İttifak açıklaması piyasayı vurdu

İttifak açıklaması piyasayı vurdu

Kurdaki sakinliği ittifak açıklaması bozdu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’ndan ayrıldıklarını açıklaması dolara da yansıdı. Dolar, TL karşısında yüzde 3’ü aşan yükselişle 5.87’ye kadar çıktı. Ayrıca piyasalar Merkez’in 25 Ekim’de PPK toplantısı sonucunu da bekliyor.

Piyasalar ABD’li rahibin serbest bırakılmasının ardından düşüş eğilimine başlamıştı. Özellikle doların geçtiğimiz haftalarda 5.43 TL seviyelerine kadar inmesinin ardından, çıkış dün başladı.

Piyasalardaki satış baskısıyla 5.70 seviyelerini test eden kur, gelişmekte olan tüm ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, Türk Lirası yüzde 3 üzerinde düşerek başı çekti.

Dolar/TL kuru öğlene doğru, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yerel seçim ittifakına ilişkin açıklamalarının ardından yükselişini sürdürerek 5.87’ye ulaştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında “Parti olarak mahalli idareler seçimlerine yönelik ittifak arayışımız artık kalmadı” dedi.

Bahçeli konuşmasına “Adalet ve Kalkınma Partisi içinde ittifak çabalarını dinamitlemek için sürekli faaliyet içinde olanlar sevinç taklaları atabilirler, heyetler görüştü görüşmedi, oldu olmadı, yasal zemin vardı yoktu tartışmalarına son vermenin vakti gelmiştir. Bu kronikleşmiş süreci uzatmanın anlamı ve alemi yoktur” şeklinde devam etti.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da meclis grup toplantısında yerel seçimde ittifak için “Herkes kendi yoluna” diye konuştu. İki lider de Cumhur İttifakı’nın devam edeceğinin ve yerel seçimlerde ittifak olmadığına değindi.

Aynı gerginlik ortamında Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksiyse 93 bin 344 puana kadar düştü. Euro en düşük 6.49 lira ve en yüksek 6.74 lirayı gördükten sonra, önceki sabaha göre yüzde 3.01 artışla 6.70 - 6.71 lira aralığında seyrediyor. Analistler, güçlü seyrin yurtdışı yukarı yönlü TL pozisyonlarında zararı durdur emirlerini çalıştırdığını ifade ediyor. FED Başkanı Jerome Powell şahin açıklamaları, İtalya ve Rusya’da bankacılık sisteminde yaşanan gelişmeler de piyasaları etkileyen unsurlar arasında.

DÖVİZE GECELİK YÜZDE 2 FAİZ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı gecelik faiz oranını yüzde 1.50’den yüzde 2’ye yükseltti. TCMB, 18 Aralık 2017’den bu yana söz konusu faiz oranını yüzde 1.50 olarak uyguluyordu. Merkez Bankası, uygulanacak faiz oranının değişen küresel ve yerel finansal piyasa koşulları çerçevesinde günlük olarak belirleyecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN