Merkez ters köşe yaptı

Merkez ters köşe yaptı

Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faize karşı olduğunu söylediği, uluslararası kurumların ise en az 100 baz puan artış beklediği ortamda fonlama faizini 50 puan artırarak sürpriz yaptı. Piyasanın bu hamleyi yetersiz görmesiyle de dolar 3,89’u gördü.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) büyük tartışmalar altında Para Politikası Kurulu (PPK), toplantısını gerçekleştirdi. Kurum, toplantı öncesinde uluslararası yatırımcılara faizi artıracağını fısıldadığı iddialarına sessiz kalmayı tercih etti ve dün gerçekleşen toplantı ile marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,25’te, borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da (politika faizi) yüzde 8 düzeyinde sabit bıraktı. Geç Likidite Penceresi (GLP) uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı 50 baz puan artışla yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e yükseltildi. Kurumdan yapulan duyuruda, 2017 yılı genelinde toplam talebin güçlü bir seyir izlediği ve kredilerde hızlı bir artış gözlendiği belirtilerek, “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir” ifadeleri kullanıldı. Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmelerinin beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığı vurgulanan duyuruda, bu çerçevede Kurul’un parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar verdiği bildirildi. Duyuruda, şunlar kaydedildi: “Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. PPK toplantı özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.” Dün toplantısı bulunan Avrupa Merkez Bankası(ECB) da, beklendiği gibi politika faizi niteliğindeki ana refinansman operasyonları faizi oranını değiştirmeyerek, %0.0 seviyesinde bıraktı. ECB, aynı şekilde marjinal borç verme faizi ve bankaların ECB’de tuttukları fonlar için uygulanan mevduat kolaylığı faizi oranlarını da değiştirmeyerek, sırasıyla %0.25 ve % -0.40’da tuttu.

KURDA DÜŞÜŞÜ ENGELLER

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’nin beklentileri karşılayamadığını ve yetersiz bir artış yaptığını ifade etti. Merkez Bankası’nın repo ihalesi açmayarak ve tüm fonlamayı GLP’den yaparak ortalama fonlama maliyetini yüzde 12,75’e çıkarmasının beklenebileceğini söyleyen Bürümcekçi, “Banka anlaşılan, aralık ayından itibaren lehte baz etkileri ile gerileme eğilimine girecek manşet enflasyona güvenerek sıkılaşmayı sınırlı yapma tercihinde bulunmuştur. Bu ise kurlarda beklenen gerilemenin yaşanmasına engel olacaktır” dedi. QNB Finans Yatırım’dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, “Karar metninde enflasyona dair daha şahin bir söyleme geçilse de piyasa eyleme odaklanacaktır ve bu kararı olumsuz algılayacaktır” dedi. Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, “TCMB piyasanın beklentilerini karşılamakta yetersiz kaldı. Bu kararın ardından TL’de negatif bir performans görülmesi bekleniyor” diye konuştu. 

PİYASA KARARI BEĞENMEDİ

Merkez Bankası’nın merakla beklenen faiz kararı piyasayı pek de tatmin etmedi. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda Standard and Poor’s ve Goldman Sachs 100 baz puan, Deutsche Bank 125 puan, Morgan Stanley75 baz puan artırım beklediğini söylemişti. Rabobank da faiz kararının piyasada belirgin bir etki bırakabilmesi için 300 baz puanlık artışa gerek olduğu yönündeydi. Fakat GLP’nin 50 baz puanlık yükselişle 12,75’e çıkması piyasayı tatmin etmedi. Kararın açıklanmasından önce 3,82 seviyesindeki dolar, Merkez Bankası’ndan gelen açıklama sonrasında 3,89’a yükseldi. Türk Lirası karşısında 4,53 düzeyindeki euro ise 4,60’ı aştı. Uzun vadeli faiz yüzde 12’den 12,40’a, kısa vadelide ise önemli bir değişim yaşanmadı ve 13,39 düzeyinde kaldı.

SÖYLEM VE EYLEM FARKLI

Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan: Enflasyon ve kur beklentileri bozulduğunda hiçbir adım atmayan Merkez Bankası kurda yaşanan düşüşe ve Aralık ayında baz etkisinden dolayı düşecek olan enflasyona güvendi ve faiz adımını küçük attı. Ama böyle düşündüyse de, o zaman faiz artırması çok anlamlı değil çünkü zaten enflasyon Aralık’ta düşecek. Teori ile pratik birbirinden ayrıştığı zaman bu “yanıtınız evetse şu sayfayı, yanıtınız hayırsa şu sayfayı çevirin” diyen anketlere benziyor. Kararın açıklanmasından bir gün önce ‘Merkez Bankası’nın piyasaları hem sıkılaşmaya, hem de enflasyonda düşüşe ikna etmesi gerekiyor’ demiştim, ki zaten ikincisini gerçekleştirmesinin yolu birincisini gerçekleştirmekten geçiyor. İkisi de olmamış görünüyor. Piyasa hareketi belki soğuyacaktır, ancak söylem ve eylem farklılığı piyasa davranışlarını genel fiyatlama davranışı bakımından olumsuz etkileyecektir.

15’İN 7’Sİ FAİZ ARTIRDI

TCMB, FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın yanı sıra 12 banka daha faiz kararı verdi. İngiltere, Filipinler, İsviçre, Norveç, Endonezya, Tacikistan ve Kuveyt merkez bankaları faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Çin, Hong Kong, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar merkez bankaları ise faizleri yükseltmeyi tercih etti. Böylece 15 bankanın 8’i faizi sabit tuttu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN