Kürt petrolü hedefine Rusya ile ulaşacak

Kürt petrolü hedefine Rusya ile ulaşacak

Günlük petrol ihracatını 2016’da 1 milyon varil olarak hedefleyen IKBY, 700 bin varili geçemedi. Rusya ile yeni bir enerji anlaşması yapan Bölgesel Kürt Yönetimi bu sefer ihracatta 1 milyon varili hedefliyor.

ubat ayında Rusya ile masaya oturan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), petrol konusunda anlaşmaya varmıştı. Bunun ardından Kürt petrolünü tüm dünyaya satmak için harekete geçen Rus petrol şirketi Rosneft, IKBY Petrol Bakanlığı ile geçtiğimiz hafta anlaşma imzaladı. IKBY’nin hedefi 2015 yılında petrol ihracatlarının günlük 500 bin varile ulaşmasıydı. Bu rakama bölge yaklaşık olarak ulaştı fakat, 2016’da Kürt yönetiminin hedefi günlük 1 milyon varil idi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, konuyla ilglili şu bilgileri verdi: “Rosneft 5 kuyu seçerek yatırım yapma kararı aldı. Anlaşmanın birinci bölümü kuyuların seçilmesiydi. İkinci bölüm ise Rosneft’in bölgenin petrol altyapısını kalkındırmak için yatırımlarda bulunmasını öngörüyor. Bölgemiz şu an 700 bin varilden fazla petrol ihraç edemiyor. Boru hattının kapasitesinin artırılması için yatırıma ihtiyacımız var. Üçüncü bölüm ise ihraç edilecek petrolün satışıyla alakalı. Daha önce petrolü dünya pazarında satarken, Rosneft ise bunu Almanya’da kendi rafinerisinde işleyecek.” IKBY’deki kuyulardan çıkarılacak petrolün yine Türkiye üzerinden sevk edileceğinin altını çizen Barzani, “İhracat, Ceyhan Limanı’na giden boru hattı üzerinden gerçekleşecektir. Bu yüzden günlük petrol ihracatımızı bir milyon varile çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

ANLAŞMA SÜRESİ 20 YIL

Rosneft ile yapılan anlaşmanın süresine de değinen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, “İstisnasız, her petrol şirketiyle yaptığımız anlaşmaların belli bir süreci var. İlk önce anlaşmanın imzalandığı şirkete petrol arama çalışması için yaklaşık 5 yıllık bir süre tanınıyor. Petrolün bulunması halinde mevcut yasalara göre 15 yıl da yatırım yapma izni veriliyor. Yani anlaşmaların süresi yaklaşık 20 ila 25 yıl oluyor. Onlara (Rosneft) yapılan bir ayrıcalık söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN