Japonların güvenlik kaygısı var

Japonların güvenlik kaygısı var

Yatırım Destek Ajansı Başkanı Ermut, Japonya’da yatırım seminerleri gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye ile ilgili negatif bir algı yok fakat güvenlik kaygıları var. Türkiye’den firmalar gelip anlatınca, durumun böyle olmadığını görüyorlar” diye konuştu.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, 24 Şubat’ta Tokyo’da yapılan ve 27 Şubat’ta da Osaka’da düzenlenecek olan yatırım seminerlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle 2010’dan sonra Japonya’ya ağırlık vermeye başladıklarını ve Japon yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi açısından bu dönemden sonra ciddi gelişmeler kaydettiğini aktaran Ermut, kendilerinin de bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyledi. Ermut, Japon bankası Mizuho, Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) danışmanlık firması Pragma ve hukuk firması Baker McKenzie gibi çözüm ortaklarıyla Japonya’da yatırımcı seminerleri düzenlediklerini aktardı.

Tokyo’da 24 Şubat’ta düzenledikleri toplantıda 200’ün üzerinde Japon yatırımcısına Türkiye’deki satın alma ve birleşmeler ile yatırım ortamını anlattıklarını söyleyen Ermut, “Japon firmaların hepsi neredeyse global olarak rekabet edecek konumdalar ama Japon pazarı artık tıkanmış durumda. O yüzden, global düzeyde rekabetçi olabilmek adına dünyanın çeşitli bölgelerinde genişleme ve faaliyet alanları bulmak zorundalar. Aynı şekilde Türk firmalarla da ilerlemek istiyorlar. Son dönemde gıda, teknoloji, bilişim sektörlerinde, makine ve sağlık alanlarında satın alma ve birleşmeler gerçekleşti Japon firmalarla” bilgisini paylaştı.

Ermut, Japon halkının güvenlik kaygısının çok hassas olduğunu ve Türkiye’de de son 2 yıldır artan terör olayları ve 15 Temmuz’dan etkilendiklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Genel itibarıyla Türkiye ile ilgili negatif bir algı yok burada fakat güvenlik kaygıları var. ‘15 Temmuz sonrasında da Türkiye’de insanlar yaşayabiliyor mu’ seviyesinde algıları. Tabii Türkiye’den bu tür firmalar gelip de anlattıkça bunun böyle olmadığını görüyorlar. Ayrıca referandum gündemiyle de ilgileniyorlar. Biz de bunun özellikle kamu reformu açısından ciddi bir fırsat olduğunu, Türkiye’nin eskiden olduğu gibi koalisyon hükümetlerine geri dönmemesi adına bu tür bir değişikliğin yapıldığını anlattık.”

KARAR SÜREÇLERİ UZUN SÜRÜYOR

Ermut, Japon firmalarının karar verme süreçlerinin biraz uzun olduğunu belirterek, “Japon yatırımcılar açısından Türkiye’nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarının Türkiye ilgisinin artarak devam edeceği kanaatindeyim. Japon kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili notu hala ‘yatırım yapılabilir düzeyde pozitif’. Bu kuruluşun Türkiye ile ilgili notu da Batılı kuruluşlara göre Japon ekonomisinin daha rasyonel olduğunu gösteriyor. Tek dezavantajları karar verme süreçleri yavaş ve güvenlik algıları fazla ama Türkiye’ye geldikleri veya Türkiye’deki vatandaşlarını aradıkları zaman Türkiye ile ilgili doğru bilgiler alabileceklerinin altını çizdik” değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN