Lüks hayat ucuzladı

Lüks hayat ucuzladı

Yüksek vergi dilimi ve gelişen teknoloji, ufak hacimli araçlara olan ilgiyi her geçen gün artırdı. Özellikle lüks segmentte yer alan modellerin küçük hacimli motorlar ile pazara sunulması premium modelleri daha ulaşılabilir bir hale getirdi.

[Karar]
ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektörünün yeni trendleri her geçen gün değişiyor. Özellikle artan vergi dilimleri ve yüksek hacimli motorlar lüks sınıfı daha ulaşılmaz bir hale getirdi. 1.6 litre ve altındaki motor seçenekleri sağladığı avantajlarla daha çok araç satmaya başladı. Emisyon değerleri ve ÖTV’ye çalım atma çabaları otomobil markalarını zorunlu olarak küçük hacimli motorlara yönlendirdi. Tabi bununla birlikte markalar birbirleriyle hızlı bir rekabete girdi. Özellikle küçük hacimli motorların halk arasında ‘çekmez’ dediği üniteler turbo desteğiyle, büyük hacimli araçları aratmıyor. Performans ve tüketim konusunda da dikkat çeken modeller, otomobil kullanıcılarına da farklı seçenekler sunuyor. Bütün bu özellikleri bir arada sunan ve Türkiye’deki 100 bin liranın altındaki fiyat etiketine sahip premium (lüks) araç modellerini araştırdık, karşımıza 5 markadan 7 model çıktı.

16-04/11/11kr08-jeep-renegade.jpg

PERFORMANS ARAYANLARA

İtalyan üretici Alfa Romeo, premium markalar arasından tasarımıyla sıyrılıyor. Markanın yaramaz çocuğu Mito, benzinli ve dizel olmak üzere iki motor seçeneği ile sunuluyor. Modelin özellikle 1.4 litrelik turbo benzinli seçeneğinde 170 ve 135 beygir olmak üzere iki farklı güç seçeneği yer alıyor. Performans ve lüksü bir arada arayanlar için 170 beygirlik benzinli seçenek manuel şanzıman ile 0’dan 100 kilometre hıza 7.5 saniyede ulaşıyor ve araç maksimum 219 kilometre hız yapıyor. Otomatik olsun derseniz model size yine 1.4 litrelik ikinci seçeneğini önünüze koyuyor. 135 beygir güce sahip olan ikinci model otomatik TCT şanzıman ikilisi ile birlikte geliyor. Daha çok ekonomici olanlar için ise Fiat ortaklığından faydalanan marka, Mito modelinde 1.3 litrelik JTDM adı verilen 95 beygirlik dizel seçeneğini karşımıza çıkarıyor.Bu versiyon fabrika verisi olarak 100 kilometrede ortalama 4.3 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Alfa Romeo’nun bir üst sınıf modeli olan Giulietta ise Mito modelinde olduğu gibi 2 motor seçeneği ile sunuluyor. 1.4 litrelik benzinli motor seçeneği turbo desteğini sunuyor ve 120 ve 170 beygirlik güç seçeneklerine yer veriyor.

Ekonomi arayışında olanlar bu sefer markanın 1.6 litrelik dizel seçeneğini seçmek zorunda. 105 beygir güç üreten model, manuel seçeneği ile sunuluyor. Mito 85 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulurken, Giulietta 72 bin liralık başlangıç etiketine sahip.

DİZELLERİ ARATMIYOR

Alman üretici Audi’nin, sadece A1 ve A3 modelleri 100 bin liranın altında olan araç kriterlerimize uyuyor. Marka A1 modelinde 1.0 ve 1.4 litrelik TFSI benzinli versiyonlarıyla sunulurken, 1.6 litre TDI ünite modelin dizel seçeneği. Oldukça ekonomik olan 1.0 litrelik ünite, yakıt tüketimiyle dizelleri aratmıyor. Fabrika verisine göre 100 kilometrede 4.4 litre yakıt tüketimi gerçekleştiren araç, dizel seçeneğine göre sadece 0.7 litre daha fazla tüketim gerçekleştiriyor. Markanın A3 modelinin hatcback ve sedan seçeneği sadece 1.2 TFSI motor ile 100 bin liranın altında kalan araçlardan. İki seçenekte de 110 beygir güç üreten modellerin ortalama yakıt tüketimleri ise 5 litre. Audi A1, 85 bin lira, A3 ise 90 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

16-04/11/11kr08-mini.jpgEN UYGUN FENOMEN MODEL

Fenomen markaların başında gelen MINI, 3 ve 5 kapılı Cooper seçeneklerinin yanında dizel versiyonuyla da fiyat olarak dikkat çekiyor. 1.5 litrelik benzinli seçenek 136 beygirlik güce sahipken, yine aynı ünitenin dizel versiyonu 116 beygir güç üretiyor.  Cooper’ın benzinli seçeneği 91 bin 732 lira, dizel ünite 98 bin 235 liralık fiyat etiketinden başlıyor.

JEEP’TEN UCUZ SUV

Tarihe adını kazdıran SUV model Jeep’in, geçtiğimiz yıllarda sunduğu Rengade modeli, 1.4 litrelik turbo benzinli seçeneği ile 95 bin liradan başlayan fiyat etiketine sahip. Modelin sadece iki tekerden çekişli versiyonu 6 ileri manuel şanzıman seçeneği ile sunuluyor.

SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUT

Volvo’nun kompakt hatcback modeli olan V40 modeli, 1.5 litrelik benzinli motor seçeneğiyle sunuluyor. 152 beygir güç üreten turbo ünite, ortalamada 6 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. Aracın başlangıç fiyatı ise 97 bin 530 lira. 

C SEGMENTINDE KALİTE

Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretilen Fiat Egea, kompakt sedan sınıfında markanın en başarılı modeli olmayı başardı. Mart’ta 3 bin adet satan Egea, hatchback seçeneğiyle de yola çıkmaya hazır.16-04/11/11kr08-fiat-egea.jpg

Bursa’da üretilen Fiat Egea, geçtiğimiz mart ayında 3 bin adetlik satış rakamına ulaşarak markanın en başarılı modeli olmayı başardı. Güçlü ve zarif çizgilere sahip olan araç, ön ızgara tasarımıyla oldukça sportif bir görünüme sahip. Aracın yan kısmında kullanılan keskin hatlar bu sınıfta hiçte alışık olunmayan detaylardan. C şeklindeki stop grupları bagaj kapağına kadar taşarak oldukça güçlü bir görünüm çizerken 520 litrelikte bagaj hacmi tüm beklentileri karşılıyor. Misafirimizin iç mekânına girdiğimizde, 5 yetişkinin rahatlıkla seyahat edebileceği ergonomi konusunda  başarılı bir alanla karşılaşıyoruz. Fiat Egea’nın arka ve ön koltuklarında baş ve diz mesafesi açısından problem yok.

1.4 LİTRELİK BENZİNLİ

Ön konsolda yer alan renkli 5 inç’lik TFT ekran Radyo/MP3 özelliklerinin yanında araçla ilgili teknik detaylarıda sunmuş. Yüksek hızlarda dikiz aynalarından dolayı rüzgâr sesini içeri alan model sürüş pozisyonu ve kullanım dinamikleriyle başarılı. Bize 1.4 litre 95 beygir benzinli motor seçeneğiyle konuk olan model, 127 Nm torka sahip.  6 ileri manuel şanzıman ile kombine edilen araç, 0-100 km/s hızlanmasını 11.5 saniyede tamamlarken,  maksimum 185 kilometre hız yapıyor. Fabrika verilerine göre araç, 100 km’de ortalama 5.7 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştirirken, bizim test verimiz 6.2 litrelik tüketim değerini ekranlara yansıttı. 45 litrelik yakıt deposuyla araç, ortalamada 790 kilometrelik bir menzil vadediyor. Fiat Egea’nın başlangıç fiyatı ise 50 bin 900 lira.

RENAULT İKSV İÇİN ‘MOTOR’ DEDİ

Bu yıl 35’incisi düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin konukları Renault sponsorluğunda taşınıyor. 

16-04/11/sdcf.jpg

Fransız üretici Renault ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı 35’inci İstanbul Film Festivali için bu yılda iş birliğine girdi. Marka, festival boyunca Talisman modeliyle festival konuklarını ‘Filme Gider’ sloganıyla sinemamızın emektar isimlerini, ünlü simaları ve yerli yabancı jüri konuklarını taşıyacak. Ayrıca marka Twitter sayfasında #renaultilesinema hashtagi ile yapacağı etkinliklerde 50’den fazla sinemaseveri festivalin merakla beklenen filmlerine davet ediyor. Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışması’nın ünlü jüri üyelerinin transferi de Trafic modelindeki araçlarla yapılacak. Markanın sinema ile ilişkisi 100 yıl öncesine dayanıyor. Lumiere kardeşlerin 1895’te sinemanın büyülü dünyasını keşfetmesinden sadece 4 yıl sonra Renault otomobilleri beyazperdede izleyicilerle buluşmaya başladı. James Bond’dan Ve Tanrı Kadını Yarattı’ya kadar birçok unutulmaz filmde markanın modelleri görüldü.

16-04/11/sxcf.jpgNISSAN’DAN YAKITLI TATİL DESTEĞİ

Japon üretici Nissan, SUV sınıfındaki lider modelleriyle Nisan ayında yeni kampanyalara hazır. Juke, Qashqai, X-Trail için Nisan ayına özel 50 bin lira krediye yüzde 0,89 faiz ile 20 ay vadeli ödeme seçeneği sunarken, 2 bin 500 lira yakıt desteğiyle de tatil planları olanlar için daha fazla imkan sunuyor. Micra, bin 500 lira yakıt desteğinin yanında 20 bin lira krediye yüzde 0,89 faiz ile 20 ay vadeli özel finansman koşullarıyla ailenin diğer üyelerinden geri kalmazken, pick-up sınıfına tekrar geri dönen Navara modeli de bu aya özel olarak 79 bin 990 liradan başlayan fiyatlarla dikkat çekiyor. 

SUPERB RED DOT ÖDÜLÜNÜ KAPTI

Skoda Superb Combi, uluslararası uzman jürinin yer aldığı Red Dot Ödülü’nde Ürün Tasarımı kategorisinde ödülün sahibi oldu. Markanın gelmiş geçmiş en iyi modeli olarak gösterilen Superb, Combi versiyonuyla bir station wagon aracın ne kadar sıra dışı ve çekici olabileceğini de kanıtlamış oldu. Bu yıl 61. kez düzenlenen ödül, yüksek kaliteye sahip ürün tasarımlarını ön plana çıkarmakla ünlü. Bu yıl ilk kez bağımsız tasarımcılar, tasarım profesörleri ve uzman gazetecilerden oluşan şimdiye kadar ki en geniş 41 kişilik jüri değerlendirme yapıldı ve Combi model ödüllendirildi.

16-04/11/untitled-15.jpgMÜHENDİSLER TÜM PARÇALARI KOKLUYOR

SEAT fabrikasında görev yapan koku ekibi, üretime hazırlanan veya tasarım aşamasında bulunan araçlarda kullanılan malzemelerin her durumda ve şartta üretimden kaynaklanan herhangi kötü koku yaymalarını önlemek. Ekip, markanın modellerinde kullanılan metal olmayan tüm malzemeleri tek tek kontrol ediyor. Gerek kendi burunlarıyla gerekse de kimyasal detektörler ile yaydıkları kokuların buruna hoş gelip gelmediğine kadar veriyor. 60 dereceye kadar ısıtılmış aracın içinde dakikalarca oturarak, çevreyi koklayan ekip, hoş kokmayan bir malzeme ile karşılaşıldığında ise, daha iyi kokan parça ile değiştiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN