Konutta yeni rota Karadağ

Konutta yeni rota Karadağ

4 yıl içinde AB’ye tam üye olacak Karadağ’da konut yatırımlarına olan ilgi her geçen gün artıyor. Türklerin uzun bir süredir yakın takibinde olan ülke yapılan araştırmalarda da en kârlı ve risksiz yatırımın adresi olarak gösteriliyor.

DENİZHAN ERKOÇ/ İSTANBUL 

Avrupa İstatistik Enstitüsü Eurostat, aralarında Türkiye’nin de olduğu 37 Avrupa ülkesinin gayrimenkul yatırım karnesini (kira çarpanı) çıkardı. Avrupa İstatistik Enstitüsü Eurostat’ın son araştırmasına göre özellikle gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde emlak en çok kazandıran yatırım aracı. Bu konuda Avrupa’da en fazla dikkat çeken ülke ise AB’nin 4 yıl içinde sınırlarına katacağı Karadağ (Montenegro). Karadağ, raporda savaş ülkesi Ukrayna ve siyasi kaosu bir türlü atlatamayan Moldova’nın hemen ardında yer alıyor. Ülkede ev alan biri ortalama 13 yıllık bir sürede yatırımının karşılığını geri alıyor. Bu süre Avusturya’da 51, İngiltere’de 38, Türkiye’de ise 28 yıl. 2016 sonunda Karadağ’a yatırım yapan ve ilk etapta 150 dairelik proje geliştiren Mirnadom’un kurucu ortağı ve CEO’su Serkan Şahin, ülkenin en fazla değerlenen en değerli koylarına sahip sahil şehri Bar’da konut ürettiklerini söylüyor. Ülkede yer kıtlığından dolayı sınırlı sayıda konut üretimine izin verildiğini belirten Şahin, fiyatların her yıl yüzde 15’in üzerinde arttığını, AB’ye tam üyelik tamamlandığında ise bu oranın yüzde 100’ü bulacağını dile getiriyor. Türk insanının yatırım yaparken aklına takılan kiralama işleminin de tecrübeli ekipleriyle çok basit şekilde aşıldığını belirten Serkan, “Zaten biz de müşterimizin kira işleriyle bizzat ilgilenerek yüksek kira getirisi için çalışıyoruz” diyor. Karadağ’da emlak yatırımı yapanların bir diğer motivasyonu da ülkenin konut alana oturum izni vermesi. Avrupa’da bazı ülkeler oturum izni için alt limit getirmiş durumda. Bu rakam Yunanistan’da 250 bin, İspanya’da 500 bin euro. Bu da ülkece belirlenen rakamın altında bir emlak alımı yaptığınızda evinizi görmek için vize almak zorunda kalacağınız anlamına geliyor. Karadağ’da ise durum farklı. Konut değeri için henüz bir alt limit yok. Oturum izni için sadece tapu sahibi olmak yeterli. Serkan Şahin, emlak alımı ile vatandaşlık verileceği yönündeki ilanlara karşı ise temkinli olunması gerektiğini böyle bir uygulamanın dünyanın hiçbir yerinde olmadığını vurguluyor. 

TÜRK YATIRIMCININ GÖZDESİ

Karadağ’a dair raporlar uzun süredir Türkiye’deki birçok şirket yöneticisinin masasında yer alıyor. Ülkede Bursalı İntaş gibi bazı firmalar çoktan AVM, otel ve inşaat yatırımlarında bulundu. D-Marin, İntaş’ın da taşeronluk yaptığı milyar dolarlık kompleks projesi Porto Novi’de marina işletmeciliğini aldı bile. Sahil şeridinin en büyük şehri Bar’daki limanın işletmesi de yine Türklere emanet. Ülkede hediyelik eşya, restoran ve butik gibi sayısız işletme de yine Türkler tarafından idare ediliyor. Ayrıca Türk emlak yatırımcısı da sahil şeridindeki her metrekare ile ilgili bilgiye sahip. Kışın günde bir, yazın günde 2 sefer yapan Türk Hava Yolları’nın yolcu listesi, ilginin boyutlarını da açıkça ortaya koyuyor.

AVRUPA’NIN VERGİ CENNETİ

 Karadağ’daki gelir vergisi ve kurumlar vergisi oranları sadece yüzde 9. Karadağ ile birlikte Avrupa Birliği’ne girmesi beklenen Arnavutluk ve Sırbistan’da bu oran sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 20. Oran diğer bazı Avrupa ülkelerinde ise yüzde 50’leri bulabiliyor.

18-12/29/lke.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN