Merkez geç de olsa güçlü bir adım attı

Merkez geç de olsa güçlü bir adım attı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankasının para politikası noktasında güçlü bir tepki verdiğini ve vermeye de devam edeceğini belirterek, bankanın geç de olsa çok güçlü bir adım attığını ve bunun etkili olduğunu söyledi.

Özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasaları değerlendirdi. Merkez Bankasının faiz artırımı kararının piyasalar üzerindeki etkisini değerlendiren Şimşek, bankanın geç de olsa çok güçlü bir adım attığını ve bunun etkili olduğunu söyledi. Şimşek, bu kararın hemen akabinde piyasaların normalleşmesinin beklendiğini ancak arz-talep dengesinin yeniden patikaya oturmasının zaman aldığını bildirdi. Bu adımın anlaşılması ve ona ilişkin yeni tepkilerin kurgulanmasının küresel fonlar açısından önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Merkez Bankasının adımı etkili ancak dün bu adımın etkisini kısmen sınırlayan 1-2 olumsuz gelişme oldu. Birisi Halk Bankasına ilişkin kasıtlı yalanlar dün tekrar devreye konuldu. Maalesef bir seçim ortamında olduğumuz için içeride de bu malzemenin üzerine atlayan, hatta sosyal medya üzerinden bunu üreten kesimler olduğunu görüyoruz. İkinci olarak, ABD çok manidar şekilde, bazı İran şirket ve vatandaşlarına yönelik açıkladığı yaptırımların içine Türk vatandaşlarını, şirketlerini koydu. Bu da yine havayı kısmen bozdu.” Merkez Bankasının para politikası noktasında güçlü bir tepki verdiğine işaret eden Şimşek, kurumun tepki vermeye devam edeceğinin altını çizdi. Şimşek, “Merkez Bankasının bu tür spekülatif saldırılara karşı eli kolu bağlı değildir. Banka, hükümetimizin tam desteğine sahiptir. Merkez Bankamız ne gerekiyorsa yapacaktır. Endişeleri gidermek için yatırımcılarla diyaloğa gireceğiz. Kur rejimi değişmeyecek. Bunlar ekonomiye zarar veren söylemler. Temel hususlardan geri adım olmayacak. Türkiye bütün sorunlarını piyasalarla inatlaşmadan çözecek. Yatırımcıların tedirginliğini anlıyoruz. Gerekli adımları atmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarının da arttığına dikkati çekerek, Türkiye’nin kontrol edemediği bu hususun cari açık ve enflasyonu olumsuz etkilediğini belirtti. Üçüncü olarak ABD dolarının bütün para birimlerine karşı değer kazandığını vurgulayan Şimşek, “Para birimlerindeki değer kaybı sadece liraya özgü değil” ifadesini kullandı.  

EURO VE DOLAR KURU SABİTLENDİ

Dolar/TL, TCMB’nin ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitleme kararının ardından düşüşe geçerek 4.6966’yı gördü. TCMB’nin sabah saatlerinde yayınladığı İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredilerine İlişkin basın duyurusunda, “25 Mayıs 2018 tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde, doları için 4.20, euro için 4.90, İngiliz sterlini için 5.60 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi geri ödemesinde kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verildi” ifadelerine yer verilmişti.

MERKEZ BAĞIMSIZLIĞINI GÖSTERDİ

Para politikasına ilişkin Merkez Bankasının çok güçlü bir tepki verdiğine dikkati çeken Mehmet Şimşek, “Aslında bu tepkiyle Merkez Bankası bağımsız olduğunu, gerektiğinde gerekeni yapacağını net bir şekilde ortaya koymuştur ve bizim desteğimize sahiptir” ifadesini kullandı. Merkez Bankasının attığı adımların, ilave yeni birtakım hususların ortaya çıkmaması halinde 10 gün içinde etkili olduğunu anımsatan Şimşek, bu süreçte dış kaynaklı ortaya çıkan dedikoduları çok manidar bulduğunu ve bunların seçimleri şekillendirmeye yönelik müdahaleler olduğunu söyledi. Şimşek, komplo teorilerine sığınmadığını vurgulayarak, “Biz gerekeni yaptık. Daha güçlü tepki gerekiyorsa bundan sonra da vereceğiz” dedi.

11 YILDIR MÜDAHALE ETMEDİM

Mehmet Şimşek, 7 Haziran’da yapılacak olağan Para Politikası Kurulu toplantısından çıkabilecek faiz kararına ilişkin şöyle konuştu: “Ona Merkez Bankamız karar verecek. Ben 11 yılı aşkın bakanlık yapıyorum. Hiçbir zaman Merkez’in ne yapması gerektiği hususunda fikir söylemedim. Merkez Bankasının bağımsızlığı, kredibilitesi ekonomimiz açısından, bizim için son derece önemlidir. Biz hükümet olarak buna değer veriyoruz.”

     

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN