Koyun ve keçi vebası Bulgaristan sınırında

Koyun ve keçi vebası Bulgaristan sınırında

Türkiye’nin ŞAP hastalığından arındırılmış bölgesi olan Trakya sınırında bu sefer de koyun vebası tehlikesi oluştu. Bulgaristan’ın Türkiye sınırında ortaya çıkan hastalık, ithalat izni olması nedeniyle dikkatle izleniyor. Bakanlık geçici önlem aldığını açıkladı.

Bulgaristan’ın Türkiye sınırındaki iki yerleşim yerinde küçükbaş hayvanlarda vebaya rastlanması üzerine 4 bin koyun ve keçi itlaf edildi. Bulgaristan’ın Türkiye sınırına yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta bulunan iki yerleşim yerindeki küçükbaş hayvanlarda PPR hastalığına (koyun-keçi vebası) rastlanması üzerine 4 bin koyun ve keçi itlaf edildi.  Türkiye sınırındaki Burgaz iline bağlı Boliarovo ilçe merkezi ve bu ilçeye bağlı Şarkovo köyünde görülen veba hastalığı yüzünden hayvanlarının telef edilmesini protesto eden besiciler, Tarım Bakanlığı uzmanlarının çiftliklerine gitmelerini ve inceleme yapmalarını engellemeye çalıştı. Bakan yardımcısı görevden alındı:  Başbakan Boyko Borisov, protestoların yayılmasını önlemek amacıyla Tarım Bakanı Yardımcısı Tsvetan Dimitrov’u görevden aldı. Borisov ayrıca Tarım Bakanlığındaki iki müdürlüğün yöneticisinin ve bir de bakan danışmanının görevden uzaklaştırılmasını istedi. Bulgar yetkililer, küçükbaş hayvanlarda görülen veba hastalığı nedeniyle ülkedeki besicilerle problemler yaşamaya devam ederken, Avrupa Birliği (AB) kurumları ile de görüşmeleri sürdürerek olası yaptırımların kapsamını virüsün yayıldığı yerleşim birimleri ile sınırlı kalması için çaba harcıyor. Hastalığın görüldüğü bölgelerden peynir, süt ve et ihracatının yasaklanması bekleniyor

Türkiye’den önlem: Tarım ve Orman Bakanlığınca, Bulgaristan’ın Burgaz bölgesinde küçükbaş hayvanlarda görülen PPR (koyun-keçi vebası) hastalığına ilişkin, “Hem sağlık açısından risk taşıyan hiçbir hayvanın ülkemize girmesine izin verilmemekte, hem de ülkemizdeki hayvanların hastalıklara karşı korunmasında gereken hassasiyet gösterilmektedir. Vatandaşlarımızın, Bulgaristan’da yaşanan bu vaka üzerine, hayvan sağlığı açısından kendilerini şüpheye düşürecek söylentilere itibar etmemesi önem taşımaktadır.” değerlendirmesinde bulunuldu.  Açıklamada, denetimlerde uygunluğun tespit edilmesiyle hayvan ithalatına izin verildiğine işaret edilerek, “İthal edilecek hayvanların teknik ve sağlık özellikleri yönünden denetimini yapmak üzere veteriner hekimlerimiz görevlendirilmektedir. Hayvanların seçimi, karantinaya tabi tutulması, kan örneklerinin alınması, test ve aşılarının yapılması gibi işlemler, o ülkede veteriner hekimlerimizin kontrolünde titizlikle gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler sonucunda ithalatı uygun görülen hayvanlar, ülkeye giriş aşamasında bakanlığımıza bağlı veteriner sınır kontrol noktası müdürlüklerinde ilave bütün kontrollere tabi tutulmaktadır. Bu işlemler sonucunda uygun görülen hayvanların ithalatına izin verilmektedir.” ifadesi kullanıldı. Hayvanların ayrıca 21 gün süreyle Türkiye’de karantinada tutulduğuna işaret edilen açıklamada, bu süreçte PPR ve koyun-keçi çiçeği hastalıklarına karşı aşılama ve test işlemlerinin yapıldığı ancak sağlıklı bulunan hayvanların fiili ithalatlarının gerçekleştirildiği aktarıldı. Bulgaristan’ın canlı hayvan ithalatına izin verilen ülkeler içinde yer aldığı anımsatılarak, OIE bildirimi sonucu PPR hastalığının tespit edilmesi üzerine Bulgaristan’ın Burgaz bölgesine bakanlık olarak 12 Temmuz’da kısıt konulduğu belirtildi.

TÜRKİYE’DE 2011 YILINDA BURSA'DA GÖRÜLMÜŞTÜ

2008-2009 yılların da yine et fiyatlarında yaşanan hızlı artışın ardından ülkeye ithal hayvan girişinin artması ile 2011 yılında Bursa’da koyun-keçi vebası (PPRV) hastalığına rastlanmıştı. O günlerde yapılan açıklamalarda, “PPRV virüsü, küçükbaş hayvanlarda çok hızlı yayılıyor. Üreticilerimizin, hayvanlarını aşılatmak için mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık il/ilçe müdürlükleri ile irtibata geçmesi gerekiyor. Tüm üreticilerimizin, sürülerini kontrol ederek hastalıklı hayvan olması durumunda derhal ilgili kurumlara başvurmaları gerekir. Aksi halde hastalık Bursa’da daha tehlikeli boyutlara ulaşabilir.” denilmişti. Nitekim Bursa’da o günlerde küçük baş hayvanların PPRV virüsüne bağlı olarak yüksek ateş nedeniyle telef olduğu açıklanmıştı.

ŞAP HASTALIĞINDAN ARİ BÖLGE: TRAKYA

Türkiye’nin hayvan hastalığı noktasında bir diğer önemli sorunu ise ŞAP hastalığıdır. Avrupa’yı ayağa kaldıran bu hastalık konusunda ise Trakya Bölgesi tamamen temizlenmiş ve ari hale getirilmiştir. Hastalığın Trakya Bölgesine geçmemesi için boğaz köprülerinden karşıya (Trakya’ya) hayvan geçişine izin verilmemektedir. 1999-2001 yıllarında Yunanistan’da görülen ŞAP hastalığı yine sınırımızı tehdit etmiş ve komşuda 5 bin büyükbaş hayvanın itlaf edilmesine yol açmıştır. Türkiye’de ŞAP hastalığı konusunda bir diğer önemli meselesi de ŞAP Enstitüsünün yaptığı çalışmalardı. Türkiye’ye özgü özel aşılar geliştiren Ankara’daki Enstitüye 2014 yılında sabotaj girişiminde bulunulmuş ve kıl payı sabotaj başarılı olamamıştı. Soruşturma halen sürmekte olup, MİT’e rağmen henüz bir ipucu bulunamamıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN