Kafalar çok karışık

Kafalar çok karışık

Hızlı yükseliş ve sert kayıplarla dikkat çeken Bitcoin, ülkelerin de kafasını karıştırdı. Rusya sürekli yasak koyup kaldırırken, Çin sanal para ticaretini durdurdu. Kanada ve ABD’de ise Bitcoin ticareti serbest, Asya ülkeleri de endişeli.

Dünya genelinde tartışma konusu olan elektronik para birimi olan Bitcoin’in ise ne zaman patlayacağı bilinmeyen bir balon olduğunu herkes söylüyor. 2017 yılına 997 dolar seviyelerinde başlayan Bitcoin, yıl içinde 19 bin 498 doları test etti ve yılı 14 bin 165 dolar ile kapadı. ABD’li milyarder ve yatırımcı Warren Buffett, sanal para birimlerinin sonunun ‘kötü’ olacağına inandığını söyledi.

ALMANYA: 2013 yılında, dünya henüz Bitcoin’in ne olduğunu anlamaya çalışılırken Almanya Bitcoin’i “özel bir para” olarak kabul ediyor. Alman Merkez Bankası yönetim kurulundan Carl-Ludwig Thiele, Bitcoin’i hem merak hem de şüpheyle izlediklerini söyledi.

RUSYA: Bitcoin işlemleri Rusya’da kimi zaman yasaklanıyor, kimi zaman serbestleştiriliyor. Rus uzmanlar Bitcoin’i Rusya’nın kışlarına benzetiyor: “Baş edilmesi zor ama kaçınılmaz.”

ÇİN: 2018 yılının ilk günlerinde Çin’in Bitcoin’e karşı hamlelerine Bitcoin madenciliğine karşı alınan önlemler de eklendi. Çin bir yandan Bitcoin’in ardında yatan blok zinciri teknolojisinde lider ülke olmak istediğini söylerken, diğer yandan da Bitcoin üretimi ve ticaretini kısıtlamaya çalışıyor.

JAPONYA: Bitcoin’i yasal bir ödeme biçimi olarak kabul ediyor. Merkez bankası da Bitcoin fiyatlarındaki artışı normal bulmadığını, yatırım veya spekülatif amaçlı olduğunu belirtiyor.

KANADA: Bitcoin işlemlerinin oldukça serbest olduğu ülkelerden biri.

ASYA ÜLKELERİ: Bitcoin’in bir balon olmasından ve bu balonun er ya da geç patlamasından endişeli görünüyor. Bu gruba Endonezya, Singapur, Hindistan, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Avusturalya’yı eklemek mümkün.

BİRLEŞİK KRALLIK: Kripto paralar mal ve hizmet satışı altında vergilendirmeye tabi tutuluyor ve ileriki dönemde Bitcoin’e daha sıkı kontroller getirilmesi planlanıyor.

ABD: Burada Bitcoin bir emtia olarak tanımlanıyor ve Bitcoin aracılığıyla gerçekleşecek her tür sahtekarlık ve manipülasyon karşısında sıkı önlemler alınacağı belirtiliyor. ABD’de, pek çok şirket ve işletmenin Bitcoin ile ödeme kabul ettiği görülüyor.

GÜNEY KORE: Hükümet kripto para piyasasını tamamen yürürlükten kaldırmaya yönelik bir yasa tasarısı hazırladığı açıkladı.

TÜRKİYE: Yasal bir dayanağı olmayan kripto paralara ilişkin düzenlemelerin geliştirilmesi için bir çalışma grubunun oluşturulmasına karar verildi. Kripto paraların Türkiye’de yasal bir dayanağı yok. Gerçekleştirilen işlemler de herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değil. Tüm bu hususlar çerçevesinde, kripto paralar ile ilgili işlem yapan kişilerin herhangi bir zarara uğramamaları için dikkatli olmaları ve olumsuzlukların farkında olmaları gerekmektedir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN