Piyasada Mehmet Şimşek coşkusu

Piyasada Mehmet Şimşek coşkusu

Yeni kabinenin açıklanması piyasaların tansiyonunu düşürdü. Kurulan 65. Hükümet’te Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yer alması TL’yi destekledi. Dolar 3 lira zirvesinden dönerek 2.95’in altına düştü. Borsa 79 bini aştı.

[Karar]
HAMİDE HANGÜL

AK Parti’nin olağanüstü kongresinde genel başkan seçilen Binali Yıldırım’ın, 65.Hükümet’te görev alacak yeni kabineyi açıklaması ve ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceğine yönelik belirsizliğin ortadan kalkması piyasaları coşturdu. Yeni kabine açıklanmadan önce 3 lirayı aşan dolar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yeni kabinede de yerini korumasıyla son 4 ayından zirvesinden döndü. Yeni kabine öncesi 3.005 lirada tutunan kur, Mehmet Şimşek’le birlikte hızla düşüşe geçerek 2.95’nin altına geriledi. Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirime gitmesine karşın düşüşünü sürdüren kur 2.9622’ye kadar geri çekildi. Kapanışı 2,9442’den yaptı. Borsa yüzde 3 prime yaklaşarak 78.568 puana yükseldi. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.43’ten yüzde 10.12’ye kadar geriledi.

DÜŞÜŞ SINIRLI KALIR

Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, yeni kabinede Mehmet Şimşek’in yer almasının TL’yi desteklediğini söyledi. Yurtiçinde baskının azalması ile dolar/TL’de düşüşlerin sınırlı kalabileceğini dile getiren Özbek,  Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin ise şunları söyledi: “Metinde önemli bir değişiklik, TCMB’nin ‘geniş bir faiz koridoruna ihtiyacın azaldığı’ ifadesini kullanmaması oldu. ancak bu durumun sadeleştirmenin sonuna gelindiği anlamını taşıdığını söyleyemeyiz. İç piyasada baskının azalması ile dolar TL’de düşüşün sınırlı kalacağı bir dönem bizi bekliyor.”

16-05/25/merkez-kurlar-yeni-1464137608.jpg

İŞTE EKONOMİ YÖNETİMİ

Başbakan Yardımcısı: Nurettin Canikli

Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek

Maliye Bakanı: Naci Ağbal

Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi 

Sanayi Bakanı: Faruk Özlü

Ulaştırma Bakanı: Ahmet Arslan

Çalışma Bakanı: Süleyman Soylu

Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki 

Enerji Bakanı: Berat Albayrak

Gıda, Tarım Bakanı: Faruk Çelik

Gümrük Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi

Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan

YATIRIMCI BİR BAŞBAKAN

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, yeni hükümetten reel sektörün önünü açan eylem planının hayata geçirmesini beklediklerini söyledi. Burkay, “Yatırımcı kimliği ile çok önemli projeleri hayata geçiren Sayın Binali Yıldırım’ın liderliğinde de çok önemli hedeflere yürüyeceğimize inancım tam. Yatırım teşviklerinin iyileştirilmesi, Ar-Ge Reform Paketi’nde uygulama yönetmeliklerinin belirlenmesi,  iş dünyası olarak öncelikli beklentilerimiz arasında bulunuyor” dedi.     

SONUÇ ODAKLI YENİ KABİNE

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, yeni kabineyle birlikte yeni dönemde istikrarını devam ettiren ve daha hızlı büyüyen bir Türkiye’nin olacağını ifade etti. Binali Yıldırım’ın bakanlık dönemindeki başarılarına da değinen Doğan, “Binali Yıldırım’ın yapmış olduğu projelerin yanı sıra icraata önem vermesi ve sonuç odaklı çalışıyor olması nedeniyle yeni kabinenin 2023 hedefleri doğrultusunda güçlü ve istikrarlı politikalar üreteceğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.

KUR SON 4 AYIN ZİRVESİNDEN GERİ DÖNDÜ

ALB Forex Araştırma Uzman Yardımcısı Büşra Varol, 65. Hükümet ile birlikte siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasının yanı sıra, kabinede, piyasaların güvendiği isimlerin yer almasının borsada alımları artırırken, kur tarafında sert düşüşleri beraberinde getirdiğini söyledi. Dolar/TL’nin 27 Ocak’tan bu yana ulaştığı zirveden dönüş yaparak 2.97 seviyesine gerilediğine işaret eden Varol, “Ardından gelen faiz kararı TL cinsi varlıklarda hareketli bir güne neden oldu” dedi. Geçtiğimiz günlerde küresel ekonomi açısından Çin risklerinin azalmasının yanında, Avrupa Merkez Bankası’nın yürüttüğü stabil politikanın,  yurtiçi piyasalara olumlu yansıdığına Varol, “Yurt içinde enflasyon ve işsizlikteki düşük olumlu verilerdi. Bunlar, Merkez Bankası’nın elini kuvvetlendiriyordu” ifadelerini kullandı. Varol, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülke piyasaları açısından en büyük riskin ise Fed’in olası faiz artırımı olduğunun altını çizdi.

İHRACATÇILARDAN HÜKÜMETE DESTEK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 65. Hükümetin Bakanlar Kurulu’nun açıklanmasıyla kabine üyelerine başarılar diledi. Büyükekşi, şöyle devam etti: “Yeni Bakanlar Kurulumuzun ülkemize, milletimize faydalı hizmetler vermesini diliyor, başta Sayın Başbakanımız olmak üzere tüm kabine üyelerine kolaylıklar diliyoruz. Yeni hükümetimizin, ülkemizin önündeki sorunların çözümünün yanı sıra; üretimi, sanayiyi, ihracatı ve genel olarak ekonomiyi ana gündem olarak belirlemesini umuyoruz. Pozitif bir bakış açısıyla daha fazla üreten, daha fazla büyüyen, daha istikrarlı bir Türkiye için yapılacak tüm çalışmalara ihracatçılar olarak katkıda bulunacağız. Görevlerin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.”

2023 HEDEFLERİ KARARLI ADIMLA İLERLER

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Binali Yıldırım ve onun öncülüğündeki 65’inci hükümete başarılar diledi. Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Türk iş dünyası olarak yeni hükümetimizi kutluyor ve başarılar diliyoruz. 65. hükümetin icracı ve kalkınmacı isimlerden oluşmasını çok önemli görüyoruz. Türkiye yeni hükümetiyle 2023 hedeflerine kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Kamu ve özel sektörün birlik ve bütünlük içinde çalışmaya devam edeceğine ve ülkemizin iş ve yatırım ortamını iyileştirecek reformları hayata geçireceğimize inanıyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN