Krizleri fırsata çevirdi dünya lideri oldu

Krizleri fırsata çevirdi dünya lideri oldu

Aile şirketlerinin karar almada daha hızlı ilerlediklerini söyleyen NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, kardeşleriyle birlikte kriz dönemlerini fırsata çevirdiklerini aktardı. Güral “Kriz var durduk, seçim var durduk demedik” açıklamasını yaptı.

Antalya İşadamları Derneği (ANTİAD), ‘ANTİAD Buluşturuyor’ etkinlikleri kapsamında NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral’ı konuk etti. ANTİAD üyelerine aile ve iş yaşantısına ilişkin tecrübelerini paylaşan Güral, ticaretin altın kurallarıyla ilgili bilgiler verdi.

Kardeşleriyle birlikte çalışarak ilerlediklerini anlatan Güral, kriz dönemlerini iş insanı olarak iyi değerlendirdiklerini belirtti. Kriz dönemlerinde korkmadan hızlandıklarını ve yükselişe geçtiklerini aktaran Erkan Güral “Biz şirketimizde prensip olarak hiçbir zaman ‘kriz’ kelimesini kullanmadık. Her sorunun mutlaka bir çözümü, bir ‘B’ planı vardır bizde. Bir yönetici ‘kriz var durduk’, ‘seçim var durduk’ dediği zaman çalışanları da durur. Bizim uçtuğumuz, ilerlediğimiz yıllar hep o kriz yıllarıdır. Herkesin durduğu yıllarda biz gaza bastık” dedi.

Aile şirketleriyle kurumsal şirketler arasında karşılaştırma yapan Erkan Güral, aile şirketlerinin karar alma mekanizmasının daha hızlı olduğunu söyledi. Kendi şirketlerinde akşam karar alıp sabah uygulamaya başladıklarını belirten Güral “Kurumsal şirketlerde ise raporlar, danışmanlar, görüşmeler derken aylar süren zaman dilimi söz konusu. Tabii kurumsal şirketlerin de artıları ve eksileri mutlaka var” diye konuştu. Türkiye’de hemen her sektörde doğrudan ya da dolaylı iştirak içinde olduklarını anlatan Güral, faaliyet yürüttükleri sektörlerde rakiplerinden farklı bir açıyla bakmaya çalıştıklarını söyledi. Meslektaşlarından farklı davranmaya gayret gösterdiğini aktaran Güral “Riskleri var bu durumun elbette. Ama bizim başarımızın sırrı da burada. Önümüzde iki sayfa var. Solda rakiplerimizin yaptıkları, sağda rakiplerimizin yapamadıkları. Biz hep sağdaki sayfayı hedefliyor ve onları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇİN’DE BİLE RAKİBİMİZ YOK

10 yıl önce 100 ülkeye ihracat yapmayı hedeflediklerini ve bunu gerçekleştirmek için çok çalıştıklarını anlatan Erkan Güral, bir süre sonra her ülkeye gidemediklerini ve gittikleri ülkelerde de yeteri kadar verim alamadıklarını söyledi. Zamanla hedeflerini tersine çevirip daha az ülkede daha çok ticaretle markalaşmaya gitmeye karar verdiklerini kaydeden Güral “Şimdilerde yılda 120 milyon parça üreten tek şirketiz. Çin’de dahi bu kapasitede çalışan firma yok. İhracat çok keyifli bir iş. Döviz girdisiyle kendi ülkenizde yatırım yapmak gibisi yok” ifadelerini kullandı. Güral, iş hayatının yanı sıra birçok işadamı derneklerinde görev alarak hem iş dünyasına önemli katkılarda bulundu. 2009 yılında kurulan İstanbul Genç Girişimciler Derneğinin Kurucu Başkanı olan Güral, akabinde Marmara Genç İşadamları Federasyonu Başkanlığına seçildi. 23 Ocak 2010 yılında ise Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Başkanlığına seçilen Güral halen bu görevlerini devam ettiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN