Metro yoldaki fireden 25 milyar kazandıracak

Metro yoldaki fireden 25 milyar kazandıracak

Toptancı market Metro, meyve ve sebzede ağır kayıpları önlemek için kolları sıvadı. TÜBİTAK’la birlikte fire nedenlerini araştırarak, yıllık 25 milyar liralık kayıp ve atığı önlemeye çalışacak.

İBRAHİM KAHVECİ

Alman toptancı market Metro, sebze ve meyvede ağır kayıpları önlemek için harekete geçti. TÜBİTAK ile birlikte ilk etapta domates, marul ve şeftalide tarladan sofraya uzanan tedarik zincirinde kayıpların nereden geldiğini araştıracak olan grup, böylelikle yıllık 25 milyar liralık kayıp ve atığı önlemeye çalışacak. Sebze ve meyvede sık sık gündeme gelen ürün kayıplarından bahseden Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-30’unun, üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğradığını, buna satış ve tüketim aşamasındaki kayıpların da eklendiğini söyledi. Türkiye’de sebze ve meyve ticaretinin 100 milyar lirayı bulduğunu açıklayan Özerkan, “Çöpe giden sebze ve meyvenin değeri 25 milyar liraya ulaşıyor” dedi. TÜBİTAK’a yaptırdıkları araştırmanın sonuçlarını da paylaşan Özerkan, şu verilere dikkat çekti: “Kötü koşullarda tedarik edilen domateste, iyi koşullarda tedarik edilene göre 9 kat daha fazla atığa dönüşme yaşandığını gözlemledik. Marulda 3 kat, şeftalide de 2.8 kat kayıp yaşanıyor.” Kayıpların en çok paketleme ve nakliye aşamasında yaşandığına işaret eden Özerkan, “Ürün soğuk zincirde taşınmazsa yüzde 9.5, uygun ambalajda satılmazsa yüzde 9, soğukta sergilenmezse yüzde 13’lük kayıp yaşanıyor” bilgilerini paylaştı.

3 ÜRÜNDE BÜYÜK KAYIP

Metro Group Türkiye Temsilcisi Kaan Ünver de sebze ve meyvede yaşanan kayıplara ilişkin TÜBİTAK’la yapılan çalışmadan bahsetti. Ünver, özellikle domates, marul ve şeftalide yapılan araştırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “En iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11.6 milyon ton.” Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin bir süre önce sebze-meyvede ambalaj desteğinin gündeme gelebileceği mesajına ilişkin bir soru üzerine Özerkan, şu yanıtı verdi: “Ambalaj desteği, sebze-meyvede tedarik sırasındaki kaybı azaltmaya önemli katkı sağlar. Metro örneği, soğuk zincir-soğuk raf-doğru ambalaja geçişin sebze-meyvede kaybı yüzde 4’e indirdiğini gösteriyor. Organize gıda perakendecisi tüm şirketlerin aynı adımı atması, fiyatları tüketici lehine aşağı çekmez mi? Enflasyonu ateşleyen sebze-meyve bu sabıkadan kurtulmaz mı?”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN