Online araç ve plaka sorgulama nasıl yapılır? Hasar geçmişi sorgulama

Online araç ve plaka sorgulama nasıl yapılır? Hasar geçmişi sorgulama

İkinci el araç alacak olan vatandaşlarımızın merak ettiği soruların başında online araç ve plaka nasıl sorgulanır geliyor. Araç ve plaka sorgulama işlemleri hem online olarak hem de sms ile yapılabilir. Hasar geçmişi nasıl sorgulanır?

Online araç ve plaka sorgulama nasıl yapılır? Her yeni gün trafiğe binlerce araç çıkıyor. Zamanımız artık  eskiye göre çok değerli. Bir yerden bir yere en hızlı nasıl gideceğimiz gün içinde en çok düşündüğümüz konulardan biri. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşımın ne kadar zor olduğu aşikar. Bu yüzden her vatandaş araç sahibi olmak istiyor. Araç alırken hepimiz aracın hasar geçmişini merak ediyoruz. Artık e-devlet üzerinden araç ve plaka sorgulaması yapılabildiği gibi Sigorta Bilgi Merkezi'nin (SBM) hizmeti olarak sms ile de yapılabilir. SBM'nin verdiği hizmette araçların hasar geçmişini, parça değişimlerini, kaza tespit tutanaklarını ve eksper raporlarını sorgulayabilirsiniz.

E-DEVLET ARAÇ VE PLAKA SORGULAMA

HASAR GEÇMİŞİ SORGULAMA

16-08/15/mobil_hasar_sorgulama-1024x682.jpg

ARAÇ HASAR KAYDI SORGULAMA İŞLEMİ

Araçlar için e-devlet üzerinden işlem yapmak mümkün. Araç hasar kaydı sorgulama işlemi için ilk olarak e-devlet üyeliğinizin olması gerekiyor. Ülkemizde e-devlet kullanan kişi sayısı yaklaşık 25 milyon ve bir çok bilgi kontrolü bu sayfas üzerinden sağlanıyor. Artık resmi kurumlarla ilgili işlemleri bir yere gitmeden e-devlet giriş resmi sitesi "www.turkiye.gov.tr" üzerinden yapabilirsiniz. Bunlardan en önemlileri ise e-devlet giriş sayfası ile araç haciz sorgulama, diploma kayıtları, sabıka sorgulama, araç hasar kaydı sorgulama işlemleridir.

Tüm bu işlemleri yapmak için sayfayı açtığınızda ekrana giriş butonu gelecektir ve bu kısma kimlik numaranızı, postahanelerden aldığınız e-devlet giriş sayfası şifrenizi girmeniz gerekiyor. Online sayfalar üzerinde yer alan bu sanal portal internet ile tüm kamu uygulamaları tek bir çatı altında toplanmış oluyor ve vatandaşlar çok kısa süreler içinde ulaşmak istedikleri belge ve bilgilere ulaşabiliyor. Önceden olduğu gibi devlet işleri için uzun kuyruklara girmeye ve vakit kaybetmeye gerek yok tüm işlemleri halletmek için sadece tek tık yetiyor. Bu uygulama ile devlet hizmetlerinin vatandaşa kaliteli, etkin, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaşması hedeflenmektedir.

Üyeliğiniz varsa giriş işlemini yaptıktan sonra "araç plaka sorgulama" sayfasına tıklayarak plaka bilgilerini girdikten sonra öğrenebilirsiniz. Plaka ile yapılan araç hasar sorgulama sayfalarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Sürücüler için oldukça önemli olan bu uygulama ile uzun süren işlemler de artık internet üzerinden kısa sürede yapılıyor. Fakat son değişikliklerden sonra artık plaka sorgulama işlemini sadece kişi kendisine ait olan araç için yapabiliyor. Bu işlem önceden istenilen herhangi bir araç için yapılabiliyordu. E-devlet sayfasına girildiğinde konuya ilişkin kişilerin karşısına şu yazı çıkıyor "İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile sunulmakta olan bu hizmet, Emniyet Genel Müdürlüğü talimatı ile; Anayasa ve diğer mevzuatta düzenlenen kişisel verilerin korunması kapsamında e-Devlet Kapısı’na giriş yapan gerçek kişinin yalnızca kendisine ait araç ve sürücü belge bilgisi sorgulama işlemleri yapabileceği şekilde yeniden düzenlenmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN