OHAL’de iş kazaları arttı

OHAL’de iş kazaları arttı

İSİG, OHAL sonrasında iş kazalarında artış olduğu ve bin 180 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) olağanüstü halin (OHAL) 7’nci ayında iş kazaları raporunu açıkladı. Rapora göre OHAL ilanı sonrası emekçilerin iş güvencelerini koruyan yasaların fiilen ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Binlerce emekçinin KHK marifetiyle işsiz kaldığı işsizlik tehdidi ile en temel haklarını arayamaz duruma getirildiği vurgulanan raporda, emekçiler üzerinde zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası kesintisi ve kiralık işçilik düzenlemesi ile çalışma standartları ve sosyal hakların geriletildiği kaydedildi.

17-02/28/28kr05-grafik.jpg

OHAL’in sermayeye önemli düzeyde teşvikler sağladığına değinilen raporda, OHAL sonrası iş kazalarında büyük artış meydana geldiğine işaret edildi. OHAL’le geçen yedi ayda, bir evvelki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında iş kazalarında yüzde 14’lük bir artış görüldü. İSİG açıklamaya şöyle devam etti: “Bu dönemde 21 Temmuz 2016 ile 20 Şubat 2017 arasında ise her ay en az 169 kişi toplamda bin 180 işçi yaşamını yitirdi. Yedi ayda bir yıl evveline göre iş cinayetlerinde yüzde 14 artış var. Bu durum OHAL’in işçi sınıfı aleyhine bir uygulama olduğunun en çıplak biçimidir.

İşkollarında ilk üç sırayı önceden olduğu gibi inşaat, tarım ve taşımacılık işkollarının aldı. Mevsimsel olarak tarımda bir düşüş var. Ancak taşımacılık işkolunda nicel anlamda ölümler sürse de oransal olarak bir düşüş gözüküyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN