Kış kapıya dayanmadan gaz ithalatı patladı

Kış kapıya dayanmadan gaz ithalatı patladı

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, ithalat rakamlarını patlatıyor. EPDK’ya göre, geçen yıl ağustosta 3,6 milyar metreküp olan doğalgaz ithalatı, bu yıl yüzde 10,7 arttı. İlk sekiz ayda ise yüzde 20 artan bu rakam 30 milyar metreküpten, 40 milyara dayandı.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Türkiye’nin enerji konusundaki dışa bağımlılığı artarak devam ediyor. Özellikle gaz ithalatı konusunda açıklanan rakamlar daha kış ayının gelmeden arttığını gösteriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) sektör raporuna göre, geçen yıl ağustosta 3 milyar 627 milyon metreküp olan doğalgaz ithalatı, bu yılın aynı ayında yüzde 10,7 artarak 4 milyar 15 milyon metreküp oldu. Toplam ithalatın 3 milyar 489 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 526 milyon metreküpü ise LNG tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi. En fazla doğalgaz 1 milyar 988 milyon metreküple Rusya’dan ithal edilirken, bu ülkeyi 632 milyon metreküple İran, 529 milyon metreküple Azerbaycan izledi. Ağustos ayında yaşanan bu artışa karşın yılın ilk sekiz ayına bakacak olursak, neredeyse 36 milyar metreküplük bir ithalat söz konusu. Geçen senenin aynı dönemine göre ise gaz ithalatının yüzde 20 arttığı görülüyor. Yani geçen yılın ilk sekiz ayında 29.9 milyar metreküp olan gaz ithalatı, 2017 yılında 35.9’lara kadar çıktı. Ağustos ayında, doğalgaz kombine çevrim santrallerinin kullanımının yüksek seyretmesiyle doğalgaz tüketiminde de artış yaşandı. Ağustosta doğalgaz tüketimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,08 artarak 3 milyar 585 milyon metreküpe ulaştı. Bu dönemde en çok doğalgazı elektrik santralleri tüketti. Geçen yılın ağustos ayında elektrik santralleri 1 milyar 29 milyon metreküp doğalgaz tüketirken, bu yılın aynı ayında bu miktar yüzde 87,7 artışla 1 milyar 932 milyon metreküpe çıktı. Tüketimde elektrik santrallerini 290 milyon metreküple organize sanayi bölgeleri ve 197 milyon metreküple konutlar izledi.

SADECE BORU HATTI GEÇEN YILI YAKALADI

2017’nin Ocak-Ağustos döneminde toplam ithalatın 29.5 milyar metreküpü boru hatlarından geldi. Bu rakam neredeyse geçen yılın boru hattı ve LNG ile alınan gaza eşit geliyor. LNG tarafında ise ilk sekiz ayda 6.4 milyar metreküplük bir ithalat var. Geçen yılın aynı dönemine baktığımızda ise boru hattıyla 24.8 milyar metreküplük gaz ithalatı yaparken, LNG tarafında bu rakam 5.1 milyar metreküptü. Böyle iki yılın aynı dönemi arasında en fazla gaz ithalatının yüzde 20 ile LNG’de görülürken, boru hattının payı yaklaşık yüzde 19 oldu. İlk sekiz ayında bakacak olursak Ocak, şubat, mart ve Ağustos ithalatın en fazla yapıldığı aylar olarak öne çıktı. Geçen yıl ağustosta 2 milyar 484 milyon metreküp doğalgaz depolanırken bu miktar bu yılın aynı ayında yüzde 8,6 artarak 2 milyar 697 milyon metreküpe yükseldi.

17-10/27/ekran-alintisi.JPG

İTALYA KÖMÜRÜ BİTİRİYOR

Ağustosta Türkiye’nin doğalgaz ihracatı ise yüzde 3,75 azalışla 58,77 milyon metreküpe çıktı. Doğalgaz ihraç edilen tek ülke komşu Yunanistan oldu. Öte yandan İtalyan hükümeti, 2025 yılına kadar kömür santrallerinin tamamını kapatacağını ve ülkenin elektriğinin yüzde 27’sini 2030 yılına kadar sağlamak üzere yenilenebilir kaynakları genişleteceğinin açıklamasını yaptı. Yeni ulusal enerji stratejisinin ayrıntılarının planın 10 Kasım’da kabul edilmesinden kısa bir süre önce duyurulacağı belirtildi. İtalya’nın şu anda 2009-2010 döneminde devreye giren 1980 MW Torrevaldaliga Nord enerji santraliyle 8980 megawattlık kömür santrali kapasitesi bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN