Önden çekişte üstüne yok

Önden çekişte üstüne yok

Yaklaşık 20 yıllık tecrübeyle üretilen en hızlı Honda Civic, yeni yüzüne kavuştu. 2.0 litrelik VTEC motoruyla dikkat çeken Type R’ın, 10 beygir artan gücü de 320 beygire ulaştı. Sürekli rekor kıran araç, İstanbul Park F1 pistinde de önden çekişli araçlar arasında zirveye oturdu.

ALİ YILDIRIM / İSTANBUL

Tüm dünyada otomotiv sektörünün büyük devleri, standart otomobil modellerinin yanı sıra ikonik ve efsaneleşmiş modellerinin de üretimini yapıyor. Özellikle sporcu modellerle rakiplerine göz dağı veren markalar, sıkı bir mücadeleyi de beraberinde getiriyor. Bu alandaki kompakt sporcu modellerini yaklaşık 20 yıl önce veren Japon üretici Honda ise Civic Type R ile tüm dikkatleri çekiyor. İlk olarak işin mutfağında ‘R’ ile neredeyse pistler için üretilen otomobil, gerekli düzenlemelerle yol otomobili olmayı da başardı. Markanın dillere destan olan VTEC motor tasarımı ise Type R’ı daha geniş kitlelere yayılmasına olanak sağladı. İlk olarak 2.0 litrelik 201 beygir güçle yola çıkan model şu sıralar 320 beygirlik güçle rekorlar kırıyor. 10’uncu nesil Honda Civic ile aynı platformu paylaşan güncel modelin ilk tanıtımı ise 2017 Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilmişti. Yol ve pist kullanımı göz önüne alınarak teknik olarak geliştirilen yeni Honda Civic Type R’ın kaputunun altında önceki nesil Civic Type R’da da kullanılan 2.0 VTEC turbo motor görev yapıyor. Yeni nesil Civic Type R’da kullanılmak üzere optimize edilen 2.0 litrelik turbo benzinli motor 320 beygir güç ve 400 Nm tork üretiyor. Motor üretmiş olduğu gücü kısa oranlı altı vitesli manuel şanzıman üzerinden ön tekerleklere aktarıyor. Bu güç Civic Type R’ı 5,7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırıyor ve 272 km/s maksimum hıza imkan tanıyor. Bu, Civic Type R’ı sınıfının en çabuk hızlanan ve en hızlı otomobili yapıyor. Daha önce kullanıma sunulan ‘Sport’ ve pist odaklı ‘+R’ modları dışında ‘Comfort’ adında yeni bir sürüş modu daha sisteme dahil edildi. Sürüş modlarının her biri adaptif amortisörler, direksiyon sertliği, vites değiştirme hissi ve gaz tepkisini ayarlıyor. 

YÜKSEK HIZLARDA NAZ YAPMIYOR

Bizim de Intercity İstanbul Park’ta kullanma fırsatı yakaladığımız Civic Type R, tamamen yeni bir süspansiyon, daha düşük ağırlık merkezi ve arttırılmış gövde rijitliği gibi özellikleriyle karşımıza çıktı. Ağırlık konusuna da önem veren modelin koltukları yüzde 10 hafifletmiş ve şasi de 16 kilogramdan kurtarılmış. Pistte attığımız tur deneyimlerinde bir önceki versiyona göre, belirgin bir biçimde artan yol tutuş yeteneği yüksek hızlara çıkmada da naz yapmıyor. Bu haliyle araç, kullandığımız en iyi yol tutan otomobillerden biri. Hızlı girilen virajlarda bile, temiz direksiyon hareketleriyle etkileyici bir çekiş yakalayıp minimum hız kaybıyla ilerlemek mümkün. Temiz asfaltta sert manevralarda bile izinden çıkmayan aracın frenleri de çok başarılı. Arka kısımda yer alan yeni 3 egzoz düşük devirlerde bile bass gibi ses çıkartıyor. Ortada yer alan egzoz ise yüksek hızlarda emme gerçekleştiriyor.

'YEŞİL CEHENNEM'DEN SONRA İKİNCİ REKOR İSTANBUL’DA

Yeni Honda Civic Type R, satışa sunulmadan önce dünyanın saygı duyulan pistlerinden Intercity İstanbul Park’ta kırdığı rekor ile yüksek performans alanındaki iddiasını tescillemiş oldu. Rekor denemesi için İstanbul Park’a çıkan yeni araç, 2 dakika 21,5 saniye ile önden çekişli araçlar klasmanında en iyi tur zamanına imza atarak yeni pist rekorunu perçinledi.Type R bir önceki nesliyle yine kendisine ait olan rekoru yaklaşık 0,6 sn geliştirerek önden çekişli araçlar sınıfının çıtasını ulaşılması güç seviyeye taşıdı. Daha öncede Nürburgring Nordschleife’de (Yeşil Cehennem) Honda Type R, 7 dakika 43,7 saniye ile önden çekişli araçlar klasmanında en iyi tur zamanına imza atarak yeni pist rekorunu kırmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN