İşte bir bedelli askerin ihtiyaç tutarı

İşte bir bedelli askerin ihtiyaç tutarı

Bedelli askerlik yapacak gençlerin sevk tarihlerinin belli olması, asker malzemesi satan esnafın yüzünü güldürdü. Esnaf, bedelli askerlik yapan bir askerin ortalama 400 TL ya da 500 TL civarında bir alışveriş yapması gerektiğine dikkat çekti.

Bedelli askerlik yasasının kabul edilmesinin ardından birçok kişi başvuruda bulundu. Başvurusunu tamamlayan ve kabul edilen vatandaşlar için ilk 3 döneme ait celp dönemleri belirlendi. Buna göre ilk 12 bin bedelli asker 15 Eylül’de birliklerine sevk edilecek.

ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ

Sevk tarihinin yaklaşmasıyla birlikte askeri malzeme satışlarında da artış görüldü. Maltepe Anadolu Kapalı Çarşısında askeri malzeme satışı yapan esnaf Serpil Karataş, ’’Askerlerin alacakları malzemelere kışın ve yazın değişiyor. İlk iki devrede gidecekler biraz daha şanslılar. Daha az maliyetle gitmiş olacaklar. Kışın gidecek olanların maliyeti biraz daha yüksek olacak. Kazak, içlik, çorapları biraz daha kalın olacak. Alacakları malzemeye ve sayılara göre değişiyor. Kendilerini idare edebilecek şekilde çamaşırlarını seçiyorlar. Genelde çorap, çamaşır, boyun cüzdanı, tıraş malzemeleri, bot boyası, sabunlukları gibi malzemeleri bizden temin ediyorlar’’ ifadelerini kullandı.

'MİNİMUM BEŞER TAKIM ALANLAR...'

Bedelli bir askerin kıyafetleri için ortalama ne kadar bir harcama yapacağını açıklayan Karataş, ’’Minimum beşer takım alanlar 100-150 TL civarı tutuyor. Tıraş malzemelerini kendileri gün sayısı az olduğu için kendileri götürmeyi tercih ederlerse bu rakam biraz daha düşüyor. Genelde bizden tercihleri çorap, çamaşır, kazak, içlik ve tıraş malzemeleri oluyor. Kullanabilecekleri malzemeleri alıyorlar daha çok. Diğer takımları, kamuflajları, botları zaten askeriye temin ediyor. Bizden alacakları iç giyim ve dolaplarında kullanabilecekleri ürünler’’ şeklinde konuştu.

'400 YA DA 500 TL’YE KADAR ÇIKABİLİR'

Bedelli askerlerin yapacağı harcamaya ilişkin değerlendirmede bulunan Aysoy, "100 TL’ye de çıkar. Ama 10 tane takım, 20 tane çorap istiyorum derse ona göre maliyeti 200 TL ya da 300 TL’yi de bulur. Ama bu kışın olsa kışın kazağı, çorabı, kar maskeleridir, polar derken fiyat daha yükselir. 400 TL ya da 500 TL’ye kadar çıkabilir. Bu tamamen insanların kendi tercihine bağlı bir şey. Almaları gereken en önemli şey dolap düzenleri için kirli temiz çamaşır torbaları, fileleri, çamaşırları ve çorapları .Bunun dışında askeriye zaten her şeyi veriyor’’ dedi.

Bedelli askerliğin açıklamasından sonra satışlarda bir artış meydana geldiğini kaydeden Aysoy, 21 gün de olsa insanların askerlik kültürünü alması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN