Ortadoğu hazırgiyim üretiminde Türkiye’yi seçti

Ortadoğu hazırgiyim üretiminde Türkiye’yi seçti

Türk hazır giyim sektörünün kalitesini dünyaya ispat ettiğini vurgulayan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, daha önce Uzakdoğu’yu seçen Ortadoğulu büyük firmaların son 3 yıldır üretimlerini Türkiye’de yaptırdığını söyledi. Tanrıverdi, İstanbul’da düzenlenen moda haftalarıyla 50 milyon dolarlık satış yapıldığını açıkladı.

EKONOMİ SERVİSİ / KARAR

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, daha önce Uzakdoğu’da üretim yaptıran Ortadoğulu büyük firmaların, son yıllarda rotayı Türkiye’ye çevirdiğini bildirdi. Tanrıverdi, “Bu firmalar son 3-4 yıldır üretimlerini Türkiye’de yaptırıyor” dedi. Tanrıverdi, Türkiye’nin yılda 17 milyar dolar civarında hazır giyim ihraç ettiğini belirterek, 2023’te hazır giyim ihracatında miktarın değişmeyeceğini ancak rakamın artacağını düşündüklerini, 2023 için 60 milyar dolarlık bir projeksiyon yaptıklarını, bunun 30 milyar dolarını Türkiye’de üreteceklerini, diğer 30 milyar dolarlık kısmını da organizatör ülke olarak yapmayı planladıklarını kaydetti. İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Türkiye’nin, bölgenin “moda lideri” olma gibi bir hedefi bulunduğunu ifade ederek, “Moda haftalarının kent ekonomisine ve İstanbul’un tanıtımına ciddi katkısı var. Üstelik Mercedes Benz gibi global bir marka, bu etkinliğe sponsor” dedi. MBFWI’yı düzenlemeye başladıklarında Türkiye’de tasarım algısının pek olmadığını ancak son 3-4 yıldır devlet büyükleri de dahil olmak üzere herkesin tasarımın önemini anlattığını, tasarımla ilgili çok sayıda teşvikin çıkmaya başladığını belirten Tanrıverdi, şunları kaydetti: “Biz artık düz üretici olamayız. Olduğumuz zaman rekabet edemeyiz.

Rekabet edebilme durumumuz ancak tasarımla olur. Sizin normalde 1 liraya sattığınız düz bir cam bardağını tasarladığınız zaman 3 liraya satabiliyorsunuz. O yüzden firmaların bu işe biraz daha eğilmeleri gerekiyor. Örneğin, içecek üretiyorsunuz, şişenizi değiştirdiğiniz zaman fiyatınız piyasadaki diğer markalara göre yüzde 30-40 artabiliyor.” Türkiye’de hazır giyim ihracatına başladıklarında 3 dolar seviyesinde olan ihracat kilogram fiyatının 22 dolarlara kadar çıktığını belirten Tanrıverdi, “Bu rakam İtalya’da 70 dolar. Türkiye’nin bu rakamı 50 dolarlara çıkarması lazım” dedi.  Son düzenlenen moda haftasında 50 milyon dolarlık satış yapıldığını bildiren Tanrıverdi, Türkiye’den alım yapmayan, Uzak Doğu’da üretim gerçekleştiren Orta Doğulu büyük firmaların son 3-4 yıldır üretimlerini Türkiye’de yaptırdığını söyledi. Tanrıverdi, “Eskiden Türkiye’den bir firma, yurt dışına gittiğinde büyük mağazalar zincirinde rafa girmeye kalktığında çok zorlanıyordu. Şimdi bu aşılır hale geldi. Türkiye’nin de doğru markaları var. Yabancılar ‘Bunlar gelirse alırız’ diyorlar. Avrupa’daki department store dediğimiz çok katlı mağazalarda Türk markaları artık yavaş yavaş kendine yer edinmeye başladı” dedi. 

200 KİŞİLİK ALİM HEYETİ GELİYOR

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’un (MBFWI) 12-15 Eylül 2017’de Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirileceğini belirterek, MBFWI için yabancı gazeteciler ile 200 kişilik bir alım grubunu İstanbul’a getireceklerini, yurt dışında da küçük bir organizasyon yapacaklarını bildirdi. Türklerin yaptığı tasarımları gösterebilmenin bir yolunun da moda haftaları olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, moda haftaları konusunda kısa vadede dünya sıralamasına girmenin çok kolay olmadığını, 130’dan fazla ülkede moda haftası etkinlikleri düzenlendiğini söyledi. 

AVM MÜŞTERİSİNİN YÜZDE 30'U YABANCI

 Turistlere yapılan satışa değinen Tanrıverdi, İstanbul’daki AVM’lerde satışların yüzde 30’undan fazlasının yabancılara yapıldığını, bu oranın daha da artacağını düşündüğünü söyledi. İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Türkiye’den lüks bir marka çıkmasını kimsenin beklememesi gerektiğini, Türkiye’de böyle bir potansiyel bulunmadığını, hem talebin hem de hedefin olmadığını söyledi. Türkiye’nin orta ve ulaşılabilir markalar çıkarmayı hedeflemesi gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, devamla şunları kaydetti: “Zaten dünyanın trendi de o yönde gidiyor. Artık fast fashion dediğimiz hızlı moda var. Modada da hızlı tüketim başladı.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN