Lira uzlaşmalı döviz satışı yarın başlıyor

Lira uzlaşmalı döviz satışı yarın başlıyor

Merkez Bankası’nın Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri yarın başlıyor. 2017’de 3 milyar dolar olması beklenen 1, 3 ve 6 ay vadeli işlemler sayesinde dövizdeki dalgalanmalardan piyasanın daha az etkilenmesi hedefleniyor.

ABDULMUTTALİP ALNIAÇIK / İSTANBUL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine 20 Kasım Pazartesi günü başlanmasına karar verdi. Merkez Bankası, 2017 yıl sonuna kadar vadeli döviz satım pozisyon tutarının en fazla 3 milyar dolar olmasının planlandığını, 2018 yılında gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin takvimin kamuoyu ile ayrıca paylaşılacağını bildirdi. Fakat TCMB’nin bu yeni uygulaması iktisatçıları da ikiye böldü. Merkez Bankası, döviz ihalelerinde TL ile sözleşme yapması ile bankalar yükselen dövize karşı korunmuş olacak. Bugün 3,86 olan doların 1 ay sonra 3,90 olacağını ön gören bir sözleşme yapıldığında, kur 3,91’e yükselirse aradaki farkı TCMB, Hazine’den karşılayacak. Fakat dolar 3,82’ye düşerse de Hazine bu işten kazançlı çıkacak. İktisatçıların bir diğer tartışma konusu ise dövizin faize bağlanmış olması üzerine. TCMB, ihaleye çıktığı döviz miktarı üzerinden vadesine göre de faiz alacak. Bu nedenle hem kurdaki yükseliş hem de faiz nedeniyle bankalarda maliyet oluşacak. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ihalelere ilişkin şu bilgiler verildi:

* İhalelerde vadenin 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekleştirilecek ve ihale tarihlerine ilişkin takvimin kamuoyuna düzenli olarak duyurulacak. 

* Çoklu fiyat yöntemine göre ihaleyi kazananların işlemleri, kendi teklif fiyatlarından gerçekleştirilecek. Her bir bankanın ihalede verebileceği maksimum teklif tutarı toplam ihale tutarının yüzde 20’si ile sınırlı olacak. 

* İhale 15 dakika sürecek.

* İhaleye miktar ve vadeli kuru içerecek şekilde teklif atılacak. 

* Vadeli kur teklifleri en yüksekten en düşüğe göre sıralanıp, ihale tutarından kesilecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN