Komşunun yeni yardıma ihtiyacı olmayacak

Komşunun yeni yardıma ihtiyacı olmayacak

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriu, ülkesinin mevcut kurtarma programı sona erdiğinde yeni bir programa ihtiyaç duymayacağı öngörüsünde bulundu.

Resmi temaslar kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da bulunanYunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriu, Yunanistan ekonomisine ve yeni kurtarma planına ilişkin sorularını yanıtladı. Papadimitriu, Yunanistan ve kreditörlerinin aylar süren müzakerelerden sonra geçen hafta anlaşmaya varmasında Uluslararası Para Fonunun (IMF) sert tutumunu değiştirmesinin önemli rol oynadığını ifade etti. “Almanya ile IMF arasında büyüme projeksiyonları başta olmak üzere bazı konularda fikir ayrılıkları vardı. Sanıyorum en sonunda Yunanistan’ın kurtarma programı kapsamında tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini fark ederek ilerlemek için buna karşılık vermeleri gerektiğini anladılar” değerlendirmesini yapan Papadimitriu, kurtarma programı için yapılan müzakerelerin çoğu kez çıkmaza saplanmasında büyük payı olan borç hafifletilmesinin anlaşmaya şartlı olarak eklendiğini kaydetti. Papadimitriu, bu madde sayesinde Yunanistan’a kurtarma planları kapsamında verilen kredilerin vadesinin 15 yıl daha ertelenmesinin yanı sıra faizlerin ülkenin büyüme oranlarına bağlı olarak ötelenebileceğini dile getirdi. Anlaşmanın Yunanistan’ın ekonomisinin normalleşmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Papadimitriu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yunan ekonomisi geçen yıldan bu yana istikrar kazanmaya başladı. Bu yılın ilk çeyreğindeki pozitif göstergeler bize umut verdi. Yatırımlar, sanayi üretimi ve ihracat toparlanmaya başladı. Turizm sektöründe rezervasyonlar artmaya devam ediyor. Mevcut kurtarma programı bildiğiniz gibi Ağustos 2018’de sona erecek ve sonrasında yeni bir programa ihtiyaç kalmayacak.”

‘AVRUPA İÇİN İYİMSERİM’ 

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriu, Avrupa Birliği’nin (AB) geleceği konusundaki bir soruya “Fransa’da Emmanuel Macron’un Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra daha iyimserim” yanıtını verdi. Öte yandan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkilerin dış politikada yaşanan pürüzlerden olumsuz etkilediğini ifade eden Papadimitriu, daha güçlü ilişkiler için Kıbrıs sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitris Papadimitriu, Türkiye’nin Yunanistan’dan iadesini istediği darbeci askerler hakkındaki soruyu ise konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı gerekçesiyle yanıtlamadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN