Otomobilin masrafı uçar gider

Otomobilin masrafı uçar gider

Yeni yılla birlikte otomobil alacakların da yükü artıyor. 2018’de yüzde 25 artan MTV vergisiyle birlikte, araç muayenesi de yüzde 15’e varan oranda zamlandı. Artan petrol fiyatları da akaryakıt faturasını kabarttı.

ALİ YILDIRIM / EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’de sıfır otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yıla göre düşüş kaydetse de, buna ikinci el pazarı da eklediğinde trafiğe kayıtlı araç sayısı artış gösteriyor. Sadece Ocak-Ekim 2017 döneminde trafikteki araç sayısı 948 bin adet arttı. Bu artışla birlikte 2018 yılında araç maliyetleri de yükseliyor. 

* Geçtiğimiz aylarda açıklanan yüzde 40’lık Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) oranı, Bakanlar Kurulu’ndaki değerlendirmeyle yüzde 25’e kadar indirildi. Böylece 1-3 yaş arasındaki en düşük MTV yüzde 15 zamla 646 liradan, 743 liraya çıktı. En yüksek rakam ise yüzde 25 zamla birlikte 23 bin 586 bin liradan, 29 bin 483 lirayı buldu. 

* Öte yandan araç muayenesinde de yeni yılla birlikte fiyat değişiklikleri yaşandı. Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretlerinde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2018 yılı için belirlenen yüzde 14,47’lik yeniden değerleme oranında artışa gidildi. Yıl başından itibaren KDV dahil muayene ücretleri; otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 267,86 liradan 305,62 liraya, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda 198,24 liradan 226,56 liraya, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 101,48 liradan 115,64 liraya yükseldi. 

* Dalgalı döviz kurları ve petrol fiyatlarının yükselmesi de akaryakıt pompalarını vurdu. Brent petrolün varil fiyatı, İngiltere’nin Kuzey Denizi’ndeki Forties Petrol Boru Hattı’nın kapatılmasının ardından yaklaşık 2 dolar artarak 65,53 dolara yükseldi. 2015 yılından beri en yüksek seviyeye ulaşan petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarına da yeni bir zam getirebilir.

* Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), açıkladığı taşıt kredisi düzenlemesine resmiyet kazandırdı. Kurum, tüketicilere binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak kredilerde taşıtın nihai fatura değerini 50 bin liradan 100 bin liraya yükseltti. Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 100 bin lira ve altında olanlar için yüzde 70’i aşmayacak. 100 bin lirayı aşan binek araçlarda, bedelin 100 bin liraya kadar olan kısmı için yüzde 70, 100 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanacak. İkinci el binek araçlarda ise taşıtın kasko değeri esas alınacak.

Özellikle sıfır otomobil tarafını derinden etkileyen dalgalı kur ve yeni ÖTV-MTV düzenlemeleri 2018’de otomobilleri daha pahalı hale getirecek.  Buna bir de yeni yıl ve model zammı eklendiğinde sıfır otomobil sahibi olmak biraz daha zorlaşacak. Ayrıca, ekim ayında, trafiğe kayıtlı araçların yüzde 54’ünü otomobiller oluşturdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN