Kamu ithalatına bakanlık izni geliyor

Kamu ithalatına bakanlık izni geliyor

Kamu kaynaklarının etkin kullanımı için yerli üretimi yapılan ürünler, ithalat yerine iç piyasadan tedarik edilecek. Bakan Nihat Zeybekci, ”Düzenleme 1 Mart’ta başlayacak” dedi.

Yerli üretimci destekleniyor. Bundan böyle kamu kaynaklarının etkin kullanımı için ithal ürünler yerine, yerli ürünler tercih edilecek. İthalat önlemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2015’te yapılan ithalatın yüzde 7,9’unun yani 16,4 milyar doları, 2016’daki ithalatın yüzde 5,5’inin (11 milyar dolar) doğrudan kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapıldığını tespit ettiklerini aktardı. Nihat Zeybekci, Ocak-Kasım 2017 dönemindeki ithalatın ise yüzde 5,4’ünün bu kapsamda yapıldığını bildirdi. Bu oranda 11,5 milyar dolara tekabül ediyor. Zeybekci, kamu kaynaklarının etkin kullanımı çerçevesinde ithalat yerine yerli üretimi yapılan ürünlerin iç piyasadan tedarik edilmesini amaçladıklarını söyledi. Bu amaçla uluslararası yükümlülükler de göz önünde bulundurularak kamu kurum ve kuruluşları tarafından doğrudan ithalatın izinle yapılacağını ifade eden Bakan Zeybekci, “Bakanlar Kurulu kararıyla Kamu İhale Kanunu (KİK) kapsamında sayılan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları doğrudan ithalat Bakanlığımızın iznine tabi tutulacak ancak Gümrük Kanunu kapsamındaki muafiyetlerde Bakanlığımızın izni aranmayacak” açıklamasında bulundu. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararının, bu aşamada kamu kurum ve kuruluşlarının sadece doğrudan yapacakları ithalata yönelik olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Zeybekci, sonraki aşamada kamu kurum ve kuruluşlarının dolaylı ithalatlarının da düzenleme kapsamına dahil edilmesine ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi. Nihat Zeybekci, bu hüküm için bir geçiş süreci öngörüldüğünün altını çizerek, şunları kaydetti: “Söz konusu düzenleme 1 Mart’ta uygulanmaya başlanacak. Bu süre içinde tüm paydaşlarla çalışmalar ve değerlendirmeler yapılacak. Sonuçta muafiyet ve istisnalar dahil her türlü düzenleme Bakanlığımızca çıkarılacak tebliğle kamuoyuna duyurulacak.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN