Merkez Bankası’ndan faiz artırım sinyali

Merkez Bankası’ndan faiz artırım sinyali

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Para politikası duruşu hali hazırda sıkı, gerekirse ilave sıkılaştırma da masada” diyerek Merkez'in faiz artırabileceğinin sinyallerini verdi. Öte yandan Merkez Bankası 2017 için eflasyon tahminini yüzde 6.5'tan yüzde 8'e çıkardı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılı birinci enflasyon raporu toplantısında açıklama yapıyor.

TCMB Başkanı Çetinkaya'nın konuşmasından notlar;

- Yılın son çeyreğinde gelişmiş ülkelerin faizleri arttı. Alınan tedbirlerle son aylarda kredi kullanımında toparlanma eğilimi gözlendi. İç talep göreli olarak zayıf seyrediyor. Kredi büyümesinde ılımlı artış devam etti. İktisadi faaliyette yılın 3.çeyreğinde belirgin bir yavaşlama gözlendi.

- Para politikası sadeleşme sürecine devam ettik. Döviz kuru iyileşmeyi sınırladı. Ilımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. 12 Ocak'tan bu yana haftalık repo ihalelerine ara verdik. 17 Ocak'ta TL karşılığı döviz piyasaları depoları açtık. Uyguladığımız politikaların yansımalarını yakından takip ediyoruz.

- Gelişmelere göre ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz. Finansal olmayan kesime kullandırılan krediler son çeyrekte ılımlı arttı. Ham petrol fiyatlarının yükselmesiyle enerji enflasyonu arttı. Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumlarına gerekli tedbirleri alacağız. Gelecek dönem ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapacağız.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

- Enflasyonun, 2017 sonunda orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6,6 ile yüzde 9,4, 2018 sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

- Merkez bankası olarak fiyat istikrarı temel amacımız. TL oldukça dayanıklı süreçten geçti, oynaklık arttı. Merkez Bankası tüm araçları dinamik ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN