Konut fiyatlarına 2017’de yüzde 10 zam yolda

Konut fiyatlarına 2017’de yüzde 10 zam yolda

İnşaatta takvim etkilerinden arındırılmış ciro yüzde 3,3 artarken gayrimenkul fiyatlarında yükselişin sürmesi bekleniyor. Tapu sayıları ilk 10 ayda 1 milyon 66 bine ulaşırken, konut yüzde 10 değer kazandı. Döviz kurunun da etkisiyle 2017’de ev fiyatlarının yüzde 10 daha artması öngörülüyor.

HAMİDE HANGÜL

Türkiye’de mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış inşaat ciro endeksi, üçüncü çeyrekte yüzde 6,9 düşüş göstermesine karşın, takvim endeksinden arındırıldığında yüzde 3, 3 artış kaydetti. Fiyatların geriye gitmeyeceğini, çünkü alınan tapu sayılarının her geçen gün arttığına dikkati çeken sektör temsilcileri, “Bu yıl konut değerleri yaklaşık yüzde 10 arttı. 2017 yılında da fiyatlar yine yaklaşık yüzde 10 artış gösterir” öngörüsünde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),  verilerine göre, bu yıl ocak-ekim döneminde ipotekli dahil satılan konut satışı 1 milyon 66 bini aştı. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 1 milyon 41 bin adette kalmıştı. Yine bu yılın 10 ayında senetliyi de içeren “diğer” satışlar 714 bin 594’e yükselirken, geçen yılın aynı döneminde 675 bin 161’de kalmıştı. Aylık bazda bakıldığında, sadece ekim ayında konut satışları, bir önce yılın aynı ayına göre yüzde 25 arış gösterdi. Böylelikle satış adeti 104 bin 98’den 130 bin 274’e çıkmış oldu.

Konut kredisinde faiz desteğinin de etkisiyle, yine Ekim 2015’te 27 bin 996’da kalan ipotekli satış adedi, Ekim 2016’da 48 bin 110’a çıktı. TÜİK’in, 2016 yılı üçüncü çeyreğe (temmuz-ağustos-eylül) dönemine ilişkin “İnşaat ciro ve üretim endeksi” verileri ise düşüş gösterdi. Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,9 geriledi. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat üretim endeksi, söz konusu çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,2, takvim etkilerinden arındırılmış inşaat üretim endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,3 azalış gösterdi.

ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan,  inşaat ciro endeksinde yüzde 6,9’luk düşüşe ilişkin, “Takvim devam ederken, yıllığı baz alıyor olabilir. Çünkü tapu sayılarında bir gerileme yok” dedi. Bu yıl 15 Temmuz hain darbe girişimi, dövizde dalgalanmaya karşın tapu sayılarının 2015 yılını geçtiğine işaret eden Mustafa Baygan, “Geçen yıl 1 milyon 289 bin konut satıldı. Bu yıl ocak-ekim döneminde 1 milyon 66 bine ulaştı.

Şayet bunlar olmasaydı, 2016 yılı sonunda 1 milyon 400 bin, 1 milyon 500 bin adetlerde olurdu” dedi. Hem satışların, hem de fiyatların geriye gitmediğinin altını çizen Baygan, bu yıl fiyatların yaklaşık yüzde 10 artış gösterdiğine işaret ederek, “Türkiye ortalamasında konut fiyatları, 2017 yılında yaklaşık yüzde 10 daha artar. Çünkü dövizdeki artış yüzde 3-5 muhakkak bir kur zammı getirecektir. O nedenle bir yerde bugünler, konut almanın tam zamanı. Kredi faizlerindeki düşüş ve KDV desteğinin etkisiyle konut almanın tam zamanı diyebiliriz” dedi.

‘FİYATTA NE BİR BALON, NE DE ŞİŞKİNLİK VAR’

Konutta ne bir balon, ne de bir fiyat şişkinliğinden söz etmenin mümkün olmadığının altını çizen Mustafa Baygan, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle İstiklal Caddesi ve Kadıköy’de fiyatlarda bir köpük vardı, o alındı. Çünkü bazı mal sahiplerinin kendilerine göre fiyat oluşturmalarından kaynaklanan suni bir fiyat vardı, o alındı. Ancak bu, Türkiye genelinde fiyatların geriye gittiği anlamına gelmez. Çünkü Türkiye genelinde, fiyatlar bu yıl yüzde 10 değer kazandı. Avrupa’ya göre ise bizdeki rakamlar yüzde 8 -10 oranında daha ucuz. Örneğin Ankara’da metrekare 550 euro olurken, Zürih’te 5 bin 500 euro. Dolayısıyla, fiyatlarımız, Avrupa’dan daha ucuz olduğundan adım adım en az 8 yıl daha bir artış beklememiz olası, fiyatlar geriye gitmez. İnşallah 2017 yılında herhangi bir olumsuzluk olmazsa yılın 1 milyon 400 bin-1 milyon 500 bin adetler seviyesinde kapanacağını düşünüyorum.”

2017 İLK ÇEYREKTE CANLANIR

Beyttürk Yönetim kurulu başkanı Muhammet Uğurcan Barman, konut kredisi faizlerinde indirimin de etkisiyle bekleyen talebin harekete geçtiğini, 2017 yılı ilik çeyrekte canlılığın artmasını beklediklerini söyledi. Piyasanın hareketlenmesine yönelik Beyttürk ve bazı büyük konut geliştiricilerinin de indirime gittiğini belirten Barman, kendi projelerinde yaklaşık yüzde 12 indirim sunduklarını açıkladı.  Barman, “Eylül sonu gibi başladık kampanyaya, yıl sonuna kadar geçerli olacak. Ocakta fiyatlar eskisine dönecektir” dedi. Doları olanların altına yatırım yaparak konut ihtiyacını biraz beklemeye aldığını ifade eden Barman, “Bunun 2017 yılı ilk çeyrekte düzeleceğini düşünüyorum” dedi.

LONDRA 20 BİN, İSTANBUL 3 BİN DOLAR

Türkiye’de kentsel dönüşümün hastanesinden ulaşıma, üniversitelerden yaşam alanlarına kadar tüm sosyal donatılarıyla birlikte düşünülerek gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen İmpro İmar Yönetim Kurulu Başkanı ve Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz, İstanbul’u doğru dönüştürmeden de metrakare birim fiyatlarını batıya yaklaştırmanın mümkün olmadığını söyledi. Oflaz, “Bugün Londra’da metrekare birim fiyatı 20-25 bin, New Yok 14-15 bin, Moskova 20 bin dolarlar civarında. İstanbul’da 3 bin dolarlar seviyesinde. İstanbul değerlenerek gelişmiyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN