Otomotivin üretim üssü Türkiye olacak

Otomotivin üretim üssü Türkiye olacak

Tüm dünyanın yakından takip ettiği 2016 Paris Otomobil Fuarı’nda Türkiye’de üretilen modeller beğeni kazandı. Fuarda konuşan otomotiv sektörünün üst yöneticileri, Türkiye’yi üretim üssü olarak görüyor. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Yatırımları büyüterek devam ettireceğiz” dedi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) ve ALJ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Paris Otomobil Fuarı’nda otomotiv pazarını değerlendirdi. Türkiye’nin 15 Temmuz sürecini mevcut şartlar içerisinde olabildiğince iyi yönettiğini belirten Bozkurt, temmuz ayında otomotiv pazarında doğal olarak yüzde 30 düşüş olsa da sonraki aylarda otomotiv pazarının hızlı bir şekilde toparlandığını söyledi.

MOODY’S ETKİLEMEDİ

Otomotiv pazarının eylül ayında bayram tatili ve okulların açılması nedeniyle biraz zayıf geçebileceğini, ekim ayı ile birlikte yılın son çeyreğinin ise normal seyrinde gideceğini daha önce de söylediklerini aktaran Bozkurt, “Tabii ki Fed faiz artırırsa, Moody’s not kırarsa ne olacağını da değerlendiriyorduk. ‘Fed mutlaka faiz artırırsa döviz kuru yükseleceği için fiyatlar biraz artar ama çok olumsuz etkisi olmaz’ demiştik. Geldiğimiz noktada Moody’s’i yaşadık. Ama borsa ve döviz kuru açısından piyasalarda çok limitli bir etki gördük. Önümüzdeki haftalarda tabii ki takibe devam edeceğiz ama çok dramatik bir etki olmadığını gördük” dedi. 

‘ÇOK ŞÜKÜR’

Bozkurt, kasım ayında ABD’de yapılacak seçimlerden bağımsız olarak Fed’in geçen yıl yaptığı gibi bu yıl da aralık ayında faizi 0,25 artırabileceği yönündeki beklentisini hala koruduğunu söyledi. Bozkurt, “Her şeye rağmen otomotiv sektörü açısından içinde bulunduğumuz seyir ‘çok şükür’ diyeceğimiz bir seyir. Bu yılın başında 2016 için 2015’in yüzde 5-10 altında bir pazar olacağı beklentisi vardı. Darbe girişimine ve tüm yaşananlara rağmen bugün geldiğimiz noktada ‘Yüzde 5-10 altında olabilir hatta son çeyrek iyi giderse belki geçen yılı yakalayabiliriz bile’ diyoruz. Bu anlamda gerçekten ‘çok şükür’ demek lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.

Aynı zamanda ALJ Holding Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ali Haydar Bozkurt, ülkede yaşananlar karşısında holdingin Türkiye bakışında hiçbir değişiklik olmadığını vurguladı.

YENİ YATIRIMLARA HIZ

Bozkurt, “ALJ, Türkiye’deki yatırımını her zaman büyütmek isteyen bir grup. Türkiye’de bu süreçte birçok ekonomik ve siyasi olay oldu. Tüm bu süreçte ALJ Grubu’nun Türkiye ile ilgili bakış açısı ve beklentisinde hiçbir zaman olumsuz bir değişiklik olmadı. Türkiye bizim için çok önemli ve yatırım yapılabilir bir ülke. Türkiye’de yatırımlarımızı büyüterek devam ettireceğimizi bir kere daha söylemek isterim” dedi.

2016 ÇOK ÖNEMLİ

Peugeot CEO’su Jean-Philippe Imparato, bu yıl ilk defa fuarda bazı markaları görmediklerini, bunun kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. Imparato, “2016 bizim için çok önemli. Çünkü artık masaya yepyeni ürünler koyuyoruz ve bunlar çok büyük yatırım gerektiriyor. Dolayısıyla yatırımların, marka olarak, ciddi şekilde geri dönüşlerini almalıyız” dedi.

TÜRKİYE’YE TAM DESTEK

Darbe girişiminden sonra Peugeot’nun Türkiye’ye tam destek verdiğini ifade eden Imparato, satışların yüzde 60’ını Avrupa’da, yüzde 40’ını da diğer ülkelerde gerçekleştirdiklerini, bunu yüzde 50- 50’ye taşımak istediklerini kaydetti. Imparato, “Türkiye neler olduğunu yakından takip ediyoruz. Bizim için en önemli değişkenlerden biri kur. Çünkü fiyata olumlu ya da olumsuz etkisi olabilir” dedi.

KURDAN DOLAYI ZAM KOKUSU

Ali Haydar Bozkurt, döviz kurlarındaki yukarı yönlü eğilimin araç fiyatlarına yansımasına ilişkin soru üzerine, şu yorumu yaptı: “Kurlardaki radikal ve kalıcı oynamalar fiyatlara genelde bir ila üç ay sonra yansıyor. Şu an geldiğimiz noktadaki kur yüksekliğinin sadece belli bir kısmı yansıtılmıştı fiyatlara. Çünkü kur geri gelir diye bir ümidimiz vardı. Tabii Moody’s’in açıklamasından sonra kur geri gelmeyecek gibi görünüyor. Bu nedenle eğer kur buralarda kalırsa bir miktar fiyat ayarlaması gerekebilir. 3,30’un yukarısına gittikçe otomobil firmalarının, üreticilerin işi zorlaşmaya başlıyor. Bu da fiyat artışı demek oluyor.”

5008 İLK ÇEYREKTE GELİYOR

Jean-Philippe Imparato, 2017’nin ikinci çeyreğinde ilk olarak 5008’i lanse edeceklerini belirterek, içten yanmalı motorlarla şu anda devam ettiklerini, bir sonraki basamakta hibrit motorların ve ardından yüzde 100 elektrikli motorların olacağını anlattı. Imparato, “Yaklaşık 1 milyon civarındaki 3008 ve 5008 müşterilerimize ‘gelin bu otomobili deneyin’ diye konuşuyor olacağız” değerlendirmesinde  bulundu.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK BEŞİNCİ ÜRETİCİSİ

Türkiye otomotiv üssü olmaya doğru gittiğini, Avrupa’nın en büyük beşinci üreticisi konumunda bulunduğunu belirten Bozkurt, şöyle devam etti: “Biraz daha bu işe sarılsak, çıkıp ‘Ey dünya ülkeleri, dünya markaları Biz Türkiye olarak Rusya, Avrupa, Afrika, Körfez ülkeleri, Türki cumhuriyetlerin göbeğinde, otomotivin bayraktarlığını yapacak bir ülke konumundayız. Yatırımcılara, otomotiv yan sanayi yatırımcılarına ortamlar hazırlayacağız’ diye ilan etsek, bütün markaların gözü Türkiye’nin üzerinde toplanacaktır.”

HİBRİT SUV’A 2 BİNDEN FAZLA ÖN SİPARİŞ

Toyota C-HR’nin Türkiye’de üretilecek olmasından gurur duyduklarının ifade eden Bozkurt, “Türkiye’de ilk hibrit otomobili Toyota’nın üretecek olması bizi ayrıca gururlandırıyor. C-HR buradan birçok ülkeye ihraç edilecek. Global pazarlarda satışı ocak ayında başlayacak ama biz Türkiye’de yaklaşık bir buçuk ay erken başlayacağız” dedi. Bozkurt, şu ana kadar ciddi alıcı olarak kendilerine başvuran müşteri sayısının 2 bine yaklaştığını söyleyerek, hedefin yılda 15 bin adet olduğunu iletti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN