Kordsa yükü hafifleterek yakıtı yüzde 20 düşürecek

Kordsa yükü hafifleterek yakıtı yüzde 20 düşürecek

Geliştirdiği hafif kompozit malzemeyle otomotiv sektörüne hız ve verimlilik katan Kordsa, Paris JEC Kompozit Fuarı’nda gövde gösterisi yaptı. Otomobilin yükünü hafifleten dokuma ürünle şirket, yakıt tüketimini yüzde 20 düşürecek ve emisyon oranını da azaltacak.

ALİ YILDIRIM

Tüm dünya otomotiv teknolojisinde ekolojik sisteme odaklanmış durumda. Özellikle petrol rezervlerinin azalması, akaryakıtlı araçlardan çok elektrikli modellere olan ilgiyi her geçen gün arttırıyor. Araçların salgıladığı zararlı gazlar tüm dünyada çevre kirliliğine neden olurken, bazı Avrupa ülkelerinde de dizel modellere birçok yaptırım uygulanıyor. Bu nedenle fırsatta tüketimi azaltmak, CO2 salınımını hafifletmek ve çevreye verilen zararı minimuma indirmek için birçok teknoloji ortaya çıkıyor.

Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa ise bu iş için en başta aracı hafifletiyor. Bunu da çelikten daha dayanıklı olarak ürettiği kompozit ile yapıyor. Hatta şirket bu yolla standart bir otomobilde yakıt tüketim oranını minimum yüzde 20 düşürüyor ve daha az salınım yaparak oldukça çevreci bir model ortaya çıkıyor. Fransa Paris’te 1956 yılından beri düzenlenen dünyanı en önemli kompozit fuarı olan JEC 100’ün en dikkat çeken katılımcısı bu yıl Kordsa idi. Biz de Paris’teki bu fuarda şirketin yeni teknolojilerini ve kompozit ürünlerini inceleme fırsatı yakaladık.

1 Nisan 2017 itibari ile Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı görevini üstlenecek Kordsa CEO’su Cenk Alper, “Bugün, dünya genelinde üretilen her 2 otomobil lastiğinden 1’i ve her 3 uçak lastiğinden 2’sini biz güçlendiriyoruz. Şimdi lastik güçlendirmeden gelen yetkinliğimizi kompozit alanına aktardık. Otomotiv kompozitleri için devrim niteliğinde bir inovasyon sunuyoruz. Bu teknolojimizin de gücü ile Kordsa’nın kompozit teknolojilerinde Avrupa’daki pazar payını büyütüyoruz” dedi.

Geliştirdiği reçine teknolojisi ile hız ve verimlilik artışı sağlayan Kordsa, inovasyon yetkinliği ile kürlenme süresinde devrim niteliğinde bir kısalma sağladı. Reçine teknolojisi ile 9 dakika olan kürlenme süresi, 3 dakikaya indi ve üretilen kompozit malzemenin yüzey kalitesi arttı. Şirket bu modelle otomotiv üretim hızına uygun proses teknolojisini de geliştirmiş ve pazara sunmuş oldu. Bu teknolojiyle 9 dakikada artık 3 araç üretilecek. Kordsa’nın Amerika iki, Brezilya, Endonezya ve Taylan’da ise 1 olmak üzere toplamda 5 fabrikası bulunuyor. Endonezya tesisleri Türkiye’den sonraki en büyük fabrika.

CİRO HEDEFİ 70 MİLYON $

Kordsa, geçen yıla göre operasyonel kârlılığını yüzde 41 artırdı. Şirketin net kârı ise 178.1 milyon lira oldu. Bu rakamın kâr marjı oranı ise yüzde 15 olarak gerçekleşti. Cenk Alper, “Görüştüğümüz 40 müşteriden 30’u ile numune sürecindeyiz. Kompozit güçlendirme alanındaki ciromuzun 70 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Ana işimiz lastik takviye malzemeleri. Lastikte iki ana güçlendirme malzemesi var. Bunlardan bir tanesi naylon altı altı diğeri ise polyester. Bu alanlardaki işimizi başarıyla yaptık yapmaya devam ediyoruz. Şimdi ise başka alanlara da yöneldik. Kompozit ile birçok otomobil markası saç malzeme yerine dayanıklı kompozit malzeme kullanacak” diye konuştu.

YERLİ OTOMOBİL İÇİN DE HAZIRIZ

15 Temmuz’dan sonra 30 milyon dolarlık yatırım yapan Kordsa, Türkiye’nin geleceğini şekillendirmek için harekete geçti. Kompoziti havacılık, otomotiv, uzay, enerji, denizcilik alanında tüm hafifletme teknolojilerinde kullanılacağını dile getiren Cenk Alper, “Yerli otomobil konusunda da biz kompozit tarafında tekliflerimizi verdik. Tabi ki yerli bir projede bu ürün kullanılacaksa bu Kordsa olmalı. Biz elimizden gelen desteği bu proje için vereceğiz” dedi. Alper şöyle devam etti: “İnşaat sektöründe de zemin ve toprak güçlendirme alanında oldukça iyiyiz. Yol yapımı konusunda da Türkiye’de birkaç çalışma yaptık. Asfaltın altına yani toprağa bir uygulama gerçekleştirdik. Toprağı güçlendirdik. Böylelikle hem yolların ömrünü uzattık hem de çatlamaları önledik. İlk kez bu uygulamayı Ege’de 5 kilometrelik bir otoyola uyguladık. Ama şu an biraz yavaş kalıyoruz. O yüzden Alman ortaklığıyla bir dağıtım makinesi geliştiriyoruz. Böylece zaman konsun da daha hızlı hareket etmiş olacağız. Makine patenti bize ait ve 4 milyon liralık bir geliştirme maliyeti var.” 

SADECE BAGAJ KAPAKLARIYLA 200 KİLO VERDİ

Kompozit konusunda 40 müşteriye ulaştıklarını ve 30 ayrı numune yolladıklarını yineleyen Cenk Alper şöyle konuştu: “Dünya markası birçok şirketle anlaşma sağlandı. Otomotiv teknolojisi için hazırız. Bu ürünü Avrupa’da ve Türkiye’deki birçok marka kullanacak. Hatta yeni nesil araçlarda yer alacak ve araçların yükü hafifleyecek. Şu an Temsa otobüslerimizin bagaj kapaklarında kullanıyor.

17-03/20/aaasa.jpg

Türkiye’de de üretim yapan bazı otomotiv markalarıyla bunun görüşmelerini ve temaslarını yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse, Temsa Maraton’un sadece bagaj kapaklarını değiştirdik. Kompozit olan bagaj kapaklarından otobüsün ağırlığını 200 kilogram düşürüdük.”

GÜÇLENEN MARKALAR

Bridgestone,  Michelin, Hankok , Continental,  Pirelli,  Yokohoma,  Goodyear,  Sumitomo, 
Heng Shin Tire,  Boeing,  Airbus,  Temsa,  Tofaş, Tai,  Ford,  Lafarge,  Çimsa,  Akçansa,  Holcim.

OTOMOTİV TEKNOJİSİNDE NE İŞE YARAYACAK?

Hiçbirimiz yakın zamanda saçtan yapılana araçlara binmeyeceğiz diyen Cenk Alper şunları söyledi:

* Aracı alırken maliyet yüksek olacak fakat, hafifleyen yük özellikle tüketimi yüzde 20 inecek.

* Kompozitle birlikte standart bir araç ağırlığı minimum 100 kilogram kadar düşecek.

* Bu dayanıklı malzeme ile motor bile yapmak mümkün olacak.

* Hafiflemeyle birlikte emisyonu da azaltacak olan kompozit malzeme, saç, çelik veya karbon fibere göre oldukça dayanıklı.

* Sağlamlık konusunda ise karoserde istenilen bölgeye santim kalınlığı arttırılarak çok daha güçlü bir araç ortaya çıkacak.

* Günümüzün teknolojisi elektrikli otomobillerinde bu malzemeyle menzili artacak.

* Marka şu an dünyaca ünlü otomotiv markalarıyla da çalışmalar gerçekleştiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN