Konut kredisi faiz oranı ne kadar 2018? Konut kredisi faiz oranı hesaplama

Konut kredisi faiz oranı ne kadar 2018? Konut kredisi faiz oranı hesaplama

Konut kredisi faiz oranı ne kadar? 2018 konut kredisi faiz oranlarında indirim yapılacağının açıklanmasıyla birlikte, vatandaşlar da faiz oranının ne kadar olduğunu merak ediyor. Bankalardan alınacak konut kredisi faiz oranlarını hesaplamak için sayfamızda paylaştığımız bilgilere bakabilirsiniz. Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank gibi bankaların konut kredisi faiz oranlarını haberimizden görebilirsiniz.

Konut kredisi faiz oranı ne kadar? 2018 Konut kredisi faiz oranlarında indirim uygulanacak. Başbakan Binali Yıldırım, imar barışıyla beraber konut sektörünü hareketlendirecek kampanyayı müjdeledi. Konut kredisi'nin yüzde 1'in altına indirileceği açıklandı. Peki Konut kredisi faiz oranları nasıl hesaplanır? Konut kredisi faiz oranı hesaplama işlemlerini ve kampanya hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz. 

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI DÜŞÜYOR!

İmar barışı, KDV ve tapu avantajlarının ardından konut sektörüne bir destek de bankalardan geliyor. Başbakan Yıldırım, Ziraat Bankası’nın konutta piyasanın hareketlenmesine yarayacak kampanya açıklayacağını müjdeledi. Ziraat, Halk ve Vakıfbank’tan oluşan üç kamu bankasının yanı sıra aralarında Ziraat ve Vakıf Katılım’ın yer aldığı iki kamu katılım bankası, en az 3 aylık süreyle kampanyayı başlatacak.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI HESAPLAMA

HANGİ KREDİDE NE KADAR ÖDENECEK?

18-05/09/konut-kredisi1.jpeg

Başbakan Yıldırım'ın dün duyurduğu kampanyanın ayrıntıları yakında açıklanacak. Edinilen bilgilere göre önderliğini en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın yapacağı kampanya ile bu 5 bankada aylık yüzde 1.25 ile yüzde 1.35 aralığında olan faiz oranları yüzde 1'in altına indirilecek.

18-05/09/konut-kredisi2.jpeg

Böylece konut faizleri 36 baz puan kadar inerek aylık yüzde 0.99’dan konut kredisi bulunabilecek. 10 yıl vadeyle 200 bin lira kredi alan bir kişinin aylık ödemesi 3 bin 375 liradan 2 bin 855 liraya inecek.

AYLIK ÖDEMELER NASIL DEĞİŞECEK?

 18-05/09/konut-kredisi3.jpeg

Toplamda ise 200 bin lira kredi alan vatandaş 62 bin 360 lira daha az faiz ödeyecek. Sadece toplam faiz tutarı 205 bin 27 liradan 142 bin 667 liraya düşmüş olacak.

18-05/09/konut-kredisi4.jpeg

KDV HARİCİ İNDİRİM

Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı ise 31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da binde 20'den binde 15'e düşürüldü. Düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.

FAİZLER 5 YILDA DİPTEN ZİRVEYE ÇIKTI

Gelişmekte olan ülkelere milyarlarca dolarlık sıcak para girişi yaşanırken, bu ülkelerde kredi faizleri ve dolayısıyla mevduat faizleri rekor seviyede düştü. Türkiye'de de 2013 Mayıs ayında ihtiyaç, konut ve taşıt kredi faizleri dip seviyelerdeydi. Bu 5 yıllık süreçte MB paranın kullanım maliyetini artırdıkça faizler de artmaya devam etti. Bankaların artan maliyeti müşterilerine yansıtmalarıyla son 5 yılda ihtiyaç, konut ve taşıt kredileri faizleri sırasıyla 659, 783 ve 589 baz puan arttı. 3 Mayıs 2013'te ihtiyaç kredisi faiz oranı 13.37, taşıt kredisi faiz oranı yüzde 10.08, konut kredisi faiz oranı yüzde 9.03 seviyesindeydi. Aylık bazda aynı kredi türlerinde faiz oranları sırasıyla yüzde 1.11, yüzde 0.84 ve yüzde 0.75 olarak kayıtlara geçti.

İMAR BARIŞI NEDİR?

İmar barışı düzenlemesinin detayları belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki imar affı hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Özhaseki’nin açıklamalarından satırbaşları:

Kendi partisinden olmayanları tespit ediyor hem yıkım kararı hem para cezası diyor. Tek tek gösteriyor vatandaş.Şu binaya yazıldı. Şu üç bina atlandı. Seçimler geldiğinde kendi partimizin amblemini astık sanki vatandaşın üzerinde bir kılıç gibi oluyor. Böyle bir tehlike de ortadan kalkmış olacak.

Belediye başkanlarının kanuna karşı yapmış oldukları ihale listeleri bitmiş oluyor. Sosyal faydası bunlar. Vatandaş devletle helalleşiyor. Ekonomik faydası hazine arazisi vatandaşa en uygun modelle hazine kazanmış oluyor.

“KONUT ÜZERİNDEN VERGİLER ALINABİLECEK”

Vatandaşın evi iş yeri yasallaşıyor. Ekonomik olarak da kullanabiliyor. Bunun karşılığında kredi alıyor. İkinci bir fayda. Konut üzerinden iş yeri üzerinden vergiler alınabilecek.

Toplamda bir gelir elde edeceğiz. Öngörülerimiz var ama… Müracaatla birlikte ortaya çıkacak.

Bu bedel kentsel dönüşüm için kullanılacak. Buradan elde ettiğimiz geliri belediyelere üç yıl ödemesiz 0 faizle kredi kullandıracağız. Her yıl ortalama 500.000 hane planlıyoruz. Şehirleri dönüştürüyoruz. En az 150 milyar civarında piyasaya para gelmesini bekliyoruz.

“FİYATI SABİTLİYORUZ”

Müteahhit inşaatını denetleyen kişiyi satın almış oluyor. Beni denetle diye para veriyorsunuz, seçenekleriniz var, sizi hakkıyla denetlemesini bekleyebilir misiniz? Dürüstçe yapanlar da var şaibelerin sıkıntıların olduğu yerler de var. Elektronik olarak sıralı yerler olsun. Yapı sahibinin karşısına kim çıkıyorsa o denetlesin, açık pazarlıkla firma aramasın. Fiyatı sabitliyoruz. Eskiden yüzde 1.5'tan başlardı şimdi sabitledik.

Bakanlık olarak pazarlık ettik en uygun fiyata alıyoruz. Bakanlığa yatırılan para daha sonra ilgili firmaya veriliyor. Denetim ile yapan arasındaki bağı kesiyoruz.

Bu okulun okulunu okuyan teknikerlerimiz mahkemelik oluyorlardı onları da gidereceğiz. Bugün yarın komisyonda görüşülür önümüzdeki hafta meclise gelir. Benim anlatacaklarım bu kadar.

İmar barışından sonra deprem tereddütü ortaya çıktı? Depreme dayanıklı olmadı legal olacak deniyor?

Stokların durumunu anlamaya çalışıyoruz. Kimseye bir avantaj sağlamıyor. Depremsellik ayrı bir konu 80'li yıllarda iskanını almış bazı binaların depremde tam dayanıksız olduğunu biliyoruz. Ruhsattan sonra iskan almamış sağlam olduğunu da biliyorum. Daha sonra yaptığımız bir çalışma var bizim bundan bir sene önce başladık, şehircilik şurası adı altında. Kentsel dönüşüm çalıştık burada akademisyen özel sektör bir araya geldik. Ondan sonra kentsel dönüşümün esaslarını belirlediler. Vatandaşı olduğu yerde dönüştürmek esastır. Bunu getiriyoruz.

Belediyeleri artık vatandaşla muhattap edeceğiz, belediyeler vasıtasıyal iş yaptırmaya çalışacağız. Vatandaşla sıkıntı olan Fikirtepe gibi örneklerin önüne geçmeye çalışacağız. Mahallenin bir merkezin olduğu bir takım mahalleler ortaya çıkacak. Belediyelere yüzde 0 kredi verirken malzemeler yerli ve milli olursa vereceğiz.

Türkiye'den kendi şirketlerimizden karşılarsa vereceğiz. Kapı kolları başka yerden gelirse kullandırmayacağız.

İstanbul'da Avcılar'da 5 kat olan yerde 8 kat çıkılmış 3 kat ilave çıkılmış dubleks yapmış fazladan katlar yapmış bunlar yüzde 3 bedelle bunlara ne olacak?

Genellikle ruhsata müracaat etmeyen veya eklemeler yapanlar 50-60-70'li yıllar. Sosyal devletin amacı vatandaşın sıkıntısını çekmektir. Eğer göçler başladıysa eğer binlerce insan kentlere geliyorsa vazife bu insanların ev yapacağı ortamı sağlamaktır. Vatandaş mecburen başını sokuyor. İlk günlerde gecekonduları yıkıyorduk sertçe bir müddet sonra plan dahilinde bu işin çözülebileceğini gördüm 15. Günde. Genişçe bir araziyi gecekondu önleme bölgesi ilan ettim ve parseller çıkardım. Üzerinde evi olmayanlar gelsinler 5 lira taksitle ben size arsa vereceğim herkes evini imarlı yeri yapmaya başladı. Bir kat yaptı bir oda yaptı oturdu orada.

KONUT KREDİSİYLE EV ALMAK İSTEYENLERİ BEKLEYEN MASRAFLAR NELER?

Konut kredisi kullanırken dosya masrafı, sigorta ücreti ve ekspertiz ücreti ödemeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra tapu dairesindeki işlemler için tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tüm bu masraflar alacağınız kredinin toplam tutarını etkiliyor aslında. Bu nedenle kredinize dahil olacak masrafların size maliyetinin ne kadar olacağını öğrenebilmek için konut kredisi araştırmanız sırasında kredinin faiz oranından ziyade yıllık maliyet oranına dikkat etmenizde fayda var.

DOSYA MASRAFI

Dosya masrafı, adından da anlaşılacağı üzere dosyalama masrafları için tüketiciden alınan bir masraf kalemi. Bu masraf, alınan kredinin en fazla binde 5’i oranında olabilir. Bazı durumlarda tüketiciler verdikleri bu dosya masrafının iadesini alabiliyorlar.

EKSPERTİZ ÜCRETİ

Konut kredisi kullanırken evin tamamı için kredi kullanılamıyor. Evin değerinin en fazla %80’ine kadar kredi kullanılabiliyor. Bunun için almak istediğiniz eve bankanın belirlediği bağımsız bir eksper gelerek evin değerini belirler ve kredi bu değer üzerinden oranlanarak verilir. Konut kredisi ile alınacak evin gerçek değerini belirlemek için bankalar, SPK lisanslı kuruluşlarla çalışır ve ekspertiz ücreti tüketiciden alınır.

SİGORTA MASRAFLARI

Konut kredisi kullanırken banka bizden hayat sigortası, ferdi kaza sigortası talep edebilir hatta zorunlu tutabilir. Fakat bu sigortalar kesinlikle zorunlu değil. İsteğe bağlı olarak yaptırabilirsiniz. Ev alırken yaptırmanızın zorunlu olduğu tek sigorta DASK yani deprem sigortası. Eğer tüketici, belgelerini bankaya ibraz edebiliyorsa dışarıdan da herhangi bir kurumda DASK yaptırabilir.

TAPU HARCI

Taşınmaz alım satımlarında vatandaştan tahsil edilen tutara tapu harcı denir. Tapu harcı, konutun satın alma bedelinin binde yirmisi olarak hesaplanır ancak Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda 31 Ekim 2018’e kadar binde 15 oranında uygulanacak. Tapu harcını hem alıcı hem de satıcı öder.

‘İMAR BARIŞI’ VATANDAŞIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Türkiye’de vatandaşların merakla beklediği imar barışı düzenlemesine ilişkin Başbakan’ın müjdeyi vermesiyle vatandaşların yüzü gülerken, İzmirliler bilgi almak için muhtarlıkların yolunu tuttu.
Başbakan Binali Yıldırım tarafından Bakanlar Kurulu’nda açıklanan imar barışı düzenlemesi yıllardır kaçak yapılarda oturan vatandaşlara umut oldu. Kaçak yapılaşmanın büyük oranda olduğu İzmir’de, vatandaşlar çıkacak düzenlemenin kendilerini kapsayıp kapsamayacağı heyecanıyla muhtarlıklara danışmaya başladı. Gaziemir’in Aktepe semtindeki İzmirliler, Başbakan’ın verdiği müjdeyle muhtardan bilgi alırken, yıllardır çektikleri sıkıntıların biteceğini söyledi.

MUHTARLIĞA GELİYORLAR

Vatandaşın evini iş yerini yasallaştıran imar barışı hakkında bilgi almak için kendilerine geldiğini ifade eden Emrez Mahalle Muhtarı Ramazan Arslanalp, “Türkiye genelinde olduğu gibi bizim mahallelerimizde de büyük bir beklenti var. Çünkü suyunu, elektriğini alamayan insanlar var, kaçak yapılar var. Bu yönde halkın ve vatandaşın büyük talebi var bizlere de iletilen. Bu konuda vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi çok güzel bir şey. İnşallah adı gibi ‘imar barışı’ ise eğer alt tabaka yani gariban vatandaşlar, kıyı semtteki vatandaşlar için çıktıysa adı gibi barış olur” dedi.

“KAÇAK OLDUĞU İÇİN BANKADAN KREDİ BİLE ÇEKEMİYORUZ”

Yıllardır kaçak binada oturmak zorunda kalan ve çıkacak düzenlemenin kendi yapılarını kapsayıp kapsamadığını öğrenmek için muhtarlığın yolunu tutan Yaşar Ulukaya, “Şu an muhtarıma başvurdum, başvurumuzun sebebi imar barışı. Bu konuda bilgi alacaktık, bu kapsama girip girmediğimizi merak ediyoruz. İnşallah iyi olur, hepimizin evi tapulu olur. Buralar hep kaçak binalardan oluşuyor. Bu düzenlemeyle dairelerimizin tapusunu almış oluruz. Basit bir önek vermem gerekirse; bankadan kredi çekmek istiyoruz, evlerimizin kaçak bina olduğunu, arsa olarak görüldüğünü söyleyip bir kredi bile alamıyoruz. Bir iş yapamıyoruz. Evi satmak istedim, bankaya gidip sormuş kaçak bina olduğundan o kişiye de kredi vermemişler. Bunları yaşadık, inşallah daha iyi olur” diye konuştu.

“ALLAH RAZI OLSUN, ÇOK SEVİNDİK”

Kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu Emrez semtinde yaşayan bir diğer vatandaş Abdülkerim Çokan ise, “Çok sevindim. Benin 3 dairem var. Daire başı verecekler inşallah. Çok sevindik, Allah razı olsun” dedi.

“BİR SUYU 3-4 KİŞİ KULLANMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Mahallede yaşayan diğer vatandaşlar da yıllardır çektiklerini sıkıntılarını anlatarak, bir suyu 3 kişi kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kat mülkiyeti gelir ve tapu alabilirlerse çok mutlu olacaklarını ifade eden vatandaşlar, “Su yok, elektrik bile alamadık. Herkes per perişan. Komşularımızın çoğu mağdur. Bir suy 3-4 kişi kullanıyoruz. Kavgalar oluyor. Yapılması gereken bir şey” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN