Kentsel dönüşüm yasasına KHK ayarı yolda

Kentsel dönüşüm yasasına KHK ayarı yolda

Eleştirilen kentsel dönüşüm yasasına KHK ile yeni düzenleme geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 15 maddelik düzenleme ile yerinde dönüşüm özendirilecek. Herkesi bir ev sahibi yapma modeli geliştirdiklerini açıklayan Bakan Mehmet Özhaseki, evini boşaltanların yakın yerlere taşınabileceğini söyledi.

EROL METİN

Hükümet, eleştirilere konu olan kentsel dönüşüm çalışmaları için adım atıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sel, deprem gibi doğal afetlere karşı daha hızlı hareket edebilmek için 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nda 15 maddelik bir değişiklik yapmak için hazırlık yaptı. Vakit kaybetmemek adına hedeflenen düzenlemeler kanun hükmünde kararnameyle (KHK) çıkarılacak. Yeni düzenleme ile mahalle konseptine ağırlık verilecek, böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da eleştirdiği çarpık şehirleşmenin önüne geçilirken, kentsel dönüşüm hızlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün yol haritasına ilişkin de detaylar verdi. Bunlardan ilkinin “yerinde dönüşüm”, ikincisinin “herkesi bir ev sahibi yapmak” olduğunu anlatan Özhaseki, “Yerinde dönüştürdüğümüzde binaları yıktık, yeniden yaptık. Parayı nereden alacağız? Mecburen rezerv alana ihtiyacımız var. Buldum iki rezerv alanı, bunu önce Bakanlar Kurulu’nda tartışıyoruz. Kabul edilirse herkese de tartışmaya açacağız” ifadelerini kullandı. Vatandaşlara, en yakın mahallelere çıkma gibi seçenekler sunulacağını bildiren Özhaseki, şöyle devam etti: “Vatandaşlara seçenek olarak diyeceğiz ki: ‘Seçenek bu. Buraya çıkmak isterseniz, en yakın mahallelere, yani bulduğum yerin yanında Esenler varsa, Sultangazi varsa, işte Güngören varsa oradakilere, 500 metre ilerisi, burada size ev hazırladık. Kardeşim bak, eviniz riskli, 6 şiddetinde depreme bile dayanmaz, çıkar mısınız?’ Gönüllü olarak çıkmak isteyenlere oradan yer vereceğiz.” Özhaseki, boşaltılan yerlerin yol ya da sosyal donatı alanı olacağı bilgisini vererek, bunun finansmanının da ticari mekanların değerlendirilmesi veya vatandaşa yeni evler karşılığında cüzi miktarlarda faizsiz borçlandırmalar yapılması ve gerekirse fazla konut inşa edilip satılmasıyla sağlanacağını anlattı. Özhaseki, önümüzdeki 15 yıl içerisinde yılda 500 bin bağımsız birimi dönüştürmeyi planladıklarını aktardı. Özhaseki, bunun 150-200 bininin İstanbul’da olduğunu sözlerine ekledi.

KAÇAK YAPIYA KARŞI FORMÜL

Herkesi bir ev sahibi yapma modeli geliştirdiklerini belirten Özhaseki, uzun yıllar önce hazine arazisi üzerine konut inşa edenleri de mağdur etmeyeceklerini vurgulayarak, “Kanun diyor ki ‘Kaçak yapıya git, para cezası yaz.’ Arkasından da ‘Yık’ diyor. Hadi kim yapacak, bana göster. 8-10 milyon yapıyı kim yıkacak? Olmuş bitmiş, ‘Kim yaptı?’ da demeyelim. Hakikaten birbirimizi suçlamayalım bu konuda” değerlendirmesinde bulundu.

BELEDİYELER YÜRÜTEMİYOR

Belediyeden kaynaklı oluşan yanlış uygulamalara da el koymaya devam ettiklerini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Dönüşüm bazı noktalarda belediye kaynaklı tıkanıyor. Başta Fikirtepe olmak üzere sorunlu alanlarda devreye giriyor. Tüm bu çalışmalarımız kapsamında ülke genelinde 2 milyar 165 milyon lirası kira yardımı olmak üzere proje desteği, faiz desteği olarak toplam 5 milyar lira kaynak kullanıldı. Bu kaynak iktidar ve muhalefet ayrımı gözetilmeksizin tahsis edildi” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN