Merkez repo silahını çekti: Örtülü faiz artırımı doları 3,75’e indirdi

Merkez repo silahını çekti: Örtülü faiz artırımı doları 3,75’e indirdi

Merkez, dün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bankaların borç alma limitinin 11 milyar liraya düşürülmesiyle de dolar 3,75’li seviyelere geriledi. Yükselişin nedenlerinden biri olan, Japon ev hanımlarının sıkça uyguladığı ‘Carry Trade’ işlemlerinin önüne geçilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.

Geçtiğimiz gün 1 hafta vadeli repo ihalesini açmayan Merkez Bankası, aynı uygulamayı dün de sürdürdü. Fakat geçtiğimiz günün aksine bu defa dolarda düşüş yaşanmadı, güne 3,76’dan başlayan dolar 3,83’e kadar yükseldi. Fakat 4 liraya kaç gün sonra ulaşılacağı konuşulan doların yükselişi hamleler sonrasında yavaşladı. Yabancı para cinsinden zorunlu karışıkları düşürmesi sonrası 2 gündür repo ihalesi açmayarak piyasaların geç likidite penceresine (GLP) yönlendiren Merkez Bankası, GLP faiz oranının %10 seviyesinde olması nedeniyle faizleri örtülü şekilde artırmış oldu. Merkez Bankası, piyasaya verdiği 1 hafta vadeli repo ihalesini 2 gündür açmıyor fakat düne kadar gerçekleştirdiği işlemlerdeki tutarı da kademeli olarak düşürerek, faizini de yükseltiyor. 1 Aralık 2016’daki ihalede 101 milyar liralık likiditeyi yüzde 8,27’lik faiz oranı ile veren Merkez Bankası, 6 Aralık’ta ise 113 milyar lirayı yüzde 8,29’luk faiz oranı ile piyasaya sundu. Bu tarihten itibaren piyasaya verilen lirayı azaltmaya başlayan Merkez, 12 Ocak’ta 75 milyar liraya için yüzde 8,34’lük faiz oranı uyguladı.

Merkez Bankasının bu hamlesinin sürdürülebilir olmadığını belirten Prof. Dr. Burak Arzova, bankalardaki maliyet artışı nedeniyle orta vadede kredi maliyetlerinin 1 puan yükseleceğini ifade etti. GLP’nin sık kullanılmayan bir araç olduğunu belirten Arzova, “Nerden alırsanız alın maliyet artıyor. 3-4 gün daha bu uygulamanın devam etmesi halinde 1 puan artış olacaktır. Bu uygulama insanların elini yakıyor” dedi. Dolardaki yükselişin önemli nedenleri arasında yer alan Carry Trade işlemi hakkında da bilgi veren Arzova, “Türk Lirası’nın (TL), ucuz olduğunu görenler lira cinsinden borçlanarak yabancı bir parayı almak, o paranın pahalı olduğu bir yerde satarak tekrar TL’nin yerine koyulduğu bir sistemdir” diye konuştu. Finans kulislerinde paranın Carry Trade ile yüzde 13,75 faiz veren Brezilya’ya gittiği ifade ediliyor.

Twitter hesabı üzerinden Merkez Bankasının hamleleri hakkında değerlendirmede bulunan Fatih Keresteci ise “Görünen o ki, koşulları oldukça zorlayarak ve örtülü bir şekilde ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9.6’ya getiriliyor” ifadelerini kullandı. Sadeleştirmeye yanlış zamanda gidildiği görüşünün herkes tarafından söylendiğini belirten Keresteci, şöyle devam etti: “Şu an koşullar gösteriyor ki Merkez Bankası örtülü bir şekilde geniş koridora geri dönüyor.” Öte yandan Uluslararası yatırım şirketi National Standard Finance, TL’de gelecek 6 ay içinde kademeli düşüş öngörüyor. National Standard Finance’in Genel Müdürü Russell Duke, “Dolar, belki 30-60 gün içerisinde değil ama önümüzdeki 3 ila 6 ay içinde değer kaybedecek ve TL, dolar karşında 3,40 seviyelerine geri dönecek. Bu trendin 18 aya kadar sürme ihtimali var” dedi.

LİMİT DÜŞTÜ

Merkez Bankası, dövizdeki tırmanışa karşı bir önlem olarak, Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitlerini Pazartesi’den itibaren toplam 11 milyar liraya düşürdü. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri 16 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere toplam 11 milyar TL’ye düşürülmüştür” denildi. Açıklamaya göre, gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında Merkez Bankası tarafından yapılan fonlama tutarı da sınırlandırılabilecek.

CARRY TRADE NEDİR? 

Carry trade, düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp, krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmaktır. 60 yaşındaki Japon bir ev hanımı olan Yukiko İkebe, başarılı bir ‘Carry Trade’ yatırımcısı örneği olarak tarihe geçmiştir. İkebe; finansal öngörüleri sayesinde başta Türkiye, İzlanda ve Yeni Zelanda gibi faizin Japonya’ya göre yüksek olduğu ülkelerde parasını hazine bonosuna yatırarak 2003-2005 yılları arasında 3 milyon 440 bin dolar civarı para kazanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN