Merkel dijital ödevlerini yaptı bugün konseye hesap veriyor

Merkel dijital ödevlerini yaptı bugün konseye hesap veriyor

Almanya Başbakanı Merkel yaz boyunca haftalarca her pazar günü başbakanlığa çağırdığı uzmanlardan dijital dünyayı öğrendi. Hükümetin dijital politikalarını izleyip refakat edecek bir dijital konsey kuruldu. Merkel ve bakanları bugün konseyle buluşuyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU /FRANFURT

Almanya Başbakanı Angela Merkel dijital dünya hakındaki bilgi açığını kapatmak için haftalarca pazar günleri başbakanlığa çağırdığı uzmanlardan bilgi aldı. Merkel’in bir öğrenci gibi dijital dönüşüm konusunda Pazar günlerini uzmanlardan bilgi alarak geçirmesi, Almanya’nın dijital dönüşüm konusunu ne denli acil ve öncelikli olarak ele aldığını gösteriyor.. Alman hükümeti bu amaçla kendilerine danışmanlık hizmeti verecek bir dijital konsey kurdu. Konsey dünyaca ünlü uzmanlardan oluşuyor ve amacı hükümetin attığı dijital adımları izleyip refakat etmek.

ÇİN’İ GÖRÜNCE HIZ VERDİ

Angela Merkel’in dijital dönüşümü Çin’e yaptığı son ziyaret sonrasında yoğun şekilde gündeme aldığı bildiriliyor. Merkel’in bu ziyaret sonrasında yakın çevresine‚ "George Orwell’in 1984 fantezileri Çin gerçekleri yanında boş bir hava. Avrupa ve Almanya Çin’e kıyasla ‚"güzel bir müzeye’’ dönüşme tehdit altında’’ dediği bildiriliyor. Merkel’in Çin ziyareti sonrasında Başbakanlık Müsteşarı Helge Brau 12 sayfalık bir rapor hazırladı. Rapor, Almanya ve Avrupa’nın dijital dönüşümde dünyada öncü konuma gelmesi için atılması gereken adımları kapsıyor. Raporda dijital dönüşümde ABD ve Çin’in açtığı arayı kapatmak için üniversitelerin, bilimsel araştırmaların, startup şirketlerinin ve meslek içi eğitim kurslarının, teşvik edilmesi ve geliştirilmesi öngörülüyor.

DİJİTAL KONSEY KURULDU

Merkel’in özel kurslarla elde ettiği dijital bilince bütün kabinenin de sahip olması için dijital konsey kuruldu. Bu konseyin görevi Başbakan Merkel ve bakanlara dijital dönüşüm konusunda bilgi vermek, motive etmek ve desteklemek. Eski savunma bakanlığı müsteşarı Katrin Suder’in başkanlığını yaptığı 10 kişilik konsey, start up girişimcileri, hukukçular, fizikçiler, beyin araştırmacıları, dijital danışmanlardan oluşuyor. Konseyde Harvard Üniversitesi Hukuk Profesörü Urs Gasser, ABD’li sosyal bilimci Beth Simoe Nevek, fizikçi Ardeas Weigend, Oxfort Üniversitesi'nde internet araştırmaları yapan Viktor Mayer-Schöneberger gibi uluslararası ünlü isimler de bulunuyor.

ARALIK'TA BÜYÜK PLAN AÇIKLANIYOR

Digital Konsey yılda en az iki kez bütün kabineyle bir araya gelecek. Konsey ilk kez bugün bakanlar kurulu ile bir araya geliyor. Her bakanlık bu buluşmaların haricinde konseyle iletişim ve işbirliği yapabilecek. Başbakan Angela Merkel bütüncül bir dijitalleşme stratejisini Aralık ayı başında açıklayacak. Yeni kurulan hükümet kolasiyon protokolünde dijital dönüşüm konusuna genişçe yer ayırmış teknik alt yapı yatırımlarından, eğitimde dijital dönüşüme, devlet bürokrasisinin dijital bilince kavuşturulmasından start up girişimlerinin teşvik edilmesine kadar geniş bir yelpazede öngörülen değişim adımlarını belirlemişti.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜ ÜLKELERİ NASIL BAŞARDI?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN