Krediler 1.9 trilyon

Krediler 1.9 trilyon

Türkiye’de krediler yüzde 21 artışla 1.9 trilyon liraya yükseldi. Bu rakamın 1.8 trilyonluk kısmı bankalar tarafından kullandırıldı.

TBB Risk Merkezi aylık bülteninin ocak sayısı yayınlandı. Buna göre üye kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler 2017 Ocak itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21 artarak 1 trilyon 922 milyar lira olarak kaydedildi. Artış oranı bir önceki aya kıyasla  yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.

Nakit kredilerin 1 trilyon 828 milyar liralık bölümü bankalar, 43 milyar lirası finansal kiralama şirketleri, 28 milyar lirası finansman şirketleri, 23 milyar lirası da faktoring şirketler tarafından kullandırıldı.  Aynı dönemde tasfiye olunacak alacaklar, 2016 yılının ocak ayına göre yüzde 30 artarak 69 milyar lira oldu.

Tasfiye olunacak alacak oranı ise yüzde 3,2’den yüzde 3,5’e yükseldi.  Tasfiye olunacak alacakların toplam nakit kredilere oranı bu yılın ocak ayında bankalarda yüzde 3,4, faktoring şirketlerinde yüzde 6,4, finansal kiralama şirketlerinde yüzde 6,4, finansman şirketlerinde yüzde 3,3 olarak kaydedildi.

Tüzel ve gerçek ticari müşterilere kullandırılan ticari kredilerin toplam nakit krediler içindeki payı 2017’nin ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2 puan artarak yüzde 76 oldu. İmalat sanayisi yüzde 25,7 ile ticari krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü yüzde 17,4 ile toptan perakende ticaret ve yüzde 11,8 ile inşaat sektörü takip etti. Elektrik, gaz ve su kaynakları sektörü bir yıl içerisinde yüzde 42,4’lük kredi artış oranı ile dikkati çekerken, imalat sanayisine sağlanan krediler yüzde 18,6 arttı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN