "Bütçem bu eve uydu ve mecburiyetten geldim. Öbür evlerin kiraları çok pahalıydı. Ekonomik şartlardan dolayı geldim. Çocuklarımla bu binadayım en büyük korkum da deprem. Depremi yaşadım. Hala üzerimde bir korku var.

Çocuklarımı her an deprem olur diye yanımdan ayıramıyorum. Sürekli yanımdalar korkuyoruz. Bayağı çatlak var. Balkonların arka tarafları hep hasarlı. Büyük bir deprem bekleniliyor ama mecburiyetten kalıyoruz. Buradan çıkıp başka bir yere kiraya gitsek 5-6 binden başlıyor. Tek değilim, herkes öyle" dedi.

‘YIKILMASIN İSTİYORUM ÇÜNKÜ BİNAMIZ YIKILIRSA BİZ MECBUR ÇIKACAĞIZ’

Daha önceden kolonu çöken Bağcılar'daki binada kiracı olarak yaşayan Zeynep Aslan "50 yıllık bina. Daha önce deprem görmüş yıkılmamış ama iki sene önce arka taraf çatladı. Destek verdiler. 2 ay bir odada yaşadık. Bir kenar öbür kenara kadar yıkıldı. 3-4 kolon destek yaptılar. Korksak da korkmasak da başka yer kiralayamıyoruz. Mecbur yaşıyoruz içinde. Yıkılmasın istiyorum çünkü binamız yıkılırsa biz mecbur çıkacağız" ifadelerini kullandı.

DEPREM SİGORTALI KONUT SAYISI İSTENİLEN SEVİYELERE ULAŞAMADI

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerinden aktarılan bilgiye göre, binlerce can kaybına ve milyarlarca dolar ekonomik zarara yol açan depremin ardından 23 yıl geçmesine rağmen deprem sigortalı konut sayısı her geçen yıl artsa da hala istenilen seviyelere ulaşılamadı.

Halihazırda Türkiye genelindeki 20 milyon 32 bin konuttan yüzde 53.90’ı, yani 10 milyon 795 bin 698 konut için deprem sigortası yaptırıldı. Henüz 9 milyon 236 bin 302 konutun Zorunlu Deprem Sigortası bulunmuyor.

Ülkede en yoğun kentleşmenin yaşandığı ve 6 milyon 840 bin konutun yer aldığı Marmara, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge oldu. Bölgede yüzde 62.90'lık oranla 4 milyon 302 bin 607 konutun Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor.

İSTANBUL DA 1.6 MİLYON KONUTUN DEPREM SİGORTASI YOK

Uzmanlarca büyük bir deprem beklenen ve ‘ekonominin başkenti’ olarak adlandırılan İstanbul'da sigortalılık oranı Marmara Bölgesi ortalamasının üzerine çıkmış durumda. Mega kentte bulunan 4 milyon 153 bin konutun 61.9'unun sigortalı olduğu görülürken, deprem sigortası bulunmayan konut sayısı ise 1 milyon 582 bin 505 adet olarak kayıtlara geçti.

Uzmanlar, depreme karşı konutlara DASK yaptırılması, riskli binaların güçlendirilmesi ve gerekirse dönüştürülmesi çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN