‘Küresel piyasa gevşer Türkiye sıkıntısını atar’

‘Küresel piyasa gevşer Türkiye sıkıntısını atar’

Dünya ekonomisinin keskin virajdan geçtiği dönemde, Japon Kredi Değerlendirme Kuruluşu JCR Eurasia Rating’in Başkanı Orhan Ökmen önemli mesaj verdi: TL’deki değer kaybının Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı negatif etki yaklaşık 7 ay devam edecek. Ardından küresel düzeyde yeni bir parasal gevşeme döneminin başlama olasılığına bağlı olarak fonlama sıkıntısı rahatlayacak.

TL’deki değer kaybı Türkiye ekonomisi üzerinde negatif etki yaratıyor. JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen, üretici ve tüketici enflasyonları arasındaki farkın yok olacağı noktaya kadar yaklaşık 6-7 aylık bir sürecin devam edeceğini söyledi. Ökmen “Küresel düzeyde yeni bir parasal gevşeme döneminin tekrar başlama olasılığına bağlı olarak, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin fonlama sıkıntısının tekrar rahatlayabilme olasılığı belirmiştir” dedi.

Dünya piyasaları dalgalı ve zor bir dönemden geçiyor. ABD’nin başlattığı ticaret savaşlarının etkisiyle gelişmekte olan piyasaları zorluyor. Öte yandan küresel düzeyde bir parasal gevşeme dönemi de başladı. Konuyla ilgili görüşlerini bildiren JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, TL’deki değer kaybının Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı negatif etkinin, üretici ve tüketici enflasyonları arasındaki farkın yok olacağı noktaya kadar yaklaşık 6-7 ay boyunca devam edeceğini söyledi. Döviz talebini yukarı yönlü baskılayacak unsurların azalmış olmasının Türkiye’nin dış kırılganlığını pozitif yönde dengelemeye başladığını ifade eden Ökmen, şöyle konuştu: “Ekonomik dengelenmenin kalıcılığı ve başarı olasılığı yaklaşan yerel seçimlerin yaratacağı stres seviyesine, harcamaların bütçe üzerinde yaratacağı baskıların boyutuna ve uluslararası ilişkilerin yönüne göre şekillenecektir. Ancak en önemlisi bankacılık sektörü kredi verebilir hale gelmeden ekonomik dengelenme sağlanamayacaktır. Bankacılık sektörünün kredi arzındaki isteksizliği, mevcut konjonktürde ekonomik çıkışı zorlaştıran, firma iflaslarını çabuklaştıran ve talep daralmasını derinleştiren en temel nedendir.” Ökmen “Bankacılık sektörünün kredi verme istek ve kapasitesinin doğal yollarla canlandırılabilmesi ve sermaye kalitesinin artırılması için, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, risk ağırlıklı varlıklarının standart yönteme göre tespit edilmesi en temel ihtiyaç haline gelmiştir” diye konuşarak, standart yönteme göre hesaplanacak sermaye yeterlilik oranları sayesinde, ulusal düzeyde mevcut kurumsal kredilerin yaklaşık yarısı kadar ilave kredi kapasitesi yaratılacağını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN