Kayıt dışı 274 bin çalışana sigorta

Kayıt dışı 274 bin çalışana sigorta

Kayıt dışı istihdamın en alt seviyelere indirilmesini hedefleyen ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ kutlandı. Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından 2008-2017 yılları arasında yapılan denetimlerde 273 bin 987 kişinin kayıt dışı olduğu tespit edilerek sigortaları yapıldı.

MUSTAFA FİDAN

Vatandaşlarda sosyal güvenlik bilinci oluşturarak kayıt dışı istihdamın en alt seviyelere indirilmesi hedeflenen Sosyal Güvenlik Haftası kutlandı. Bu kapsamda, Sosyal Güvenlik Derneği (SGD) İstanbul Şubesi ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile “Kayıtlı İstihdamın Teşviki ve Geleceği” konulu sempozyum düzenlendi. Hafta kapsamında yetkililerin verdiği bilgilere göre, kayıt dışı istihdam, kişilerin yeterli sağlık yardımı alamamaları sebebiyle hastalıkların çoğalması, iş kazası, meslek hastalığı ya da analık durumunda hak ve yardımlarından faydalanamamasına neden oluyor. Ayrıca, kişilerin emeklilik hakkını da engelliyor. Ülkemizin refah seviyesinin yükselmesi ve güçlü bir ekonomi için kayıt dışı istihdam ile mücadele önem arz ediyor. Bu mücadelenin en etkili yollarından birini denetim oluşturuyor. 2002 yılında yüzde 56’larda olan kayıt dışı istihdamın 2016’da yüzde 33 seviyesine gerilemesindeki en büyük rolü, yerinde denetim gerçekleştiren Sosyal Güvenlik Denetmenleri üstlendi.

Sempozyumda konuşan Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Burcu Şensoy, sosyal güvenlik denetmenlerinin kayıt dışının önlenmesi için bin 800 denetmenle çalıştıklarını söyledi. Şensoy, şöyle devam etti: “Kayıtlı istihdamın teşviki ve yeni istihdam yaratılması için gerçekleştirilen ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ kapsamında sosyal güvenlik denetmenleri tarafından 20 Mart- 28 Nisan tarihleri arasında Türkiye genelinde 75 bin işveren bilgilendirildi. Ayrıca Sosyal Güvenlik Denetmenleri 2008 Ekim- 2017 Şubat arasında 64 bin 490 işyeri ve 273 bin 987 sigortalı kayıt dışı olarak tespit ederek kayıtlı hale getirildi.” Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Ömer Ekmekçi ise tespit davaları konusuna değindi. Söz konusu davanın kazanılması ile sadece uzun vadeli sigorta haklarından bahsedilmeyeceğini, tüm sigorta haklarına kavuşulacağını ifade eden Ekmekçi, 2014 yılında yapılan düzenlemeyle artık tespit davalarının önem kazandığını belirtti. Sigorta hakkının vazgeçilmez olduğunun altını çizen Ekmekçi, tarafların beş yıl davalara gitmemesi halinde bunun ortadan kalkacağını vurguladı.

BİR GÜNDE AYLIK BAĞLANIYOR

Sosyal Güvenlik İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, sempozyumda yaptığı konuşmada, SGK’nın çağın gereksinimlerine hizmet veren bir yapıya sahip olduğunu, eğitim salonlarıyla ayda iki defa sivil toplum kuruluşlarına planlı eğitimler gerçekleştirdiklerini söyledi. Aylık bağlama hızını bir güne indireceklerini açıklayan Göktaş, her kurumdan veri aktarımıyla kayıt dışını önlemede belirli yol kat ettiklerini söyledi. Kayıt dışı konusunda dürüstlükle bağdaşmayan işverenlerin, tekrarı halinde bir yıl teşvikten men edileceğini söyleyen Göktaş, ayrıca hastane kuyruklarının sona erdiğini, ilaçlara kolayca ulaşıldığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN